
Trusa de urgență pentru concedii: ce medicamente trebuie să avem la noi, pentru adulți și copii, când plecăm în vacanță

O vacanță cu copiii în străinătate ridică întotdeauna o dilemă pentru părinți: ce fel de medicamente trebuie luate, cât din fiecare și de la ce simptome trebuie administrate? „Ziarul de Sănătate” a discutat cu dr. Maria Daniil, medic de familie și pediatru ieșean, despre cum poate fi rezolvată această dilemă.
Medicul a recomandat părinților să fie precauți, să nu plece cu o farmacie întreagă după ei la drum, dar nici să nu uite să împacheteze o serie de medicamente esențiale.
Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8
Asigurarea de sănătate, foarte importantă
Dr. Maria Daniil a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că cel mai important lucru pe care pot să-l facă adulții, atât pentru ei, cât și pentru copiii lor, atunci când pleacă într-o vacanță în străinătate, este să își facă o asigurare de sănătate. „Chiar dacă merg undeva în Europa sau în Singapore”, spune medicul. O asigurare de sănătate îți garantează în primul rând costuri financiare pe care le poți recupera, fiindcă asistență medicală, în special în regim de urgență, se oferă în toate țările din lume. Diferența față de România este că, la externare, vine și o notă de plată care nu este de multe ori accesibilă.
„Eu nu merg nicăieri, nici în Europa, deși am card european de sănătate, fără să am o asigurare; tot plătești serviciile, dar apoi ai dreptul să iți iei banii înapoi. Este foarte bună această asigurare chiar dacă, sigur, există o anumită limită în care poți să te descurci singur sau prin contactarea medicului de familie. Transmițând poze, filmulețe, descriind medicului prin ceea ce treci, pot fi rezolvate multe probleme, dar trebuie să existe o limită foarte importantă când medicul va spune să vă adresați serviciului medical. Sunt și chestiuni serioase care trebuie luate în considerare, sunt afecțiuni, mai ales în cazul copiilor, unde este nevoie urgentă de hidratare prin perfuzie, spre exemplu”, a punctat dr. Maria Daniil.
Esențialele: crema solară, dezinfectante și antitermice
Medicul spune că recomandarea pe care o face, în general, părinților care pleacă în concedii cu copiii, este să ia anumite produse care să fie folosite la nevoie și în caz de urgență. Dar și produse fără de care o vacanță poate aduce riscuri suplimentare. Spre exemplu, fiind sezonul estival, medicul îi sfătuiește și pe adulți, dar este valabil și în cazul copiilor, să nu plece fără o cremă solară cu factor de protecție 50. Totodată, modelul din pandemie este unul de păstrat: o sticlă de dezinfectant, antiseptic, cu minimum 70% concentrație de alcool, poate fi de folos.
„Recomandările mele nu vor merge spre medicamente țintite sau pe principiul antibioticelor, fiindcă eu nu dau la îndemâna pacienților hotărârea de a lua singuri antibiotice și nu recomand nimănui să facă asta. Sunt însă unele lucruri pe care vara ar trebui să le avem în permanență, precum o soluție de protecție împotriva insectelor, țânțari și căpușe, cum este cea de la Autan sau chiar de la Gerovital. La fel, este util să avem comprese sterile, plasturi, dar și o apă termală la noi. E folosită de mamă în cosmetică, desigur, dar e foarte bună pentru anumite iritații la copii, în general, pentru micile eriteme, eczeme, are un efect calmant foarte bun”, a spus medicul.
Problemele digestive, călcâiul lui Ahile
Din trusa de medicamente pentru concediu nu trebuie să lipsească antitermicele, care la adulți sunt de regulă pastile precum Paracetamol sau Nurofen, dar pentru copii sunt siropuri sau supozitoare. Însă medicul atrage atenția că cel mai des apar în concedii, mai ales în străinătate, când se schimbă complet mediul pentru copii și adulți, problemele digestive. De aceea recomandarea este de atenție sporită la hidratare și la alimentație.
„Am niște evenimente de la pacienții care au mers în Egipt de nici nu le pot descrie. Acolo până și apa din piscină poate da probleme grave, poți face o diaree severă, nici apa cu care te speli pe dinți la robinet nu este sigură. Pentru adulții și copiii care sunt amatori de țări exotice, este important de avut grijă la bolile infecto-contagioase care se află în circulație acolo, cum este, spre exemplu, malaria. Trebuie să se adreseze cabinetului de vaccinologie, la Iași o avem pe doamna dr. Doina Azoicăi, pentru a afla informații despre țările în care se duc și vaccinurile sau alte măsuri preventive pe care trebuie să le ia înainte de a merge acolo”, a punctat dr. Maria Daniil.
