Tuberculoza, o prioritate de sănătate publică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

24 martie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Tuberculoza, o prioritate de sănătate publică

GALERIE
foto TBC
  • foto TBC
- +

Anul acesta se împlinesc 137 de ani de la identificarea bacilului tuberculozei de către dr. Robert Koch, în 1882. Cercetările care au urmat au deschis calea diagnosticării și tratamentului acestei boli, până atunci considerată incurabilă.

24 martie a devenit Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru a contribui la conștientizarea publicului în privința impactului major al tuberculozei asupra sănătății populației, respectiv consecințelor la nivel social și economic.

Pe 24 martie 2019, Ziua Mondială de Lupta împotriva Tuberculozei se desfășoară sub sloganul ‘It’s time for action’, pentru a accentua caracterul imperativ al acțiunii în contextul angajamentului global pentru eradicarea acestei afecțiuni până în 2035.

La nivel mondial, tuberculoza este una din primele 10 cauze de mortalitate și este considerată cea mai ucigătoare boală infecțioasă. Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel mondial, în fiecare zi aproape 4.500 de vieți omenești se pierd din această cauză, iar alți aproximativ 30.000 de oameni se îmbolnăvesc.

Tuberculoza constituie o prioritate de sănătate publică, dar este important de știut că este o boală tratabilă, care poate fi  prevenită prin măsuri specifice, fiind important ca toți partenerii implicați în această luptă să își unească forțele pentru a fi eradicată.

„Boală cu important impact comunitar, tuberculoza se află de mai bine de 20 ani în centrul atenției serviciilor de pneumologie și epidemiologie. Îmbucurător este că în România se manifestă, începând cu anul 2010, o tendință de scădere a incidenței tuberculozei; dacă în 2015 în țară existau peste 14.000 cazuri tratate, în 2018 numărul total a fost de 11.680 cazuri, dintre care 10.000 au fost noi. De asemenea, în România s-a înregistrat o tendință de scădere a incidenței la copii, de la 657 cazuri în 2015 la 540 în anul 2018. România dispune în prezent de tehnici rapide de diagnostic al bolii, dar și a riscului de rezistență la medicamentele esențiale antituberculoase, ceea ce grăbește și facilitează decizia în adoptarea schemelor de tratament. Compania Antibiotice este principalul producător de medicamente pentru tratamentul tuberculozei. Sunt medicamente cu o calitate bună, demonstrată și susținuță în timp de evoluția sub tratament a pacienților cu tuberculoză. Compania Antibiotice este și furnizor pentru o serie de medicamente folosite în tratamentul tuberculozei cu multidrog rezistente. Existența unui furnizor român este un mare beneficiu pentru rețeaua de supraveghere și control al tuberculozei, dat fiind calitatea foarte bună a medicamentelor, prețurile convenabile, termenul de valabilitate îndelungat, iar efectele adverse pe care le prezintă aceste produse sunt nesemnificative numeric.”, a declarat Șef lucrări dr. Cristina Grigorescu, Manager Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, medic primar chirurgie toracică.

„La nivel local, în județele Moldovei, Antibiotice SA a sprijinit activitățile de informare și comunicare, implicându-se în susținerea unor sesiuni speciale de instruire pentru medicii specialiști, cea mai cunoscută fiind “Școala de vară de la Bisericani”, cât și în acțiuni adresate publicului larg, ca flash-mobul organizat de Dispensarului TBC Iași în scopul de a atrage atenția asupra faptului că tuberculoza este o prioritate de sănătate publică.”, a declarat dr. Adriana Sorete-Arbore, Șef Dispensar TBC, Iași.

"În fiecare an, pe 24 martie, se comemorează Ziua Mondială de Lupta împotriva Tuberculozei, ca o modalitate de a atrage atenția asupra acestei boli infecțioase care rămâne o problemă de sănătate publică nu doar în România ci și la nivel internațional. De peste 20 de ani, Antibiotice susține programele Ministerului Sănătății de combatere a tuberculozei investind în menținerea portofoliului complet de medicamentele anti-tuberculoase esențiale (considerate medicamente de linia I) dar si a unor medicamentele destinate tratamentului tuberculozei multidrog rezistente (de linia a II-a), precum și în campanii de educație susținute de specialiști care au menirea să sensibilizeze populația în legătura cu prevenirea transmiterii tuberculozei și tratamentul corect al acesteia.", a declarat dr. Mihaela Moșneguțu, Director Medical Antibiotice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.