Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trombofilia în sarcină (P)

GALERIE
hadimbu-enkeleida_zdi
  • hadimbu-enkeleida_zdi
- +

Deficiențele moștenite sau dobândite ale unor proteine importante în coagularea sângelui se numesc trombofilii. Modificările fiziologice în sarcină includ și o coagulabilitate crescută a sângelui în scopul de a preveni sângerările excesive, în special în timpul nașterii, iar prezența trombofiliilor înclină balanța în favoarea apariției tromboemboliilor venoase și a altor complicații datorate insuficienței placentare.

Cele mai frecvente tipuri de trombofilii ereditare sunt mutaţii ale factorului V Leiden şi ale protrombinei. Mai rar, întâlnim: deficitul de antitrombină, proteina C şi S şi mutaţia MTHFR. Trombofilia ereditară este prezentă la aproape jumătate dintre tromboembolismele venoase în sarcină.

Cea mai comună formă de trombofilie dobândită este sindromul antifosfolipidic, în care organismul produce anticorpi care afectează circulația sângelui, iar acest lucru poate duce la formarea de trombi.

Trombofilia ereditară este prezentă la aproape jumătate din tromboembolismele venoase în sarcină. Factorul V Leiden homozigot are risc dublu pentru avorturi recurente în primul trimestru de sarcină, iar deficiența de antitrombină și hiperhomocisteinemie poate fi corelată cu decolarea prematură de placentă normal inserată.

Trombofilia poate fi asimptomatică, apariția simptomelor este adesea legată de factori favorizanți ca administrarea de contraceptive orale, intervenții chirurgicale, imobilizare prelungită sau sarcină.

Simptomele pot varia în funcție de localizarea acestuia. La nivelul membrelor cauzează tromboflebită și se manifestă cu sensibilitate, durere, căldură a membrului afectat. Acești trombi pot fi letali daca ajung prin circulația venoasă în plămâni, inimă sau creier cauzând tromboembolie pulmonară, infarct acut de miocard sau accident vascular cerebral.

În sarcină pot apărea avorturi spontane recurente, moarte fetală intrauterină, preeclampsia (hipertensiunea arterială și prezența de proteine în exces în urină după săptămâna 20 de sarcină), sindromul HELLP (o formă severă de preeclampsie), retard de creștere intrauterină și decolarea prematură de placentă normal inserată.

Trombofilia în sarcină: screening

Screeningul se recomandă să fie efectuat după minim 6 săptămâni de la un eveniment trombotic venos, sarcină sau tratamente hormonale și anticoagulante în următoarele situații:

  • când apar minimum 2 avorturi consecutive;
  • există istoric personal de trombembolism venos înainte de 40 de ani;
  • antecedente de complicații obstetricale specifice trombofiliei;
  • antecedente familiale cu trombembolism vascular apărute înaintea vârstei de 50 de ani;
  • copiii sau nou născuți cu purpură fulminantă.

Tratamentul trebuie individualizat în funcție  de tipul de trombofilie. În prezența trombofiliei, sarcina este una cu risc crescut și necesită monitorizare atentă de către medicul ginecolog și hematolog.

Trombofilia nu înseamnă neapărat o sarcină cu complicații, dar, având în vedere posibilitatea apariției acestora, se impun diagnosticarea și monitorizarea corectă. În plus, după naștere, mămica va fi monitorizată timp de 4-6 săptămâni, pentru evitarea trombozelor.

Dr. Enkeleida Hadîmbu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri