anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Trump blochează cărţile verzi şi numeroase vize de muncă până în 2021

GALERIE
Donald Trump
  • Donald Trump
- +

Donald Trump, care se află în campanie în vederea unei realegeri la 3 noiembrie, a hotărât să strângă din nou şurubul şi să blocheze cărţile verzi (green card) şi anumite vize de muncă până în 2021, mai ales în domeniul noilor tehnologii, în numele luptei împotriva şomajului, relatează AFP.

Afectat de desfiinţarea brutală a milioane de locuri de muncă din cauza măsurilor de izolare impuse împotriva pandemiei covid-19, preşedintele republican a hotărât în urmă cu două luni să suspende - pe o perioadă de 60 de zile - emiterea de ”green card”-uri care oferă un statut de rezident permanent în Statele Unite, însă fără să se atingă de vizele de muncă tenporară.

Un nou decret, pe care l-a semnat luni, prelungeşte această ”pauză” până la 31 decembrie şi vizează, de această dată, mai multe tipuri de vize de muncă, inclusiv viza de tip H-1B, foarte folosită în sectorul tehnologiilor înalte şi eliberată anual unui număr de 85.000 de persoane, a anunţat un oficial de rang înalt.

Sunt vizate de asemenea majoritatea vizelor de tip J - folosite de studenţii-cercetători, vizele de tip L - de transfer între companii care servesc în contractele anumitor expatriaţi, vizele de tip H-2B - acordate anual unui numnăr de aproximativ 66.000 de muncitori slab calificaţi (cu o excepţie în indistria alimentară) şi vizele de tip H-4 - care permit soţiilor şi soţilor deţinătorilor altor tipuri de vize să muncească.

Potrivit oficialului citat, această ”pauză” ar urma să împidice sosirea în ţară a cel puţin 525.000 de străini şi să le rezerve locuri de muncă americanilor - ”prioritatea preşedintelui este de a repune America la muncă”.

Sundar Pichai, CEO-ul Google, al cărui grup este unul dintre cei mai mari beneficiari de vize de tip H-1B, s-a declarat ”dezamăgit” de acest anunţ. ”Imigraţia a contribuit imens la succesul economic al Americii, pe care a transformat-o în liderul mondial al tehnologiilor”, a scris el pe Twitter.

Decretul apare în contextul în care Trump este implicat în conflicte cu doi giganţi tech - Twitter şi Snapchat, care i-au blocat sau semnalat mesaje. şi după ce Trump a semnat în mai un decret care limitează protecţia judiciară a reţelelor de socializare.

Oficialul de rang înalt a subliniat însă că decretul răspunde unei puternice creşteri a şomajului - 13,3% din populaţia actină în mai, de la 3,5% în februarie - din cauza pandemiei covid-19.

El a subliniat că blocarea vizelor de tip H-1B este temporară şi că administraţia va pregăti o reformă pentru ca în 2021 aceste vize să fie atribuite străinilor celor mai calificaţi şi nu prin loterie. ”Acest lucru va elimina competiţia cu americani aflaţi în posturi de debutanţi şi ne va ajuta să-i atragem pe cei mai buni şi mai dotaţi”, a apreciat oficialul citat.

VIZITĂ LA ZID

Oficialul citat a adăugat că Guvernul urmează să adopte noi reglementări care vor înreguna accesul legal la locuri de muncă al unor zeci de mii de solicitanţi de azil care aşteaptă o hotărâre a justiţiei. În urma unor termene de doi ani, administraţia a observat că mulţi cer azil cu copul de a obţine un permis de muncă. Aceste anunţuri au provocat imediat reacţii contrare. Senatorul republican Ted Cruz, un apropiat al preşedintelui, a salutat un ”act important”.

Un fapt neobişnuit, însă, senatorul din South Carolina Lindsay Graham, de obicei un aprig susţinător al preşedintelui, a fost critic faţă de ”o frână a relansării noastre economice”. ”Cei care cred că imigraţia legală, mai ales vizele de muncă dăunează muncitorului american nu înţăeleg economia americană”, a scris pe Twitter Graham.

”Acesta nu este nici un răspuns la pandemie şi nici un răspuns economic”, apreciază Andrea Flores de la puternica asociaţie de apărarea drepturilor civice ACLU, denunţând ”o instrumentalizare a pandemiei (...) în scopul remodelării legislaţiei noastre a migraţiei fără să treacă prin Congres”. Degradarea pieţei muncii, moartea a 120.000 de bolnavi de covid-19 şi manifestaţiile monstru împotriva rasismului complică campania lui Donald Trump, devansat în sondaje de către Joe Biden, rivalul său democrat în alegerile prezidenţiale.

În urma unui miting dezamăgitor în Oklahoma, în weekend, Trump speră să se relanseze cu resorturile campaniei sale victorioase din 2016 împotriva imigraţiei ilegale. El urmează să efectueze marţi o vizită la Yuma, în Arizona, pentru a marca finalizarea a ”200 de mile” (320 de kilometri) din zidul pe care a promis să-l ridice la frontiera cu Mexicul.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.