Tudorel Toader, marginalizat de ceilalţi rectori la deschiderea anului universitar în Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ruptură adâncă, în premieră, în lumea academică ieşeană: festivităţi de deschidere a anului universitar cu mesaj clar

Tudorel Toader, marginalizat de ceilalţi rectori la deschiderea anului universitar în Iași

GALERIE
Deschidere an universitar TUIASI2
  • Deschidere an universitar TUIASI2
- +
Deschidere cu fast, dar şi cu mesaje nespuse, indirecte, a anului universitar, ieri, la Iaşi. Cu excepţia USAMV, care a avut festivitatea mai devreme, toate celelalte universităţi ieşene au deschis ieri oficial anul. Dincolo de discursurile mai mult sau mai puţin interesante, s-a putut observa şi altceva, în premieră în lumea academică ieşeană: rectorul de la „Al.I. Cuza“, Tudorel Toader, a fost „izolat“ făţiş de ceilalţi rectori. Dacă, de exemplu, la deschiderea de ieri a anului universitar de la Politehnică au fost prezenţi toţi ceilalţi trei rectori ai instituţiilor de învăţământ superior de stat din Iaşi, cu excepţia celui de la „Cuza“, la deschiderea ce a urmat, tot ieri, de la universitatea condusă de Tudorel Toader nu a participat niciun alt rector sau reprezentant de vârf din afară. Până şi primarul Mihai Chirica, nelipsit la astfel de festivităţi, a ales să meargă la Universitatea „Petre Andrei“. Motivul pare a fi nu atât imaginea controversată a fostului ministru, actual rector, cât procesele pe care acesta le-a intentat Agronomiei şi Politehnicii, privind revendicări imobiliare ample.
 
 

Prima deschidere oficială a anului universitar a avut loc ieri la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, la manifestare participând, alături de cadrele didactice ale Politehnicii, şi rectorul UMF „Grigore T. Popa“, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul USAMV „Ion Ionescu de la Brad“, prof.dr. Vasile Vântu, dar şi prof.dr. Florin Grigoraş, prorector Universităţii de Arte. De asemenea, au participat reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ai Diecezei de Iaşi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu primarul. În cadrul festivităţii a luat cuvântul şi prof. dr.ing. Nicolae Hurduc, ministul Cercetării şi Inovării, cadru didactic al Politehnicii ieşene.

Festivitatea a debutat cu mesajul rectorului Dan Caşcaval, care a vorbit despre importanţa lecturii pentru dezvoltarea educaţiei şi importanţa susţinerii bibliotecilor. De asemenea, rectorul a vorbit şi despre importanţa colaborării dintre universităţile de stat ieşene. „Anul trecut, toate universităţile de stat ieşene sărbătoreau la unison, în acelaşi cadru temporar şi ambiental, începerea anului universitar. Cred că a fost o iniţiativă care ar trebui să devină o tradiţie, iar motivaţia să nu fie prezenţa unei personalităţi de vârf a României, ci pur şi simplu recunoaşterea puterii şi energiei pe care educaţia universitară o oferă Iaşului, un oraş care are şansa să trăiască prin universităţi“, a punctat rectorul Politehnicii ieşene, prof.dr.ing. Dan Caşcaval.

Sfat pentru profesori
 
În cadrul festivităţii a luat cuvântul şi preşedintele Senatului Politehnicii, conf.dr.ing. Tania Mariana Hapurne, acesta vorbind despre importanţa educaţiei pentru dezvoltarea unei ţări, dar şi în dezvoltarea individuală a fiecărui student, atât pe plan profesional, dar şi personal. Preşedintele senatului i-a îndemnat pe colegii săi să fie mai aproape de studenţi şi să încerce să le asculte problemele şi să urmeze o politică transparentă în ceea ce priveşte deciziile de la nivelul instituţiei de învăţământ superior.
 
De asemenea, în cadrul evenimentului au luat cuvântul şi Ioan Ursache, reprezentantul studenţilor de la TUIASI, prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, care a transmis mesajul celorlalte universităţi de stat din Iaşi, dar şi pr. Marian Timofte, care a transmis un mesaj din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, a fost transmis şi mesajul monseniorului Iosif Păuleţ, iar ministrul Cercetării şi Inovării, prof.dr.ing. Nicolae Hurduc, a continuat discursul rectorului Dan Caşcaval, vorbind, de asemenea, despre importanţa lecturii, despre „capcanele tehnologiei“, dar şi despre importanţa cercetării în dezvoltarea unui stat şi a întregii lumi în general. La manifestarea de ieri au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale: primarul Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi prefectul judeţului, Marian Şerbescu.
 
