Troc cu urină între halterofili
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Troc cu urină între halterofili

GALERIE
captari-dumitru
  • captari-dumitru
- +

 

Românul Dumitru Captari este suspendat provizoriu pentru că a schimbat probe cu un sportiv kazah

Doi halterofili, românul Dumitru Captari şi kazahul Nijat Rahimov, au fost puşi sub acuzare pentru „schimbarea unei probe de urină”, a anunţat Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) pe site-ul său oficial. Acuzaţia survine după ce, în urma raportului întocmit de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în privinţa practicilor legate de dopaj în cadrul IWF, publicat toamna trecută, ITA (Agenţia Internaţională de Testare) a primit dosarul cazului intitulat „Operaţiunea Săgeata” (Operation Arrow), iar după analiză a decis că s-a produs încălcarea regulamentului antidoping, prin schimbarea unei probe de urnă între Dumitru Captari (România) şi Nijat Rahimov (Kazahstan), cărora le-a fost comunicată punerea sub acuzare, potrivit articolului 2.2 din Regulamentul antidoping al IWF. Fapta s-ar fi produs în 2016, iar sportivii sunt suspendaţi provizoriu până la luarea unei decizii definitive. Captari a mai fost suspendat pentru dopaj între 11 ianuarie 2018 şi 11 ianuarie 2020.

Dumitru Captari (31 ani), născut la Chişinău, a reprezentat România începând din 2015, iar în 2016 a cucerit trei medalii de bronz la Europenele din Norvegia (cat. 77 kg). El a ocupat locul 14 la cat. 77 kg la JO de la Rio, din 2016.

În noiembrie, CIO a descalificat trei halterofili români care au participat la JO de la Londra, din 2012, pe motiv de dopaj: Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş. Potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Haltere, România are înregistrate alte 20 de cazuri de dopaj începând din 2008 prin sportivii: Ninel Minculescu (pe viaţă), Leonard Cobzariu, Alexandru Roşu, Marius Danciu, Florin Croitoru, Elena Andrieş, Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăcian, Georgiana Titeş, Mădălina Molie, Loredana Toma, Adrian Lingurar, Mihai Popescu, Daniel Vizitiu, Alina Popovici, Monica Csengeri, Cristina Iovu şi Paul Dumitraşcu.

Conform deciziei luate de IWF în 2017, la Tbilisi, orice ţară care are trei sau mai multe cazuri pozitive la retestările CIO de la probele prelevate la JO 2008 şi JO 2012 riscă să primească un an de suspendare. În cazul depăşirii a 20 de cazuri de dopaj începând cu 2008, numărul de locuri la haltere pentru o ţară la JO 2020 este redus la două, din maximum posibil de opt.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.