anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Tromboembolismul pulmonar (P)

GALERIE
Dan Iliescu
 • Dan Iliescu
- +

Tromboembolismul este o afecțiune gravă, potențial letală. Dacă diagnosticul nu este pus la timp atunci pacienții nu pot beneficia de un tratament adecvat.

În venele profunde ale membrului inferior se pot forma cheaguri de sânge, din cauza imobilizării prelungite la pat, în cazurile în care pacientul a suferit un infarct miocardic sau un accident vascular, în urma diverselor intervenții chirurgicale sau ortopedice, ori în urma unor călătorii lungi cu trenul sau avionul.

Trombii se formează în vene, la nivelul membrelor inferioare, dar și în alte teritorii ale corpului. Pot să rămână pe loc și atunci există doar simptomatologia locală, dar în foarte multe situații pot migra prin torentul sangvin până la nivelul cordului, iar de aici la nivelul plămânului. Așa apare așa numita embolie pulmonară.

Embolia pulmonară in situ se caracterizează prin apariția unor cheaguri formați direct în plămâni, în cazul neoplaziilor, de exemplu.

Această afecțiune este subdiagnosticată, de aceea trebuie cunoscute simptomele și cum poate fi prevenită și apoi tratată.

Edem unilateral – umflarea unui singur picior. În clipa în care există o diferență de diametru între cele două membre inferioare este necesară prezentarea la medicul de specialitate. Cu atât mai mult dacă este însoțită de durere sau impotență funcțională sau dacă pacientul are dificultăți în a călca cu piciorul respectiv. Medicul este cel care hotărăște dacă umflarea unui picior este dintr-o cauză banală, un traumatism, sau, din contră, există suspiciuni de embolie pulmonară și atunci pacientul trebuie adresat mai departe medicilor specializați în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni.

Dacă ne referim direct la plămân, aici este o triadă clasică de diagnostic, așa numita hemoptizie, spute roșii cu sânge, junghiul toracic și de asemenea, dispneea sau sufocarea brusc instalate. Dacă apar aceste simpome atunci aceastea trebuie să determine de îndată prezentarea la medicul specialist. Din nou poate fi vorba de o afecțiune banală, dar de multe ori este vorba de acest diagnostic de tromboembolism pulmonar, ce necesită spitalizare și un tratament adecvat.

Pentru ca medicul să ofere un diagnostic corect al tromboembolismului pulmonar este necesară stabilirea factorilor de risc cu care se prezintă pacientul. Totodată, se vor exclude și alte cauze ce pot genera simpome, iar realizarea unui diagnostic diferențial cu sindroamele coronariene ischemice acute, pericardită acută, tulburări de anxietate, edem pulmonar, insuficiență cardiacă congestivă sunt obligatorii. Prin ecografia Doppler, se pot identifica la nivelul membrelor inferioare astfel de trombi. Se poate realiza și o fleblografie, examenul computer tomografic toracic cu substanță de contrast sau ecocardiografie. Spitalizarea este obligatorie atunci când apar semne în urma ecocardiografiei. Durata tratamentului depinde de fiecare caz în parte.

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.