anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Comunicat de presă

Tudor Pătrașcu - Detalii comune | O expoziție în schimbare

GALERIE
tudor patrascu detalii comune
 • tudor patrascu detalii comune
- +

Borderline Art Space găzduiește în perioada 14 iunie – 12 iulie 2022 expoziția artistului ieșean Tudor Pătrașcu. Intitulată Detalii comune | O expoziție în schimbare, aceasta se deschide marți, 14 iunie, de la ora 18:00, forma ei urmând a fi modificată de artist pe parcursul celor 29 de zile.

Argument:         

Detalii comune I O expoziție în schimbare pune în discuție experiența ultimilor ani, reiterând o preocupare constantă în practica artistică a autorului asupra utilizării desenului ca instrument de reflecție în relație cu arhiva digitală personală. Începând cu perioada lockdown-ului, impulsul selectării și stocării unor conținuturi mediatice privind evenimente cu impact local sau global, precum și documentarea constantă în diverse medii și formate a unor aspecte ale vieții cotidiene, s-au suprapus necesității de racordare la noua realitate determinată de efectele pandemiei COVID-19.

Acest proces s-a cristalizat într-o cercetare artistică în desfășurare, orientată pe de o parte spre analiza imaginilor prin intermediul cărora discursul mediatic formează modele de percepție ale realității în contextul unor situații de criză globală, și pe de altă parte, asupra modului în care aceste conținuturi informaționale rezonează în dimensiunea existenței cotidiene. Informațiile acumulate formează un corpus arhivistic (care include selecții de imagini și texte prelevate din mediul on-line, fotografii vernaculare, note, schițe, înregistrări audio și video), urmărind din diferite perspective desfășurarea în timp a unor evenimente precum incendiile de vegetație din Australia, declanșarea pandemiei de Covid-19, protestele din Hong Kong, insurectia asupra Capitoliului Statelor Unite, uciderea lui George Floyd si răspândirea la scară globală a protestelor Black Lives Matter, retragerea trupelor S.U.A. din Afganistan sau invazia Rusiei în Ucraina.

Expoziția se articulează conceptual în jurul principiilor unei strategii experimentale care implică un proces instalativ dinamic, extins pe întreaga durată a evenimentului. Spațiul galeriei este imaginat ca un sistem de ecrane pe care informația circulă, urmărind logica unor serii de lucrări a căror expunere temporară va modifica progresiv și permanent configurația inițială a instalației. Schimbările succesive de conținut din cadrul proiectului urmăresc să resemnifice experiența timpului expozițional și să materializeze simbolic procesul de arhivare. 

Utilizarea preponderentă a desenului ca proces cognitiv și mediu de producție, pune în discuție relația dintre această practică și conținutul digital al arhivei într-un eseu vizual despre incertitudinile existențiale colective, acutizate pe fondul pandemiei și, mai recent, de riscul unui război nuclear. Serii de lucrări pornind de la imagini și texte extrase din diverse publicații de știri online se intersectează cu desene după fotografii vernaculare reprezentând detalii din spațiul public și privat sau fragmente de pagini scanate din caietele de schițe. Parcursul informației, de la pixelii ecranului la particulele de grafit fixate pe diferite tipuri de suport, a traversat spații de reflecție în care imaginile au fost relaționate, interpretate și integrate în materializarea unei noi arhive.              

Tudor Pătrașcu (n. 1979) este un artist vizual care trăiește și lucrează în Iași. Între 2014 și 2021 a activat ca membru al duo-ului artistic Anticamera.  Proiectele sale artistice au făcut parte din expoziții precum: Colecția viitoare, Galeria apARTe Iaşi (2021) Venim de departe și ne aflăm foarte departe, Galeria White Cuib, Cluj-Napoca (2021); Jurnal de virus, Galeria White Cuib, Cluj-Napoca (2020); Show off 2, MATCA artspace, Cluj-Napoca (2019); Bienala Creația Tânără Europeană, Montrouge, Franța (2019); BOOKS + PAPERS II, Christine König Gallery, Viena (2019); Memoria ca Viziune, Centrul Cultural Clujean, Cluj-Napoca (2018); Work presentation by Artists in Residence 02/2018, în cadrul programului Artist-in-Residence KulturKontakt, Cancelaria Federală a Austriei, Viena (2018); Transcultural Emancipation, FLUC, Vienna (2018); Flag Down The Flag, Fundația Art Encounters, Timişoara (2018); VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe Iaşi (2017); MASSA CONFUSA / EVERY FRAGMENT IS A WHOLE, Galeria N. Tonitza, Galeria Theodor Pallady, Iași (2016); Trecutul continuu, N. Tonitza Gallery, Iași (2014).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.