Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trupul maestrului Petru Ciubotaru va fi depus duminică în foaierul Teatrului Naţional

Petru Ciubotaru a jucat 260 de roluri, timp de 55 de ani, pe scena Teatrului Naţional ieşean, instituţie pe care a şi condus-o în perioada 1993 – 1997.

GALERIE
Petru Ciubotaru
  • Petru Ciubotaru
- +

Actorul ieşean Petru Ciubotaru a murit în cursul zilei de ieri, 14 noiembrie, la vârsta de 80 de ani. Actorul a avut o carieră impresionantă, cu o activitate neîntreruptă pe scenă de 55 de ani. Acesta este cunoscut în special pentru rolul „Chiriţa”, iar în perioada 1993 - 1997 a ocupat funcţia de director la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Actorul Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939 la Ciurea, judeţul Iaşi. A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, apoi, pentru un an, a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Din 1964 a fost actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În cei 55 de ani de carieră a interpretat peste 260 de roluri şi a fost primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiriţei după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu.

„Cu inimile frânte de durere, anunţăm plecarea dintre noi a marelui actor PETRU CIUBOTARU. Nouă, colegilor din Teatrul Naţional Iaşi, spectatorilor, prietenilor, scenei ieşene de teatru, ne vor lipsi zâmbetul pe care-l oferea cu generozitate, talentul uriaş şi inegalabil, amintirile extraordinare, povestite cu har, cu care ne însenina mereu, vitalitatea, verva, pasiunea neobosită pentru teatru şi iubirea nesfârşită pentru public. Suntem alături de familia îndurerată. Drum lin, însoţit de lumină, maestre PETRU CIUBOTARU!“, precizează reprezentanţii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” pe pagina de Facebook a instituţiei.

În decursul carierei a obţinut mai multe premii şi disctincţii, printre care premiul de interpretare la Decada dramaturgiei originale cu rolul Nik din „Duet“ de Andi Andrieş, premiul de interpretare pentru Iacoppo din „Săptămâna patimilor“ de Paul Anghel, premiul de interpretare la Festivalul de Teatru de la Bacău pentru „După melci“ de Ion Barbu, Ordinul naţional pentru merit în gradul de Cavaler sau premiul UNITER pentru întraga activitate. Trupul neînsufleţit al maestrului Petru Ciubotaru va fi depus în foaierul Teatrului Naţional din Iaşi duminica aceasta, pe 17 noiembrie, la ora 9.00, iar slujba de înmormântare va avea loc în aceeaşi zi, la ora 14.30, la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri