Tudorel Toader deschide un nou front: revendică de la Agronomie cantina din Târguşor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Conflict academic în cantină

Tudorel Toader deschide un nou front: revendică de la Agronomie cantina din Târguşor

GALERIE
USAMV cantina Targusor interiorUSAMV cantina Targusor exteriorUSAMV cantina Targusor panouUSAMV cantina Targusor plan
 • USAMV cantina Targusor interior
 • USAMV cantina Targusor exterior
 • USAMV cantina Targusor panou
 • USAMV cantina Targusor plan
- +

Un proces cu miză uriaşă pentru comunitatea academică a început zilele trecute, la Iaşi. Universitatea „Al.I. Cuza“ a dat în judecată USAMV pentru a prelua cantina din Târguşor, unitate aflată acum în administrarea ultimei instituţii. Oficialii de la „Cuza“ invocă documente din perioada comunistă, care ar demonstra dreptul lor de proprietate asupra clădirii de peste 1.000 mp şi terenului de 3.000 mp. În replică, reprezentanţii Universităţii Agronomice spun că dreptul de adminstrare a cantinei le-a fost conferit legal, după ce au fost deposedaţi de comunişti de o altă cantină. Ministerul de resort va deveni, în perioada următoare, parte în proces. Cererea Universităţii „Cuza“, semnată de rectorul Tudorel Toader, vine după o alta la fel de surprinzătoare: evacuarea Politehnicii ieşene din Corpul A al clădirii Universităţii din Copou. Atunci, rectorul a fost acuzat că îşi face, în acest mod controversat, campanie pentru un nou mandat de rector.

 

Cantina din Târguşor Copou este administrată de USAMV din 1985 şi deserveşte zilnic, în perioada universitară, între 800 şi 1.000 de persoane. Admi­nistrată în prezent de USAMV, cantina este revendicată de către UAIC, într-un proces care a început acum câteva zile. Şefii celei mai vechi universităţi din ţară susţin că ei ar fi proprietarii de facto ai imobilului, cu terenul aferent, invocând, potrivit unor surse judiciare, o serie de documente emise în perioada comunistă.

La finele săptămânii trecute, la Tribunalul Iaşi, a avut loc primul termen de judecată al procesului dintre cele două universităţi. Va fi, cel mai probabil, un litigiu de lungă durată, mai ales că judecătorul de caz a decis ca în cauză să fie introdus şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Istoricul cantinei

Cantina din Târguşor a fost construită de comunişti în anii ’60, după ce regimul opresiv a expropriat un proprietar din zonă. Comitetul executiv de la Sfatul Popular a emis la acea vreme, pe numele UAIC, autorizaţia de construire a cantinei, dar şi a trei cămine studenţeşti. Acest aspect este invocat, potrivit unor surse, inclusiv de UAIC, în actele depuse la instanţă.

„Cuza“ foloseşte acea cantină până în 1985, când comuniştii decid să facă un schimb. Iau cantina pe care Institutul Agronomic o avea la acea vreme, cea de la Liceul Pedagogic, şi o predau acestei instituţii de învăţământ. În schimb, agronomii primesc dreptul de administrare a cantinei din Târguşor.

În procesul deschis acum, reprezentanţii contestă acel transfer, invocând inexistenţa unui ordin de ministru prin care să se decidă trecerea cantinei de la precursoarele UAIC, respectiv USAMV. Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a explicat demersul, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“: „Cantina din Copou a fost proiectată şi construită pentru UAIC, care a folosit-o până în 1985. Nu cunosc motivele pentru care, în 1985, UAIC a predat către USAMV respectiva cantină, pe baza unui protocol. Cantina este a UAIC, din punct de vedere juridic. După finalizarea procesului, cantina va reintra în patrimoniul UAIC şi îi vom păstra aceeaşi destinaţie“.

Ce spune rectorul USAMV

În 2009, USAMV a intabulat dreptul de administrare al cantinei, proprietar fiind statul român, prin Ministerul Educaţiei. Actul de intabulare nu a fost contestat de reprezentanţii de atunci ai UAIC.

Vasile Vântu, rectorul USAMV, ne-a precizat că eventuala pierdere a procesului ar putea avea efecte importante asupra studenţilor agronomi. „Cantina este în primul rând pentru studenţi, şi apoi pentru personalul angajat. Universitatea are nevoie, ca orice instituţie de învăţământ care prestează servicii pentru tineri, şi de o locaţie în care să se servească masa. Avem cantina din 1985, preluată printr-un proces verbal semnat de conducerile celor două universităţi. Noi dorim să asigurăm toate condiţiile pentru stu­denţi, însă, cu siguranţă, ne vom conforma deciziei instanţei, oricare va fi aceasta“, ne-a spus Vasile Vântu. „UAIC nu este proprietar al acestei cantine pentru a emite pretenţii privind revendicarea acestui imobil. De asemenea, trebuie ştiut că USAMV şi-a intabulat dreptul de administrare încă din anul 2009. Atât terenul, cât şi cantina fac parte din domeniul public al Statului Român, fiind înscrise în cartea funciara a UAT Iaşi. Dacă, prin absurd, s-ar admite o astfel de actiune, USAMV nu ar mai putea să faciliteze studenţilor săi hrană acestora în regim subvenţionat de stat”, ne-a explicat şi Liviu Bran, avocatul USAMV în această speţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.