Tuberculoză la grădiniță – Clubul Educațional „Kiki” de pe șoseaua Rediu a fost închis. Managerul: „Am dispus dezinfecția”

vineri, 21 iunie 2024, 19:11
7 MIN
 Tuberculoză la grădiniță – Clubul Educațional „Kiki” de pe șoseaua Rediu a fost închis. Managerul: „Am dispus dezinfecția”

Clubul Educațional „Kiki” a fost închis vineri, 21 iunie, pentru realizarea dezinfecției, după ce două cazuri de tuberculoză au fost confirmate în unitate. Părinții au fost anunțați joi seara că nu își vor putea duce copiii la grădiniță. „Am fost anunțați aseară că astăzi va fi făcută igienizarea spațiului și va fi închisă grădinița”, a transmis părintele unui copil.

Potrivit managerului grădiniței, Florin Bocai, dezinfecția ar fi realizată de o firmă autorizată de DSP și ar reprezenta doar o măsură de prevenție.

„Ieri (joi) am luat decizia de a suspenda activitățile pentru clădirea aceasta unde este centru educațional, care face obiectul anchetei epidemiologice. Dezinfecția este realizată de o firmă autorizată de DSP, cu care colaborăm în fiecare an. Facem asta de două ori pe an. Nu au dispus cei de la DSP pentru această dezinfecție, noi am dispus, ca o măsură de prevenție, de decontaminare a clădirii. Facem asta de două ori pe an, în exterior, pentru căpușe, dar și în interior pentru dezinfecție. Ultima a fost făcută în luna februarie și am cerut ca cei de la firmă să vină cât pot de repede. Acesta este unul dintre motivele pentru care am suspendat activitatea pe corpul de clădire care face obiectul anchetei. Noi am ales asta ca o măsură de prevenție”, a declarat Florin Bocai.

Primul infectat cu TBC: educatoarea

Prima persoană depistată cu tuberculoză a fost educatoarea de la grupa „Pinguinilor”. Managerul Centrului Educațional a spus că în urma depistării bolii, a fost declanșată ancheta epidemiologică. Acesta spune că DSP a cerut, inițial, persoanele care au intrat în contact direct cu educatoarea, adică cei 14 copii din grupă, dintre care 7 au ieșit pozitivi, iar 7 negativi.

„Nouă ne-au fost ceruți contacții, iar în contact direct era grupa la care preda educatoarea respectivă. Din grupa respectivă, care a fost investigată întreaga lună mai, 7 au ieșit pozitivi, iar 7 negativi. Din acei copii depistați pozitiv, dacă încep tratamentul cu antibioticul Izoniazidă, nu sunt contagioși, adică pot veni în colectivitate. La o singură fetiță s-a activat boala, pe fondul unei imunități scăzute”, a explicat Florin Bocai.

Tot proprietarul Cetrului Educațional „Kiki” a transmis că marți a fost anunțat de Dispensarul TBC că unuia dintre cei 7 copii confirmați pozitiv i s-a activat boala.

„Ne-am prezentat la dispensar să facem strategia de comunicare către părinți, pentru a recomanda de urgență ca toți copiii să fie testați. A doua zi, au început să vină către dispensar, la testare. Problema este că nu au venit toți, pentru că noi nu putem obliga părinții să își testeze copiii. A venit cine a vrut. O parte fie nu au fost în localitate, fie nu au dorit să facă testarea. Probabil vor mai fi care se vor testa marți, după Rusalii, pentru a fi făcută citirea în ziua de vineri”, a transmis Florin Bocai.

Când va fi redeschisă grădinița?

Florin Bocai a spus că activitatea va fi reluată doar dacă toți copiii sunt testați. Potrivit acestuia, dacă testul este negativ, copiii vor fi primiți la grădiniță, iar dacă testul este pozitiv, înseamnă că preșcolarul este purtător, însă nu i s-a activat încă boala, urmând să ia tratament cu Izoniazidă, pentru a nu fi contagios.

 „Este o diferență între infecția tuberculoasă și boala tuberculoasă. Boala tuberculoasă este ce s-a întâmplat la persoana adultă și la copilul confirmat. Aproape toți avem infecția tuberculoasă pentru că România este o țară care are un un număr mare de cazuri de tuberoze, adică există multe surse în teritoriu. Astfel, microbul se transmite pe calea aeriană și toți putem să-l primim prin respirație. Însă, organismul care primește microbul nu face boala decât în situația în care este provocat din punct de vedere imunitar. De exemplu, atunci când dezvoltăm diabet, cancer sau chiar atunci când ai avem un stres foarte puternic, o supărare foarte mare, atunci organismul slăbește și din infecție se poate transforma în boală. Ce am găsit în momentul de față la cei șapte copii este infecție. Aceștia trebuie evaluați din nou pneumologic și să facă un fel de terapie”, a declarat Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași.

