luni, 08.08.2022
Dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Însă, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt. Se simt mai bine şi renunţă, ignorând faptul că tratamentul incomplet sau incorect efectuat reduce foarte mult şansele de vindecare.
Conf. dr. Florin Radu Popa, şeful Clinicii de Chirurgie vasculară, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: „Tromboflebita profundă sau tromboza venoasă profundă ((nota redacţiei – TVP) înseamnă obligatoriu tratament cu anticoagulante pentru minim 3 luni. Dar, de la caz la caz, acest tratament poate dura şi mai mult. Sunt situaţii în care acest tratament trebuie urmat şi doi ani. Din pacate, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt. Se simt mai bine şi renunţă. Nu e uşor pentru pacient pentru că trebuie să vină de multe ori la control. Existând şi probabilitatea de apariţie a complicaţiilor, e important ca în primele 3 luni de tratament cu anticoagulante, pacientul să fie urmărit, să vină săptămânal la medicul chirurg vascular care îl evaluează şi în funcţie de stare, specialistul îi poate schimba dozele de medicaţie.
Subliniez: dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Valvele care nu se mai închid se pot vindeca şi rămâne o zonă destul de mică afectată. Avem un procentaj destul de mare de pacienţi care se vindecă complet – 30%. Atenţie: e foarte important ca pacienţii să poarte ciorapi medicinali de compresie tot timpul pe parcursul tratamentului dar şi după finalizarea acestuia. Dacă tratamentul este de lungă durată – 1 an sau 2 ani - Examenul Doppler trebuie efectuat măcar o dată la 3 luni. Acesta poate ilustra care este starea vaselor, dacă trebuie modificat tratamentul anticoagulant cum decurge vindecarea şi dacă trebuie modificată recomandarea compresiei pentru tipul de ciorapi medicinali.
La 30-50% dintre persoanele care au avut un episod de tromboză venoasă profundă, există riscul apariţiei sindromului posttrombotic
Sindromul postrombotic apare după unul sau mai multe episoade de tromboflebită profundă sau tromboză venoasă profundă (TVP). Tromboflebita profundă înseamnă o coagulare exagerată a sângelui în sistemul venos profund, sistem care determină drenajul sângelui din periferie către corp. Prin sistemul venos profund se drenează aproximativ 90% din sângele ce ajunge la membrele inferioare. Sângele la un moment dat stagnează şi se declanşează cascada coagularii. După coagulare, pentru că o parte din cheag nu este fixat pe peretele venei, în primele 7-10 zile de la aparitie se poate produce aşa numita embolie pulmonară. O porţiune a cheagului este mobilă şi poate declanşa embolia pulmonară prin migrare spre cord şi plămâni. Emboliile pulmonare apar de obicei în primele 7-10 zile de la evenimentul de tromboflebită profundă. După cele 7-10 zile, cu sau fără tratament, cheagul de sânge se fixează de peretele venos şi riscul ca o parte din el să migreze şi să ducă la embolie pulmonară, scade foarte mult. La 30-50% dintre persoanele care au avut un episod de tromboză venoasă profundă, există riscul apariţiei sindromului posttrombotic. Sindromul postrombotic afectează până la jumătate dintre pacienţii care au suferit o TVP, cel mai frecvent pentru că pacienţii încep cu întârziere tratamentul pentru tomboza venoasă profundă dar si în alte situaţii cum ar fi atunci când urmează un tratament incomplet sau, mai rău, nu fac deloc tratament. Vestea proastă este ca Sindromul postrombotic odată instalat, nu dispare total. Pacientul poate avea forme uşoare, medii şi prezintă risc de a reface o nouă tromboflebită venoasă profundă în una, două, trei sau zece luni. Acest lucru deobicei se întâmplă la cei care au moştenit genetic unele condiţii favorizante ce duc la reapariţia sindromului postrombotic şi a tromboflebitei profunde. Cei care au sindrom postrombotic trebuie să vină la medic măcar o dată pe an şi să-şi facă un Echo Doppler pentru evaluare.
Ce poate determina apariţia unui nou episod de tromboză venoasă profundă: drumurile lungi cu maşina, zborurile cu avionul şi răcelile
De aemenea, pacienţii nu trebuie să stea foarte foarte multe ore în picioare, fără să se mişte. Trebuie să aibă grijă când merg cu avionul, să poarte ciorapi strânşi pe picior, să nu meargă distanţe mari cu maşina mai mult de 1 oră şi jumătate, maxim două ore fără să facă pauză. Deci, la un drum lung cu maşina se poartă obigatoriu ciorapi medicinali şi se fac pauze la o oră şi jumătate – două. Pauze în care nu stăm tot în masină, ci ne plimbăm. Importantă este şi hidratarea corectă: trebuie să se consume minim 2 litri de lichide pe zi. Atenţie la boli: gripe, viroze sau sindroame diareice care pot duce la deshidratare şi pot determina în foarte scurt timp un nou episod de tromboză venoasă profundă. în astfel de perioade hidratarea este esenţială şi trebuie crescut consumul de lichide, în special ceaiuri şi sucuri naturale de fructe.
Ciorapii medicinali de compresie recomandată de medic, trebuie purtaţi zilnic, toată viaţa
Foarte important: pacienţii cu sindrom postrombotic trebuie să poarte toată viaţa ciorapi medicinali de compresie. Altfel riscă să facă un ulcer de gambă care e foarte dificil de tratat. Deci, ciorapii medicinali de compresie recomandată de medic, trebuie purtaţi zilnic – aceştia pot fi îndepărtaţi înainte de culcare sau la începutul serii, când pacienţii se pot odihni într-o poziţie culcată, confortabilă, cu picioarele ridicate.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Încă două persoane s-au înecat astăzi pe litoral, după tânărul care a murit dimineață în Saturn
VIDEO Controlor de tren bătut cu bestialitate de un călător. I-a cerut biletul
VIDEO Hoț de catalizatoare, prins în timpul acțiunii. Bătut măr de proprietar
Deputatul PNL Muraru, un aristocrat de mucava. Zero realizări pentru Iași! (P)
Tânărul ieșean scos din mare, la Saturn, a murit. A ignorat steagul roșu
George Simion a tocmit 42 de perechi de nași pentru nunta de pe 27 august
Un dop auto, care-i disperă pe șoferi, s-a format între Uricani și rond Valea Ursului
Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern
FOTO Evitați zona Podu de Piatră. Trafic de coșmar, cu mașini pe 3-4 rânduri
Rusia plantează în Donbas „mine fluture” . Victime sunt în special copiii
Leandro Lo, de opt ori campion mondial la Jiu Jitsu, împușcat mortal de un polițist
Un ieșean, cel mai mare datornic din țară. ANAF îi impută o creanță de 3,7 milioane de lei
Beluga ajunsă la Paris moare de foame. Nu s-a reușit salvarea ei
E jale pe Autostrada A2, în drum spe mare: patru accidente au avut loc luni dimineață
Restricții în benzinăriile din Ungaria. Maxim 20 de litri de carburant, chiar și pentru unguri
Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)
Se majorează bursele elevilor, de anul viitor. Rol important în reducerea abandonului şcolar
Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului
Ucrainenii spun că rușii au încercat atacuri în șase zone din Donețk, dar au fost respinși
VIDEO Un pod deosebit din China, vechi de 900 de ani, a ars în câteva minute
Licitații pentru 22 de locuri de parcare în Iași. Unde sunt amplasate
(VIDEO) CINIC Spațiu de relaxare pentru pensionari, amenajat chiar lângă cimitir, în Făgăraș
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.