Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tu cât poți să îți ții respirația?

GALERIE
Pneumo
  • Pneumo
- +

Dacă răspunsul nu este ”La nesfârșit”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași vă invită să deveniți ambasadori ai reformării și ai resuscitării acestei instituții medicale. 

Poate și de aceea, elementul central al Conferinței naționale ”Zilele Pneumologiei Ieșene, care se desfășoară în perioada 5 - 6 octombrie 2022, este acela de a conștientiza necesitatea construirii unei noi clădiri a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, o dorință legitimă care are drept scop creșterea standardelor actelor medicale la nivelul exigențelor secolului XXI și alinierea la standardele europene minime a îngrijirilor din aria pneumologică și nu numai.

În prezent, însă, multe din clădirile acestui spital, în care se realizează acte medicale la standarde internaționale au un grad de uzură important, îngrijorător chiar, foarte departe de standardele europene.



”Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași deservește întreaga regiune Nord-Est, inclusiv pacienți din restul județelor țării, Republica Moldova și Ucraina. Numărul cazurilor și complexitatea lor se regăsește în experiența și expertiza spitalului, de peste 90 de ani, în tratamentul bolilor respiratorii. Specialitățile de pneumologie și chirurgie toraco-pulmonară sunt specialități medicale fără de care nu se poate realiza un act medical la standarde internaționale în județul Iași.
A investi într-un spital dintr-un centru universitar înseamnă o investiție de care pot beneficia nu doar ieșenii, nu doar locuitorii Moldovei, ci locuitorii întregii țări și nu numai”
, a susținut acest demers Conf. Dr. Radu Crișan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

De altfel, OMS estimează faptul că, până în anul 2030, una din 5 persoane va deceda prin una din cele patru patologii pulmonare cu potențial fatal:  pneumoniile, tuberculoza, BPOC, neoplasmul bronho-pulmonar. La nivel european, OMS estimează o creștere a mortalității prin BPOC și neoplasm bronhopulmonar dar și o reducere a mortalității cauzate de infecțiile de tract respirator și tuberculoză.

Așadar, patologia pulmonară va rămâne un timp îndelungat o povară în societatea europeană, având în vedere factorii de risc implicați. Impactul acestor patologii rămâne semnificativ și la nivel de țară, unde eforturile centralizate pe prevenție și tratament ar putea determina creșterea calității vieții, a longevității acestor pacienți dar și scăderea impactului financiar pe care aceeste patologii îl au asupra societății.

Tocmai de aceea, nevoia de a restructura sistemul de sănătate cu tot ceea ce implică acesta pornește de la povara crescută pe care patologiile cronice o determină în mod constant. Provocarea constă în modificarea gândirii și atitudinii, cu o gândire centrată pe pacient, în scopul de a-i oferi egalitate de șanse în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea patologiei respiratorii pe care o are la bază. Această restructurare presupune o integrare liniară și eficientă între sectoarele medicale, presupune îmbunătățirea experienței pacientului în sistemul medical, cu consecințe favorabile pe viitor din punct de vedere economic și medical.

Pe de altă parte, odată cu învățăturile pandemiei, cu învățăturile din dezastrele întâmplate recent, cauzate de incendiile din Spitalele „Matei Balș” și Județean Piatra-Neamț, coroborate cu angajamentele României de a spori calitatea actului medical inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor hoteliere și de siguranță pentru pacienți și cadrele medicale, este vitală  oportunitatea de a pune bazele unor proiecte și de a demara diligențele necesare pentru construcția unor spitale noi, așa cum și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași are nevoie ”pentru a respira”. 

La Conferința care se desfășoară zilele acestea, și-au anunțat prezența nume prestigioase din lumea medicală ieșeană și nu numai, medici din diferite specialități abordând teme de maxim interes științific, aducându-și contribuția la consolidarea unui mesaj clar, puternic și academic în susținerea îmbunătățirii sistemului sanitar pe cale științifică și interdisciplinaritate.

”Acest demers științific are drept scop menținerea și aprofundarea legăturilor clinice cu profesioniștii din domeniul sanitar din țară. Ca urmare a experienței noastre de centru regional în diagnosticul și tratamentul patologiei respiratorii complexe dar și prin comunicările științifice prezentate, împreună și cu alți profesioniști din Sănătate, ne propunem să armonizăm bunele practici medicale la nivel național”, a conchis Conf. Dr. Radu Crișan.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri