Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Triunghiul România, Polonia, Ucraina, soluţia pentru o poziţia mai bună în raport cu occidentul şi Rusia

GALERIE
Mateusz_Morawiecki
  • Mateusz_Morawiecki
- +

Mateusz Morawiecki (FOTO), premierul Poloniei,  a sugerat crearea un triunghi al alianţei între Polonia, România şi Ucraina după o eventuală victorie şi a afirmat că aceste ţări au fost în mare măsură utilizate în interesul Europei de Vest.

”Acum câţiva ani, această axă de cooperare Nord-Sud ar fi putut să pară ceva dubios, iar astăzi se pare că este o necesitate. Trebuie să adâncim această cooperare în toate laturile, în dimensiunile abordate de domnul prim-ministru şi în dimensiunile care ţin de viitorul nostru. De aceea, în mod foarte puternic, punem accentul pe dezvoltarea infrastructurii chiar în această schemă, Nord-Sud, Via Carpatia, drumul care trebuie să conecteze drumul rutier şi, de asemenea, calea ferată - sunt priorităţile noastre. De aceea trebuie să aprofundăm nu numai colaborarea noastră, pomenită de domnul prim-ministru, ci şi să extindem posibilităţile de colaborare în toate celelalte domenii, cultural şi aşa mai departe. Este foarte important astăzi, deoarece îmi este foarte greu să găsesc în regiune sau chiar în întreaga Europa celelalte ţări. Pe degetele unei singure mâini pot să număr ţările care se gândesc la fel, în direcţiile strategice.

Sunt foarte recunoscător domnului prim-ministru, domnului preşedinte al României, care aşa conduc politica românească la Forumul Europei şi al NATO, pentru a elabora cele mai multe coerenţe şi colaborare între ţările noastre.

Domnul prim-ministru a pomenit Iniţiativa celor Trei Mări. Este o dimensiune foarte ambiţioasă şi vedem că odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale. De aceea, cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi dintre Ucraina, România şi Polonia se va putea în curând, sperăm să fie cât mai curând, după victoria Ucrainei şi atingerea păcii, să construim nişte planuri strategice semnificative pe viitor, planurile strategice care vor fi foarte ambiţioase din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri, dar şi ambiţioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice de peste 100 de milioane în regiunea Europei Centrale.

Ani de zile, ţările noastre, o spun în mod foarte drept, au fost jucate de cei din Est şi din Vest.

Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice.

Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni pentru prima dată în istoria noastră. Dar este cel mai bun semn că transformarea şi-a avut nişte părţi pozitive, dar şi negative. De ce pomenesc acest lucru? Pentru că mă bucur foarte mult că în România văd un aliat foarte mare, un aliat mare în lupta pentru interesele noastre comune. Dau un exemplu: ne întâlnim aici, la Forumul Economic Româno-Polon; când în Forumul Uniunii Europene se discută temele economice, se vede cât de important este rolul pe care îl joacă companiile internaţionale mari, care au impactul asupra formei anumitor sectoare şi aşa se creează legislaţia ulterior, aşa se creează legislaţia în Uniunea Europeană. De aceea, eu aş dori să sugerez partenerilor noştri din România să punem mare accent pe dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru că majoritatea firmelor, chiar şi a celor care după clasificarea noastră poloneză şi românească sunt mari, pe lângă cele peste 10, care sunt într-adevăr foarte mari, sunt cele mai importante întreprinderile mici şi mijlocii. Dacă punem accentul pe aceste firme, acţionăm în cel mai bun interes al economiei poloneze, româneşti şi economiei din Europa Centrală şi de Est”, spune premierul polonez Mateusz Morawiecki, conform Rador. 

SURSA: dcnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri