Trump ar fi discutat despre graţierea ”preventivă” a celor trei copii ai săi, a lui Jared Kushner şi Rudy Guiliani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Aşa visa şi Dragnea să facă!

Trump ar fi discutat despre graţierea ”preventivă” a celor trei copii ai săi, a lui Jared Kushner şi Rudy Guiliani

GALERIE
Trump
  • Trump
- +

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump ar fi discutat posibilitatea de a-şi folosi - în mod preventiv - puterea de a-şi graţia cei trei copii, pe ginerele şi consilierul său special Jared Kushner şi pe avocatul său personal Rudy Guiliani, dezvăluie The New York Times (NYT).

În paralel, Departamentul american al Justiţiei anchetează cu privire la un presupus sistem de corupţie - care ar implica finanţări din campania electorală cu scopul de a obţine graţierea preşedintelui american, dezvăluie un doar judiciar publicat marţi. Documentul - care vizează legalitatea urmăririi comunicaţiilor şi dispozitivelor electronice ale unor persoane, inclusiv avocaţi - nu permite identificarea persoanelor vizate, deoarece numele care apar în el au fost cenzurate.

Documentul citează însă o ”stratagemă secretă a lobbyului” vizând ”oficiali de rang înalt de la Casa Albă”, cu scopul de a obţine o ”graţiere sau o suspendare” a executării pedepsei din partea şefului statului american a unei persoane al cărei nume este cenzurat.

Acest sistem - care face obiectul unei anchete cel puţin din luna august - pare să implice lobbyişti, avocaţi, un bogat donator care a finanţat campanii politice şi o persoană care se află sau se afla la închisoare şi care contează pe o intervenţie prezidenţială. Potrivit documentului, lobbyişti şi avocaţi ar fi contactat oficiali de la Casa Albă pentru a cere o graţiere sau o suspendare prezidenţială, citând ”contribuţii substanţiale la campanie efectuate în trecut” şi ”contribuţii politice importante prevăzute” de către un donator.

Donatorul ar fi prezentat această ofertă în numele unei persoane care cere clemenţa prezidenţială. Documentul nu indică însă când au avut loc aceste fapte, iar cum partidele şi numele au fost cenzurate nu există vreo trimitere la preşedintele în exerciţiu Donald Trump şi nici la campania sa electorală.

Textul este dezvăluit într-o perioadă delicată în Statele Unite, în contextul în care se speculează că Donald Trump - care mai are de stat la Casa Albă şase săptămâni după ce a fost înfrânt de Joe Biden în alegerile de la 3 noiembrie - ar putea graţia mai multe persoane.

El l-a graţiat miercurea trecută pe fostul său consilier în probleme de securitate Michael Flynn. Trump a graţiat sau a redus pedepsele mai multor aliaţi politici - între care fostul său consilier din campania electorală Roger Stone, un fost şerif controversat din Arzona, Joe Arpaio, şi activistul republican Dinesh D'Souza. Există de asemenea o dezbatere publică cu privire la faptul că Trump ar putea să se graţieze pe el însuşi - cu privire la tot ceea ce i s-ar putea reproşa în justiţie în legătură cu mandatul său.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.