Trista realitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Trista realitate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De câte ori merg pe stradă văd oameni abătuți şi încrâncenați. De multe ori chiar am citit ura pe faţa semenilor noştri stresaţi de atâtea corvoade fizice, psihice, dar mai cu seamă financiare generate de ambiguităţile şi lacunele legislative, de lipsuri de tot felul, şi de agresiunea unor autorităţi asupra intereselor lor fireşti.

De fapt, după 25 de ani de inconsecvență şi neseriozitate nu mă mai miră nimic. Și chiar de-aş vrea s-o mai iau de la capăt, adică de prin anii ’90, nu se mai poate, pentru că în tot timpul scurs de atunci s-au născut şi renăscut indivizi care n-au făcut altceva decât să vâneze ceea ce avea mai bun ţara aceasta. Sub masca nevoii de investiţii străine şi-au însuşit, ca să nu spun altfel, cât au putut chiar şi din ruine. De fapt este vorba de ruinele „crescute“ tot de ei.

Când s-au terminat acestea, au vândut pe bani şi pe mită, iar când şi acestea s-au epizat, au pus biruri şi au înmulţit vătafii să le strângă. Și totuşi era prea puţin. Aşa că şi-au completat golurile împrumutând miliarde de euro „pentru nevoile ţării“, o bună parte ajungând în cele mai secrete bănci din lume, via Bucureşti. Iar toate acestea s-au petrecut sub oblăduirea „lupilor aflaţi paznici la stână“.

Cam aceasta este trista realitate suportată de români, considerați probabil o ceată de neciopliți care pot trăi şi cu doi lei. Şi totuşi românii tac, stau cuminţi şi vorbesc doar între ei. Poate ne merităm soarta atât timp cât la apariția mahărilor, ne plecăm umili capetele, semn de supuşenie.

Guverne după guverne n-au făcut decât să născocească modalităţi de a aduna şi pune bani într-un sac fără fund. Tare aş vrea să aflu care au fost  sumele reale stoarse de la populaţie, la care se adaugă cele peste o sută de miliarde împrumutate de la instituţiile financiare internaţionale, apoi cele de la Înalta Poartă, din care mai apoi să se scadă cheltuielile pe domenii. Mă tem de rezultat!

În multe ţări către care privim uneori poate cu invidie, oamenii sunt ceva mai relaxaţi, muncesc fără teama zecilor de controale şi ameninţări, a zăngănitului de cătuşe sau a zilei de mâine.

La noi parcă vrem răul propriei populaţii. În vreme ce media structurilor de îndrumare, verificare şi control în Uniunea Europeană este trei, în România media este peste şapte. Şi nu de îndrumare şi control, ci doar de control! Pe lângă presiunea fiscală populaţia, se află permanent şi sub presiunea unei avalanşe demenţiale de controale. În lipsa unei legislaţii clare, bine armonizate, cei care încearcă să facă ceva în ţara aceasta sunt efectiv maltrataţi cel puţin psihic.

Ar mai fi ceva de spus? Sunt lucruri cunoscute şi arhicunoscute despre care multora probabil le este teamă să vorbească. Pentru că „dacă ieşi din rând“, eşti ostracizat sau pur şi simplu tras pe linia moartă.

Şi-apoi, cine i-ar auzi? Poate doar … unii!

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.