anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Tu cât poți să îți ții respirația?

GALERIE
Pneumo
 • Pneumo
- +

Dacă răspunsul nu este ”La nesfârșit”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași vă invită să deveniți ambasadori ai reformării și ai resuscitării acestei instituții medicale. 

Poate și de aceea, elementul central al Conferinței naționale ”Zilele Pneumologiei Ieșene, care se desfășoară în perioada 5 - 6 octombrie 2022, este acela de a conștientiza necesitatea construirii unei noi clădiri a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, o dorință legitimă care are drept scop creșterea standardelor actelor medicale la nivelul exigențelor secolului XXI și alinierea la standardele europene minime a îngrijirilor din aria pneumologică și nu numai.

În prezent, însă, multe din clădirile acestui spital, în care se realizează acte medicale la standarde internaționale au un grad de uzură important, îngrijorător chiar, foarte departe de standardele europene.”Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași deservește întreaga regiune Nord-Est, inclusiv pacienți din restul județelor țării, Republica Moldova și Ucraina. Numărul cazurilor și complexitatea lor se regăsește în experiența și expertiza spitalului, de peste 90 de ani, în tratamentul bolilor respiratorii. Specialitățile de pneumologie și chirurgie toraco-pulmonară sunt specialități medicale fără de care nu se poate realiza un act medical la standarde internaționale în județul Iași.
A investi într-un spital dintr-un centru universitar înseamnă o investiție de care pot beneficia nu doar ieșenii, nu doar locuitorii Moldovei, ci locuitorii întregii țări și nu numai”
, a susținut acest demers Conf. Dr. Radu Crișan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

De altfel, OMS estimează faptul că, până în anul 2030, una din 5 persoane va deceda prin una din cele patru patologii pulmonare cu potențial fatal:  pneumoniile, tuberculoza, BPOC, neoplasmul bronho-pulmonar. La nivel european, OMS estimează o creștere a mortalității prin BPOC și neoplasm bronhopulmonar dar și o reducere a mortalității cauzate de infecțiile de tract respirator și tuberculoză.

Așadar, patologia pulmonară va rămâne un timp îndelungat o povară în societatea europeană, având în vedere factorii de risc implicați. Impactul acestor patologii rămâne semnificativ și la nivel de țară, unde eforturile centralizate pe prevenție și tratament ar putea determina creșterea calității vieții, a longevității acestor pacienți dar și scăderea impactului financiar pe care aceeste patologii îl au asupra societății.

Tocmai de aceea, nevoia de a restructura sistemul de sănătate cu tot ceea ce implică acesta pornește de la povara crescută pe care patologiile cronice o determină în mod constant. Provocarea constă în modificarea gândirii și atitudinii, cu o gândire centrată pe pacient, în scopul de a-i oferi egalitate de șanse în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea patologiei respiratorii pe care o are la bază. Această restructurare presupune o integrare liniară și eficientă între sectoarele medicale, presupune îmbunătățirea experienței pacientului în sistemul medical, cu consecințe favorabile pe viitor din punct de vedere economic și medical.

Pe de altă parte, odată cu învățăturile pandemiei, cu învățăturile din dezastrele întâmplate recent, cauzate de incendiile din Spitalele „Matei Balș” și Județean Piatra-Neamț, coroborate cu angajamentele României de a spori calitatea actului medical inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor hoteliere și de siguranță pentru pacienți și cadrele medicale, este vitală  oportunitatea de a pune bazele unor proiecte și de a demara diligențele necesare pentru construcția unor spitale noi, așa cum și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași are nevoie ”pentru a respira”. 

La Conferința care se desfășoară zilele acestea, și-au anunțat prezența nume prestigioase din lumea medicală ieșeană și nu numai, medici din diferite specialități abordând teme de maxim interes științific, aducându-și contribuția la consolidarea unui mesaj clar, puternic și academic în susținerea îmbunătățirii sistemului sanitar pe cale științifică și interdisciplinaritate.

”Acest demers științific are drept scop menținerea și aprofundarea legăturilor clinice cu profesioniștii din domeniul sanitar din țară. Ca urmare a experienței noastre de centru regional în diagnosticul și tratamentul patologiei respiratorii complexe dar și prin comunicările științifice prezentate, împreună și cu alți profesioniști din Sănătate, ne propunem să armonizăm bunele practici medicale la nivel național”, a conchis Conf. Dr. Radu Crișan.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.