Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trump declară starea de catastrofă naturală în Florida; uraganul Irma mătură coasta de vest a statului

GALERIE
IrmaIrma1Irma2Irma3
  • Irma
  • Irma1
  • Irma2
  • Irma3
- +

Preşedintele american Donald Trump a declarat starea de catastrofă naturală în Florida, duminică, permiţând astfel deblocarea unor mijloace suplimentare în vederea ajutorării peninsulei măturate de uriaşul uragan Irma, relatează AFP.

Trump a anunţat că se va duce ”foarte repede” în Florida, în sud-estul Statelor Unite. În noaptea de duminică spre luni, uraganul Irma străbătea coasta de vest a Floridei, răstrurnând palmieri, smulgând stîlpi electrici şi deversând ploi diluviene, afectând o zonă extrem de frecventată de turiştişi vulnerabilă la creşterea nivelului apelor. ”Irma ar urma să se îndrepte către nord-nord-vest în noaptea” de duminică spre luni, anunţă NHC.

Însoţit de rafale violente de vânt, de până la 155 de kilometri pe oră, uraganul urca pe coasta de vest a Floridei cu 22 de kilometri pe oră către nord, la ora 3.00 GMT (6.00, ora României), ameninţând oraşul Tampa, după ce a afectat sud-vestul peninsulei. Uraganul Irma a atins uscatul prima oară duminică dimineaţa,  cu rafale de vânt de 215 kilometri pe oră, ca uragan de categoria a 4-a, pe Keys, un mic arhipelag de insule aflate în largul Floridei continentale, cauzând pagube importante. El s-a îndreptat apoi către coastta de vest a statului, unde a atuns uscatul a doua oară duminică după-amiaza. Irma a fost retrogradată ulterior la la categoria a 2-a pe o scală de cinci trepte, a anunţat Centrul americane la uraganelor (NHC).
 
După ce a trecut din nou pe deasupra oceanului, ea a atins din nou Florida duminică după-amiaza, la ora 19.35 GMT (22.35, ora României), de această dată la Marco Island, pe coasta de vest, cu rafale de vânt de 185 de kilometri pe oră -categoria a 3-a -, după care a fost retrogradată la categoria a 2-a. ”Irma va aduce rafale de vânt şi maree de furtună potenţială mortale pe Keys şi într-o vastă parte a centrului şi vestului Floridei în această (duminică)seara şi luni”, a avertizat NHC. Ar urma să devină luni, mai târziu, o furtună tropicală.
 
După ce a devastat mai multe insule în Caraibe şi a ucis 27 de oameni în această regiune, bilanţul Irmei a crescut în Florida cu trei victime, ucise în accidente rutiere sâmbătă şi duminică dimineaţa. Preşedintele s-a felicitat pentru buna coordonare între diverse servicii de salvare federale şi autorităţi locale. ”Merg acum la o reuniune. Însă totul depinde de coordonare. Şi cred că suntem cu adevărat bine coordonaţi, atât de bine pe cât putem fi”, a mai declarat Donald Trump.
 
El a adus un omagiu Pazei de Coastă şi Agenţiei pentru situaţii de urgenţă (Fema). Trump pare că a abordat cu multă energie acest aspect al muncii sale prezidenţiale. El s-a dus în două rânduri în Texas, care s-a confruntat la sfârţitul lui august cu inundaţii catastrofale cauzate de uraganul Harvey şi a decis foarte rapid să declare starea de catastrofă naturală pentru a debloca ajutoare suplimentare.
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri