
Trump ne face Paștele mai scump? Prețul ouălor, în creștere constantă: exemple de prețuri din piețele ieșene și din supermarket

Masa de Paște se anunță mai scumpă ca anul trecut. Numai la prețurile ouălor din România dacă ne uităm și o să observăm prețuri mai mari, în acest trimestru.
Scumpirile au fost influențate de eliminarea facilităților fiscale, dar și de cererea globală crescută, în special din partea SUA. Din cauza creșterilor artificiale de preț, Consiliul Concurenței a dat deja amenzi semnificative în România.
Scumpire de 14% la Kaufland în câteva zile
În ultima perioadă, prețurile ouălor în România au înregistrat creșteri constante: mici, dar vizibile la raft. Conform statisticilor oficiale, luna februarie a adus o majorare medie de aproape 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar producătorii vorbesc despre scumpiri punctuale și de 15-18% în primul trimestru al anului.
Un exemplu concludent, la Kaufland: prețul cartonului de 30 de ouă era acum circa 10-15 zile 21,99 lei, iar acum același carton este 24,99 lei. Adică, în procent, cu aproape 14% mai scump.
Marii fermierii susțin că eliminarea, de la 1 ianuarie, a facilităților fiscale pentru agricultură și industria alimentară a fost și acesta un factor semnificativ al acestor creșteri. În plus, pe piața europeană s-a înregistrat o cerere artificială, influențată de intenția Statelor Unite ale Americii de a importa sute de milioane de ouă, în urma scăderii producției interne cauzate de un focar de gripă aviară.
Micii producători se plâng de prețuri scăzute și de marfă nevândută
Pe piața locală, diferențele de preț sunt evidente. În unele hipermarketuri din Iași, de exemplu, cutiile de 10 ouă pornesc de la 8,99 lei, și pot ajunge până la 16,99 lei, în funcție de producător și de calitate. În piețe, în schimb, ouăle de la fermierii locali se vând în jur de 1,5 lei bucata, și nici în apropierea sărbătorilor vânzările nu merg așa cum și-ar fi dorit micii producători, se plânge Felicia A. o femeie care vindea, ieri, produse din gospodăria proprie, în Piața Nicolina.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Mamă, noi deja le dăm ieftin, la cât cheltuim cu porumbul și grâul, plus tratamente, să le ținem sănătoase. Nici nu poți să le dai cu mai puțin, e munca noastră. Da, eu zic că nu exagerăm cu prețul. Acum vindem și noi mai mult, de sărbători, că în rest nu le mai cumpără nimeni. Toată lumea e în supermarketurile astea și cumpără produse din alte țări. Păcat, mamă, că nu mai prețuim atât cât mai avem producătorul local, țăranul de rând până la urmă”, ne transmite ieșeanca.
Mulți, puțini, unii consumatori încă preferă achiziția din piețe, considerând produsele mai naturale, chiar dacă, pe alocuri, sunt mai scumpe decât cele din supermarketuri.
„Sigur se mai scumpesc până la Paști. Păi de asta eu îmi cumpăr de pe acum. Mi-am comandat și două cofraje de ouă, să mi le aducă atunci, aproape, să am pentru pască, cozonaci și să vopsesc. Mi le-a lăsat la 1 leu, că am luat mai mult”, ne-a spus ieri Elena Iosip, o pensionară aflată la cumpărături.
Femeia ne-a mărturisit că din piață își face mai toate proviziile pentru masa de Paște, iar din supermarket cumpără, în general, produsele de uz casnic.
„Sunt prețuri mari la toate, nici nu le mai cauți, că dacă este să te uiți așa, la toate, nu mai cumperi nimic. Ouă, lapte, carne și verdețurile eu le cumpăr doar din piață, de la țărani, chiar dacă sunt puțin mai scumpe decât în magazine, dar măcar știu că sunt bune, naturale. Dar, fiecare după preferințe, că fetele mele cumpără tot de la supermarket, că le găsesc pe toate acolo”, a mai adăugat femeia, pentru „Ziarul de Iași”.
Consiliul Concurenței, cu ochii pe marii producători
E clar că, indiferent de preț, în pragul sărbătorilor pascale cererea pentru ouă este în continuă creștere. Totuși, Consiliul Concurenței atrage atenția asupra riscurilor de coordonare a prețurilor între companii. Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, avertizează că asemenea practici, inclusiv anunțurile publice privind intenția de a majora prețurile, pot duce la creșteri artificiale, fiind sancționate conform regulilor naționale și europene.
De altfel, Autoritatea de Concurență a aplicat recent amenzi de peste 13.4 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane euro) pentru cinci companii din sectorul producției și comercializării ouălor, alături de asociația acestora (UCPR). Acestea au fost sancționate pentru coordonarea politicilor comerciale menite să crească artificial prețurile sau să evite scăderea acestora, acțiuni facilitate de asociație.
Publicitate și alte recomandări video