Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trump se gândeşte să ceară reparaţii Chinei şi anunţă o ”anchetă serioasă” în curs

GALERIE
Trump
  • Trump
- +

Donald Trump se gândeşte să ceară Beijingului să plătească miliarde de dolari reparaţii în contul pagubelor cauzate de noul coronavirus, care a apărut în oraşul Wuhan, se declară nemulţumit de China şi anunţă o ”anchetă foarte serioasă în curs”, relatează AFP.

”Suntem nemulţumiţi de China”, iar boala ”ar fi putut să fie oprită la sursă şi nu s-ar fi răspândit în întreaga lume”, a denunţat preşedintele american în conferinţa sa de presă zilnică luni, dedicată pandemiei. ”Există mai multe mijloace de angajare a responsabilităţii sale. Noi efectuăm o anchetă foarte serioasă” cu privire la acest subiect, a adăugat Trump. O jurnalistă l-a întrebat despre un editorial din revista germană Bild în care Beijingului i se cere să plătească reparaţii în valoare de 165 de miliarde de dolari.

”Noi vorbim despre mult mai mulţi bani”, i-a răspuns miliardarul republican. ”Noi nu am stabilit încă suma finală, dar ea este foarte mare”, a adăugat el. ”N-au fost pagube doar în Statele Unite, ci în întreaga lume”, a subliniat locatarul Casei Albe. Aproape un milion de bolnavi de covid-19 şi 56.000 de morţi s-au înregistrat în Statele Unite, unde economia este afectată dur de măsurile de izolare impuse în vederea unei opriri a epidemiei. ”Nu-i vom uita niciodată pe aceşti oameni care au fost sacrificaţi din cauza unei incompetenţe sau poate a altui lucru, în timp ce ei ar fi trebuit să apere lumea”, a mai declara şeful statului american.

Trump acuză de săptămâni de zile Beijingul de faptul că a întârziat să informeze lumea despre amploarea bolii şi a minimalizat numărul morţilor pe teritoriul chinez. Administraţia sa a anunţat că nu exclude ca noul coronavirus să fi fost răspândit în mod accidental, dintr-un laborator de cercetare cu privire la lilieci de la Wuhan. Donald Trump a ameninţat la 18 aprilie China cu ”consecinţe”, în cazul în care aceasta se face ”vinovată cu bună ştiinţă” de pandemia noului coronavirus.

REVENIRE

Trump şi-a reluat conferinţele zilnice luni, după ce vineri a plecat de la microfon fără să răspundă la întrebări, iar sâmbătă a dat asigurări că aceste conferinţe de presă în faţa presei ”necinstite” sunt o pierdere de timp. Cu şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Trump transmite semnale confuze cu privire la poziţia pe care intenţionează să o adopte în gestionarea pandemiei noului coronavirus în ţară.

Foiletoul apariţiilor sale în faţa corespondenţilor de presă de la Casa Albă a ţinut luni Washingtonul cu sufletul la gură. Executivul american a anunţat o conferinţă de presă a Celulei de criză, în care personajul central este în continuare preşedintele republican. Apoi a anulat întâlnirea. După care a anunţat că Donald Trump se va exprima, până la urmă.

El a adoptat, cu ocazia acestei reveniri, un ton mai potolit şi a lăudat, în grădina Casei Albe, ”discuţii foarte bune” cu guvernatorii şi s-a abţinut de la discuţii prea aprinse cu jurnaliştii. Tergiversările sale traduc tensiuni în cadrul echipei sale cu privire la cea mai bună strategie de adoptat împotriva noului coronavirus - să-l trimită pe preşedinte în prima linie sau să-l lase să vorbească pe Mike Pence, cu un ton mai măsurat, şi pe specialişti, pe doctorii Anthony Fauci şi Deborah Birx, amândoi foarte populari.

Ele reflectă totodată temperamentul unui preşedinte care vede politica drept un show permanent şi care întâmpină dificultăţi - arată rafalele sale de tweeturi din weekendul fără briefing - de a sta departe de lumina reflectoarelor. Declaraţiile confuze ale locatarului Casei Albe - care a evocat posibilitatea injectării de dezinfectant în corpul uman în lupta împotriva SARS-CoV-2 - au lăsat urme.

Acest episod a provocat stupefacţie - şi declaraţii ironice - atât în Statele Unite, cât şi în întreaga lume. Iar Trump a încercat să reducă pagubele, dând asigurări că presa a intrepretat greşit declaraţii ”sarcastice”, însă răul a fost deja făcut.

”MARE MUNCITOR”

Lovit în plin, preşedintele primei puteri mondiale a lăsat să se întrevadă o schimbare radicală în modul de comunicare. ”La ce bun să participi la conferinţe de presăla Casa Albă, când presa necinstită nu face decât să pună întrebări ostile şi refuză să relateze adevărul sau faptele în mod exact?”, a denunţat el în weekend. ”Ei fac audienţe-record, iar americanii nu râd deloc dacă nu sunt Fake News. Pierdere de timp şi de energie”, a scris el pe Twitter. Izolat în Casa Albă, privat de mitinguri de campanie, el şi-a multiplicat în weekend atacurile la adresa presei.

”FAKE NEWS, INAMICUL POPORULUI!”, a scris el pe Twitter, reluând o formulă pe care a folosit-o deja în numeroase rânduri de când este la putere. ”Niciodată în istoria ţării noastre nu a existat o presă atât de rea şi de ostilă ca cea de azi, chiar în mijlocul unei stări de urgenţă naţionale, pentru a face faţă unui inamic invizibil!”, a scris el. The New York Times (NYT) a publicat un articol în care dezvăluie că Trump se duce în Biroul Oval abia în mijlocul zilei, după ce-şi pettrece dimineaţa la televizor. Trump a reacţionat cu vehemenţă, apărându-şi stilul şi bilanţul.

”Oamenii care mă cunosc şi care cunosc istoria ţării noastre spun că eu sunt preşedintele cel mai muncitor din istorie”, se dezlănţuie el într-un tweet plin de ranchiună ”Nu ştiu dacă este aşa, dar sunt un mare muncitor şi am făcut probabil în trei ani şi jumătatea mai mult decât orice preşedinte din istorie”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri