Trump nu poate reveni pe reţeaua de socializare Facebook
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Trump nu poate reveni pe reţeaua de socializare Facebook

GALERIE
trump facebook
  • trump facebook
- +

Donald Trump nu poate reveni pe reţeaua de socializare Facebook, a stabilit miercuri, într-o decizie foarte aşteptată, Consiliul de Supraveghere a gigantului american, însărcinat să soluţioneze conflictele cele mai sensibile.

Platforma i-a suspendat conturile personale fostului preşedinte american în urmă cu patru luni, la o zi după ce susţinători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Trump avea atunci 35 de milioane de abonaţi pe Facebook şi 24 de milioane de abonaţi pe Instagram.

Într-o înregistrare video postată pe reţeaua de socializare, Donald Trump îşi exprima atunci susţinerea faţă de insurgenţi.

Acest îndemn explicit la violenţă a încălcat regulile interne ale reţelei de socializare, motiva Facebook.

”Apreciem că riscul de a permite preşedintelui să continue să ne folosească serviciile în această perioadă (de tranziţie) sunt pur şi simplu prea importante”, scria atunci Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, pe blog.

Această ”interzicere” până la noi ordine a fost epilogul unei serii de avertismente cu privire la mesaje postate de către Donald Trump, considerate problematice - între altele dezinformări cu privire la procesul electoral, utilizarea unui simbol nazist, declaraţii pline de ură - pe care platforma le-a menţinut.

Conducerea Facebook aprecia atunci că în pofida faptului că preşedintele îi  încălca regulile, comentariile acestuia era necesar să rămână disponibile, pentru ca publicul să-şi poată face o opinie cu privire la declaraţiile politice ale acestuia.

Această poziţie a fost foarte criticată, atât în străinătate, cât şi în ţară.

În afară de susţinătorii lui Trump, care denunţau o cenzură, decizia Facebook a provocat o emoţie în rândul politicienilor din toate taberele şi în rândul unor asociaţii de apărarea libertăţilor, din cauza puterii conferite unei întreprinderi private de a suprima contul unui şef de stat, fără vreun proces.

În Europa, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat atunci nemulţimirea faţă de această decizie.

”Multe persoane nu sunt împăcate cu ideea ca întreprinderi tech să abă puterea de a interzice şefi de stat. Mulţi argumentează că o întreprindere privată ca Facebook nu ar trebui să ia singură asemenea decizii. Noi suntem de acord cu această constatare”, declara Nick Clegg, însărcinat cu afaceri publice la Facebook.

La sfârşitul lui ianuarie, Facebook a decis să încredinţeze Consiliului său de Supraveghere grija de a tranşa definitiv în acest caz.

Această ”curte supremă”, însărcinată să se pronunţe cu privire la decizii referitoare la moderare mai complexe ale reţelei de socializare, este finanţată de Facebook - cu 130 de milioane de dolari -, însă 20 dintre cei 40 de membri ai acesteia - jurnalişti, experţi în tehnologie, magistraţi, cercetători, ONG-uri - sunt independenţi faţă de societate.

În contextul importanţei deciziei şi după ce a primit 9.000 de mesaje, Consiliul de Supraveghere şi-a dat timp pentru a reflecta.

Donald Trump a trimis, la rândul său, o declaraţie a unor utilizatori care contestă prima decizie a Facebook.

Dincolo de speţa Trump, decizia Consiliului oferă recomandări mai generale cu privire la modul în care platforma să abordeze mesaje ale unor şefi de stat care încalcă regulile reţelei de socializare.

Felul în care preşedinţii brazilian Jair Bolsonaro, filipinez Rodrigo Duterte sau liderul suprem iranian Ali Khamenei folosesc platforma ridică de asemenea probleme.

Alte reţele de socializare au luat măsuri asemănătoare cu privire la Trump, după atacul de la Capitoliu, soldat cu cinci morţi.

Twitter i-a suspendat în mod irevocabil contul - cu 89 de milioane de abonaţi - subliniind că acest lucru reprezintă un ”precedent periculos”.

”Faptul de a interzice un cont are consecinţe reale şi importante”, sublinia fondatorul Twitter Jack Dorsey într-o serie de tweeturi, după decizie.

YouTube, platforma video a Google, a anunţat că aşteaptă ca ”riscul violenţei să scadă” înainte de a-l autoriza pe fostul preşedinte să publice din nou videoclipuri în reţeaua sa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.