Cât mai puțin experimente: pentru copii, în concedii, sunt bune și „borcănașele”
O altă problemă cu care se întâlnesc mulți părinți pentru ei și pentru copiii lor ține de drumul către destinația de concediu. Răul de mișcare cauzat de mersul cu mașina, de zborul avionului sau legănatul vaporului pot da tot felul de complicații fiindcă se manifestă cu greață, vărsături și strică din confortul vacanței. Pentru copii, dr. Maria Daniil recomandă o serie de picături orale Nausolvit, care ar rezolva toate problemele, în timp ce pentru Metoclopramid recomandă atenție, fiindcă deși este foarte eficient, „este un medicament serios cu efecte secundare foarte mari, și nu reprezintă mereu cea mai bună soluție”.
Pentru problemele digestive, specialistul a explicat că cel mai bun sfat care poate fi oferit, în special părinților, este să facă cât mai puține experimente, mai ales în cazul copiilor mici. Mâncarea gătită din Turcia, spre exemplu, nu e similară cu cea din România, sunt „multe tocături”, iar copilul care nu este obișnuit cu o astfel de diversitate s-ar putea să nu reacționeze întotdeauna bine.
„Eu le spun mereu părinților că în vacanță, mai ales cu copiii mici, nu trebuie să mizați pe alimentație, ci trebuie să insistați pe o hidratare foarte bună. Dar, atenție, cu apă plată, nu altceva, în niciun caz nu apă de la robinet. La copiii mai mici, diversificați, sunt ok și borcănașele de la firme, făcute cu un piure cu carne, cu legume, cu orez sau în general fructe, legume, iaurt, cât mai simplu și nu din alimentația adulților. La plajă să nu stea cu copiii după 10.30, iar după amiază după ora 17.00. Cât mai devreme dimineața de ieșit la plajă, fiindcă este vorba de aerosoli, care sunt foarte importanți, mai ales pentru copiii cu probleme respiratorii. Simpla plimbare pe malul mării ajută foarte mult”, a mai declarat dr. Maria Daniil.
Ce tipuri de medicamente recomandă specialistul
Chiar dacă nu fac experimente alimentare, tot este posibil să apară dureri abdominale sau vărsături, pentru că simpla schimbare majoră de regim și de alimentație poate necesita uneori o adaptare mai complexă din partea organismului.
„Mereu le spun părinților, le explic pe WhatsApp, cum să meargă cu alimentația, cu medicamentația. Dar când văd că situația îi depășește uneori, le spun că trebuie să se adreseze unităților medicale. Poate fi o diaree care să ascundă o apendicită, iar dacă stai acasă s-ar putea să se perforeze apendicele. Și responsabilitatea mea este foarte mare uneori, în astfel de situații. Le spun părinților adesea că nu este rău să aibă niște plicuri cu ceai, într-o diaree ajută un pic de ceai de mentă, la fel și în cazul «constipației călătorului», ceaiul de mușețel funcționează foarte bine”, a completat dr. Maria Daniil.
Pentru diaree, aceasta recomandă Diardep, un preparat naturist, sau Hidrasec, mai ales că sunt plicuri care nu ocupă mult spațiu în bagaje. Dar, spune medicul, e bine să avem și niște plicuri cu Smecta, pentru aceeași cauză. Pentru înțepăturile de țânțari, dincolo de prevenirea lor, prin folosirea sprayurilor cu aplicare pe piele, sunt mixturi cu care calmează apoi mâncărimea, cum ar fi Mixtura mentolată.
Iar o grijă continuă trebuie să existe în cazul apariției unor posibile alergii, de la înțepături sau mâncare, de aceea un medicament antihistaminic trebuie să facă parte din trusa de concediu. Aceasta recomandă siropul Allerdep, care poate fi folosit și de adulți, pentru diminuarea manifestărilor alergice, în special cele asociate infecțiilor de tract respirator.
În cazul în care se beau băuturi reci, pentru copiii mai mici este util un spray pentru gât, precum Laridep, iar pentru adulți un Faringosept sau Decasept, cu albastru de metilen.
Publicitate și alte recomandări video