anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Tromboza venoasă profundă: ce şanse de vindecare există?

GALERIE
tromboza venoasa
 • tromboza venoasa
- +

Dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Însă, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt. Se simt mai bine şi renunţă,  ignorând faptul că tratamentul incomplet sau incorect efectuat reduce foarte mult şansele de vindecare.

 

Conf. dr. Florin Radu Popa, şeful Clinicii de Chirurgie vasculară, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: „Tromboflebita profundă  sau tromboza venoasă profundă ((nota redacţiei – TVP)  înseamnă obligatoriu tratament cu  anticoagulante pentru minim 3 luni. Dar, de la caz la caz, acest tratament poate dura şi mai mult. Sunt situaţii în care acest tratament trebuie urmat şi doi ani. Din pacate, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt. Se simt mai bine şi renunţă.  Nu e uşor pentru pacient  pentru că trebuie să vină de multe ori la control. Existând şi probabilitatea de  apariţie a complicaţiilor, e important ca în primele 3 luni de tratament cu anticoagulante, pacientul să fie urmărit, să  vină  săptămânal la medicul chirurg vascular care îl evaluează şi în funcţie de stare, specialistul  îi poate schimba dozele de medicaţie. 

Subliniez: dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Valvele care nu se mai închid se pot vindeca  şi rămâne o zonă destul de mică afectată.  Avem un procentaj destul de mare de pacienţi care se vindecă complet – 30%. Atenţie: e foarte important ca pacienţii să poarte ciorapi medicinali de compresie tot timpul pe parcursul tratamentului dar şi după finalizarea acestuia. Dacă tratamentul este de lungă durată – 1 an sau 2 ani  - Examenul Doppler trebuie efectuat măcar o dată la 3 luni. Acesta poate ilustra care este starea vaselor, dacă trebuie modificat tratamentul anticoagulant cum decurge vindecarea şi dacă trebuie modificată recomandarea compresiei pentru tipul de ciorapi medicinali. 

La 30-50% dintre persoanele care au avut un episod de tromboză venoasă profundă, există riscul apariţiei sindromului posttrombotic

Sindromul postrombotic apare după unul sau mai multe episoade de tromboflebită profundă sau tromboză venoasă  profundă  (TVP). Tromboflebita profundă înseamnă o coagulare exagerată a sângelui în sistemul venos profund, sistem care determină drenajul sângelui din periferie către corp. Prin sistemul venos profund se drenează aproximativ 90% din sângele  ce ajunge la membrele inferioare. Sângele la un moment dat stagnează şi se declanşează cascada coagularii.  După coagulare,  pentru că o parte din cheag nu este fixat pe  peretele venei, în primele 7-10 zile de la aparitie se poate produce aşa numita embolie pulmonară. O porţiune a cheagului  este mobilă şi poate declanşa embolia pulmonară prin migrare  spre cord şi plămâni. Emboliile pulmonare apar de obicei în primele 7-10 zile de la evenimentul de tromboflebită profundă. După cele 7-10 zile, cu sau fără tratament, cheagul de sânge se fixează de peretele venos şi riscul ca o parte din el să migreze şi să ducă la embolie pulmonară, scade foarte mult. La 30-50% dintre persoanele care au avut un episod de tromboză venoasă profundă, există riscul apariţiei sindromului posttrombotic. Sindromul postrombotic afectează până la jumătate dintre pacienţii care au suferit o TVP, cel mai frecvent pentru că pacienţii încep cu întârziere tratamentul pentru tomboza venoasă profundă dar si  în alte situaţii cum ar fi atunci când urmează un tratament incomplet sau, mai rău, nu fac deloc tratament. Vestea proastă este ca Sindromul postrombotic odată instalat,  nu dispare total. Pacientul poate avea forme uşoare, medii şi prezintă risc de a reface o nouă tromboflebită venoasă profundă în una, două, trei sau zece luni. Acest lucru deobicei se întâmplă la cei care au moştenit genetic unele condiţii favorizante ce duc la reapariţia sindromului postrombotic şi a tromboflebitei profunde.  Cei care au sindrom postrombotic trebuie să vină la medic măcar o dată pe an şi să-şi facă un Echo Doppler pentru evaluare.

Ce poate determina apariţia unui  nou episod de tromboză venoasă profundă: drumurile lungi cu maşina, zborurile cu avionul şi  răcelile

De aemenea, pacienţii nu trebuie să stea foarte foarte multe ore în picioare, fără să se mişte. Trebuie să aibă grijă când merg cu avionul,  să poarte ciorapi strânşi pe picior,  să nu meargă distanţe mari cu maşina mai mult de 1 oră şi jumătate, maxim două ore fără să facă pauză. Deci, la un drum lung cu maşina se poartă obigatoriu ciorapi medicinali şi se fac pauze la o oră şi jumătate – două. Pauze în care nu stăm tot în masină, ci ne plimbăm. Importantă este şi hidratarea corectă: trebuie să se consume minim 2 litri de lichide pe zi.  Atenţie la boli: gripe,  viroze sau sindroame diareice care pot duce la deshidratare şi pot determina în foarte scurt timp un nou episod de tromboză venoasă profundă. în astfel de perioade hidratarea este esenţială şi trebuie crescut consumul de lichide, în special ceaiuri şi sucuri naturale de fructe.

Ciorapii medicinali de compresie recomandată de medic, trebuie purtaţi zilnic, toată viaţa

Foarte important: pacienţii cu sindrom postrombotic trebuie să poarte toată viaţa ciorapi medicinali de compresie. Altfel riscă să facă un ulcer de gambă care e foarte dificil de tratat. Deci, ciorapii medicinali de compresie recomandată de medic, trebuie purtaţi zilnic – aceştia pot fi îndepărtaţi înainte de culcare sau la începutul serii, când  pacienţii se pot odihni într-o poziţie culcată,  confortabilă, cu picioarele ridicate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.