
Trucul de slăbit cu semințe de chia și apă, viral pe TikTok, spulberat de un nutriționist ieșean: „Efect placebo”

Un nou truc pentru slăbit a devenit viral pe TikTok, tinerele care îl promovează afirmând că au slăbit câteva kilograme, în doar câteva zile, cu ajutorul semințelor de chia. Totuși, nutriționiștii avertizează că semințele de chia nu au efecte de ardere a grăsimilor și sunt mai degrabă benefice pentru îmbunătățirea digestiei.
„Mă simt sătulă toată ziua și pofta de mâncare s-a redus semnificativ. Am încălzit un pahar cu apă pentru a lăsa semințele să se înmoaie timp de 10-15 minute. Adaug o lingură de oțet și lămâie, iar acest amestec îmi reduce considerabil senzația de foame, astfel că nu mă mai simt balonată. Chiar și atunci când mănânc, mă satur repede. Cel mai important, seara nu mai am pofte de mâncare și am observat că ajută la reducerea retenției de apă”, a precizat o tânără pe aplicația Tiktok.
Pentru a slăbi, prima regulă este crearea unui deficit caloric
Rada Baltag, nutriționist și dietetician din Iași, explică faptul că, pentru a slăbi, prima regulă este crearea unui deficit caloric. Astfel, procesul de scădere în greutate se bazează pe acest principiu. Aceasta spune că este posibil ca băutura respectivă să ajute la crearea unui deficit caloric general, ceea ce contribuie la pierderea în greutate. Rada Baltag subliniază că nu există alimente miraculoase care să fie soluția magică pentru slăbit, însă un program de alimentație bine organizat, care asigură un deficit caloric și o dietă echilibrată, poate sprijini scăderea în greutate, hrănind în același timp celulele organismului și stimulând metabolismul.
„Nu există un remediu minune sau o băutură magică care să ducă direct la scăderea în greutate. În schimb, se creează o condiție metabolică care favorizează pierderea în greutate. De asemenea, este posibil ca un astfel de produs să aibă un efect placebo imediat, având în vedere că încrederea în existența unei băuturi care poate ajuta la slăbit poate influența comportamentul. Acest efect de convingere, la nivel psiho-emoțional, ar putea determina oamenii să devină mai atenți la alimentație pe termen lung”, a explicat nutriționistul.
Utilizarea pe termen lung a oțetului de mere pe stomacul gol poate cauza probleme
Nutritionistul explică faptul că nu este recomandat să consumi oțet de mere pe stomacul gol, deoarece aceasta poate favoriza dezvoltarea unei gastrite. Utilizarea pe termen lung a oțetului de mere pe stomacul gol poate cauza probleme mai ales în cazul în care există o sensibilitate a mucoasei gastrice, iar acest lucru ar putea duce la apariția unei gastrite, care ar necesita tratament sau ajustări alimentare pentru a preveni agravarea acesteia.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În legătură cu semințele de chia, Rada Baltag explică faptul că, odată hidratate, acestea devin gelatinoase. Acest efect al hidratării poate contribui la prelungirea senzației de satisfacție după ce se consumă apa cu semințe de chia. Astfel, senzația de plenitudine ar putea dura mai mult, ceea ce ar putea amâna următoarea senzație de foame.
CITESTE SI: Afecțiunea de care suferă unul din șapte oameni, dar prea puțini îi dau importanță
„Cel mai probabil, aceste persoane își creează un deficit caloric general prin alegerile alimentare pe care le fac. Niciun aliment sau ingredient nu are proprietăți sau capacitatea de a arde grăsimi, așa cum se sugerează uneori. De fapt, nu există alimente care să stimuleze direct metabolismul lipidic. Semințele de chia nu sunt dăunătoare, ele sunt o sursă de grăsimi benefice, dar trebuie consumate în cantități moderate”, a precizat dieteticianul.
Toate tipurile de semințe, precum cele de chia sau de in, trebuie consumate doar bine hidratate
Rada Baltag explică faptul că toate tipurile de semințe, precum cele de chia sau de in, trebuie consumate doar bine hidratate, deoarece consumul lor nehidratate poate duce, în timp, la blocaje intestinale și alte probleme de sănătate. Aceste semințe ar trebui lăsate să se hidrateze, eventual chiar peste noapte, și pot fi adăugate într-o budincă de casă. De exemplu, se pot combina cu iaurt natural, devenind o gustare sănătoasă.
În general, persoanele care au probleme digestive ar trebui să evite oțetul de mere și semințele. Rada Baltag menționează că acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu diverticulită și diverticuloză, dar și pentru cei care suferă de gastrită în formă activă. De asemenea, este important să se țină cont de faptul că orice problemă digestivă poate impune anumite restricții.
În ceea ce privește semințele, trebuie avut în vedere și consumul de grăsimi, nu doar cantitatea de semințe. Nutriționistul subliniază că, deși grăsimile sănătoase din semințele de chia, semințele de in, avocado și alte alimente sunt benefice, ele trebuie incluse în dietă cu moderație, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, sindrom metabolic sau rezistență la insulină. Este important ca aceste grăsimi să fie consumate într-un mod responsabil, încheie aceasta.
Publicitate și alte recomandări video