În total, ancheta epidemiologică vizează 3 grupe de grădiniță – grupa „Pinguinilor”, grupa „Ciupercuțelor” și grupa „Veverițelor”, adică în jur de 40 de copii. Prima persoană infectată a fost educatoarea de la grupa „Pinguinilor”, apoi grupa acesteia, urmată de celelalte două, întrucât copiii iau masa și se joacă în spații comune. Cele 7 copii confirmați pozitiv, dintre care doar unuia i s-a activat boala, fac parte din grupa „Pinguinilor”. Florin Bocai a transmis că așteaptă rezultatele testelor copiilor din celelalte grupe.

 „Până în prezent, avem șapte persoane care sunt infectate, dar nu bolnave. Avem și un al doilea grup de copii testați, ale căror rezultate vor fi citite în următoarele două zile. Cei care nu au fost testați acum vor face testarea săptămâna viitoare, însă ei nu fac parte din grupa de risc maxim. Aceștia sunt incluși în a doua grupă, din cadrul anchetei pe care am extins-o. În ceea ce privește controlul adulților, ancheta epidemiologică s-a extins la 17 adulți, comparativ cu cei nouă care au fost controlați inițial. Din cauza necesității ca grădinița să funcționeze în continuare, se efectuează controlul a câte patru persoane pe zi”, a declarat  Dr. Adriana Sorete Arbore.

Unii fac chimioterapie

Dr. Adriana Sorete Arbore a subliniat că persoanele care sunt hiperergice sau care au fost depistate pozitiv la intradermoreacție sau la Quantiferon, după investigațiile și recomandările medicului pneumolog pediatru, urmează zilnic chimioterapie preventivă. Acestea nu sunt contagioase și nu reprezintă un pericol pentru comunitate, astfel că pot participa la activitățile grupului respectiv. Totuși, toți acești copii vor fi supuși unui control rapid, deoarece copiii din prima grupă, cei șapte hiperergici și ceilalți testați în alte locuri, împlinesc opt săptămâni de la expunere. Astfel, între opt și 12 săptămâni de la expunere, este necesar să-i verificăm din nou.

Chimioprofilaxia constă în administrarea unui singur medicament o dată pe zi, cunoscut și sub numele de terapie preventivă. La adulți, se poate administra o tabletă, dar în cazul copiilor, datorită greutății lor mai mici, doza este calculată în funcție de kilogramele corpului. Pentru fiecare copil în parte se prepară prafuri și se administrează zilnic, într-o doză ajustată greutății sale.

Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, a explicat că tratamentul pentru tuberculoză este în conformitate cu standardele internaționale și este reglementat în cadrul Programului Național de Prevenire, Combatere și Control al Tuberculozei din România. Acesta are două faze: o fază intensivă în care se administrează patru medicamente și o fază de continuare care durează patru luni, în care se administrează doar două medicamente, cu monitorizare lunară. În total, tratamentul durează șase luni conform normelor clinice, ghidurilor actuale și programului național. Tratamentul pentru tuberculoză este aplicat tuturor cazurilor confirmate bacteriologic ca fiind cazuri de tuberculoză.

„În cazul copiilor, doza fiecărui medicament se calculează în funcție de greutatea corporală. De obicei, copiii tolerează foarte bine tratamentul antituberculos, mult mai bine decât adulții. Efectele adverse sunt rare, dar nu imposibile. Din acest motiv, tratamentele se administrează în unități specializate și pregătite pentru astfel de situații, fie în spital, fie în ambulatoriu. Medicamentele pentru tratarea tuberculozei nu sunt comune, ci sunt specifice pentru această boală. Un astfel de tratament durează minimum șase luni, dar poate fi prelungit până la nouă luni”, a declarat Dr. Adriana Sorete Arbore.

Se aduc acuzații noi. Replica managerului

Incidentul a atras mai multe acuzații privind grădinița – centru educațional. Taxa pentru Centrul Educațional „Kiki” este de 2.300 de lei. Părinții au precizat că, deși efectuează plata lunar, nu primesc niciodată chitanță. „Nu se dă nicio chitanță pentru banii plătiți. Lunar plătesc 2.300 de lei. Este cea mai scumpă grădiniță din zonă și nu dă chitanță. Te pune să scrii că sponsorizezi grădinița. Părinții au fost de acord cu asta, pentru că nu aveau încotro. Ideea este că fiind «sponsorizare» din partea părinților, cei de la grădiniță nu plătesc impozit”, a menționat părintele.

Managerul grădiniței private a justificat acest fapt prin plățile online efectuate de părinți. „Plata este făcută online. În ziua de astăzi, 90% din plăți sunt făcute online. Cine vine și plătește cash, primește chitanță. În baza oricărui contract de colaborare, chitanța respectivă face dovada plății. Acestea sunt niște răutăți, dar nu este adevărat”, a precizat Florin Bocai, proprietarul Centrului Educațional „Kiki”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii