Trista realitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Trista realitate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De câte ori merg pe stradă văd oameni abătuți şi încrâncenați. De multe ori chiar am citit ura pe faţa semenilor noştri stresaţi de atâtea corvoade fizice, psihice, dar mai cu seamă financiare generate de ambiguităţile şi lacunele legislative, de lipsuri de tot felul, şi de agresiunea unor autorităţi asupra intereselor lor fireşti.

De fapt, după 25 de ani de inconsecvență şi neseriozitate nu mă mai miră nimic. Și chiar de-aş vrea s-o mai iau de la capăt, adică de prin anii ’90, nu se mai poate, pentru că în tot timpul scurs de atunci s-au născut şi renăscut indivizi care n-au făcut altceva decât să vâneze ceea ce avea mai bun ţara aceasta. Sub masca nevoii de investiţii străine şi-au însuşit, ca să nu spun altfel, cât au putut chiar şi din ruine. De fapt este vorba de ruinele „crescute“ tot de ei.

Când s-au terminat acestea, au vândut pe bani şi pe mită, iar când şi acestea s-au epizat, au pus biruri şi au înmulţit vătafii să le strângă. Și totuşi era prea puţin. Aşa că şi-au completat golurile împrumutând miliarde de euro „pentru nevoile ţării“, o bună parte ajungând în cele mai secrete bănci din lume, via Bucureşti. Iar toate acestea s-au petrecut sub oblăduirea „lupilor aflaţi paznici la stână“.

Cam aceasta este trista realitate suportată de români, considerați probabil o ceată de neciopliți care pot trăi şi cu doi lei. Şi totuşi românii tac, stau cuminţi şi vorbesc doar între ei. Poate ne merităm soarta atât timp cât la apariția mahărilor, ne plecăm umili capetele, semn de supuşenie.

Guverne după guverne n-au făcut decât să născocească modalităţi de a aduna şi pune bani într-un sac fără fund. Tare aş vrea să aflu care au fost  sumele reale stoarse de la populaţie, la care se adaugă cele peste o sută de miliarde împrumutate de la instituţiile financiare internaţionale, apoi cele de la Înalta Poartă, din care mai apoi să se scadă cheltuielile pe domenii. Mă tem de rezultat!

În multe ţări către care privim uneori poate cu invidie, oamenii sunt ceva mai relaxaţi, muncesc fără teama zecilor de controale şi ameninţări, a zăngănitului de cătuşe sau a zilei de mâine.

La noi parcă vrem răul propriei populaţii. În vreme ce media structurilor de îndrumare, verificare şi control în Uniunea Europeană este trei, în România media este peste şapte. Şi nu de îndrumare şi control, ci doar de control! Pe lângă presiunea fiscală populaţia, se află permanent şi sub presiunea unei avalanşe demenţiale de controale. În lipsa unei legislaţii clare, bine armonizate, cei care încearcă să facă ceva în ţara aceasta sunt efectiv maltrataţi cel puţin psihic.

Ar mai fi ceva de spus? Sunt lucruri cunoscute şi arhicunoscute despre care multora probabil le este teamă să vorbească. Pentru că „dacă ieşi din rând“, eşti ostracizat sau pur şi simplu tras pe linia moartă.

Şi-apoi, cine i-ar auzi? Poate doar … unii!

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.