Tromboembolismul pulmonar (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tromboembolismul pulmonar (P)

GALERIE
Dan Iliescu
  • Dan Iliescu
- +

Tromboembolismul este o afecțiune gravă, potențial letală. Dacă diagnosticul nu este pus la timp atunci pacienții nu pot beneficia de un tratament adecvat.

În venele profunde ale membrului inferior se pot forma cheaguri de sânge, din cauza imobilizării prelungite la pat, în cazurile în care pacientul a suferit un infarct miocardic sau un accident vascular, în urma diverselor intervenții chirurgicale sau ortopedice, ori în urma unor călătorii lungi cu trenul sau avionul.

Trombii se formează în vene, la nivelul membrelor inferioare, dar și în alte teritorii ale corpului. Pot să rămână pe loc și atunci există doar simptomatologia locală, dar în foarte multe situații pot migra prin torentul sangvin până la nivelul cordului, iar de aici la nivelul plămânului. Așa apare așa numita embolie pulmonară.

Embolia pulmonară in situ se caracterizează prin apariția unor cheaguri formați direct în plămâni, în cazul neoplaziilor, de exemplu.

Această afecțiune este subdiagnosticată, de aceea trebuie cunoscute simptomele și cum poate fi prevenită și apoi tratată.

Edem unilateral – umflarea unui singur picior. În clipa în care există o diferență de diametru între cele două membre inferioare este necesară prezentarea la medicul de specialitate. Cu atât mai mult dacă este însoțită de durere sau impotență funcțională sau dacă pacientul are dificultăți în a călca cu piciorul respectiv. Medicul este cel care hotărăște dacă umflarea unui picior este dintr-o cauză banală, un traumatism, sau, din contră, există suspiciuni de embolie pulmonară și atunci pacientul trebuie adresat mai departe medicilor specializați în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni.

Dacă ne referim direct la plămân, aici este o triadă clasică de diagnostic, așa numita hemoptizie, spute roșii cu sânge, junghiul toracic și de asemenea, dispneea sau sufocarea brusc instalate. Dacă apar aceste simpome atunci aceastea trebuie să determine de îndată prezentarea la medicul specialist. Din nou poate fi vorba de o afecțiune banală, dar de multe ori este vorba de acest diagnostic de tromboembolism pulmonar, ce necesită spitalizare și un tratament adecvat.

Pentru ca medicul să ofere un diagnostic corect al tromboembolismului pulmonar este necesară stabilirea factorilor de risc cu care se prezintă pacientul. Totodată, se vor exclude și alte cauze ce pot genera simpome, iar realizarea unui diagnostic diferențial cu sindroamele coronariene ischemice acute, pericardită acută, tulburări de anxietate, edem pulmonar, insuficiență cardiacă congestivă sunt obligatorii. Prin ecografia Doppler, se pot identifica la nivelul membrelor inferioare astfel de trombi. Se poate realiza și o fleblografie, examenul computer tomografic toracic cu substanță de contrast sau ecocardiografie. Spitalizarea este obligatorie atunci când apar semne în urma ecocardiografiei. Durata tratamentului depinde de fiecare caz în parte.

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.