„Cuza“ raportează cifre record
 
Şi Universitatea „Al.I. Cuza“ a deschis ieri noul an universitar, de la ora 11.30, printr-un eveniment organizat în Aula Magna „Mihai Eminescu“, la care au participat membrii comunităţii academice şi reprezentanţi ai universităţilor de stat din Iaşi, însă fără excepţie din eşaloane secunde. Aceasta a fost prima apariţie publică a rectorului instituţiei, prof.dr. Tudorel Toader, după momentul conferinţei de presă de când s-a întors din fruntea Ministerului Justiţiei. El a punctat într-o declaraţie de presă susţinută înaintea evenimentului că admiterea din acest an a fost una la un nivel foarte ridicat, fiind mulţi candidaţii care au confirmat locurile, atingând şi subiectul litigiului cu Universitatea Tehnică cu privire la proprietatea jumătăţii din Corpul A ocupată acum de TUIASI.
 
„Unde apar divergenţe privind o problemă sau alta, de data asta de natură factorială, cel care decide este judecătorul, instanţa de judecată. Vom vedea, pe probe, ce vor spune judecătorii în cauză. Până atunci nu vreau să intru în polemică“, a spus Tudorel Toader. Ulterior, în deschiderea evenimentului din aulă, acesta i-a mulţumit lui Alexei Ţurcan, consul general al Republicii Moldova la Iaşi, pentru prezenţa la eveniment, cât şi Cameliei Gavrilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, prefectului de Iaşi, Marian Şerbescu, şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa, cât şi prorectorilor prezenţi în sală de la unele universităţi de stat din Iaşi.
 
Prof.dr. Tudorel Toader a făcut o nouă trecere în revistă a reuşitelor universităţii, proiecte de investiţii, cu surse ferme de finanţare sau cu propunere de finanţare pe diferite linii, obiective de patrimoniu, pe care le-a enunţat şi în conferinţa de presă susţinută în iulie. „Bun venit, aşadar, bobocilor la prima universitate modernă din România, care a fost, este şi va continua să fie un far luminos pentru educaţia, ştiinţa şi cultura românească. Vă îndemn să învăţaţi, să visaţi în mod firesc, să iubiţi în mod necesar, să vă împliniţi dorinţele cu care aţi venit, iar la final să priviţi în urmă mulţumiţi şi realizaţi“, le-a transmis Tudorel Toader studenţilor universităţii.
 
Mesaj din Basarabia
 
Un moment inedit al evenimentului a constat în citirea unui mesaj transmis de către Andrei Năstase, vice-priministru al Republicii Moldova, care a vorbit despre prlegătura dintre cele două ţări-surori şi legătura sa personală cu Iaşul şi cu universitatea ieşeană. „Mulţi dintre voi ştiţi că Universitatea din Iaşi înseamnă pentru mine ceva mult prea special. Este locul unde am studiat dreptul şi m-am format ca viitor procuror, avocat şi apărător al drepturilor omului, locul în care valorile şi principiile mele s-au consolidat ireversibil. Am avut şansa să fiu studentul unor profesori cu adevărat remarcabili şi mi-am profilat cu acurateţe aici, la doar câţiva paşi de Teiul Marelui Eminescu, cultura generală, aspiraţiile şi convingerile legate de profesia mea şi de modul în care dreptatea trebuie făptuită, nu doar clamată“, a transmis Andrei Năstase. Camelia Gavrilă, prezentată de rector ca viitor ministru al Educaţiei, a transmis „un gând de preţuire pentru consecvenţa cu care UAIC încurajează excelenţa.“ De asemenea, a menţionat importanţa adoptării cât mai curând a unei legi a educaţiei coerentă şi adaptată la realităţile actuale din societatea românească. În finalul manifestării, cei mai buni studenţi ai UAIC din anul anterior au fost premiaţi de conducerea universităţii şi de partenerii din zona privată.
 
Tot ieri, şi universităţile de Medicină şi Farmacie, cât şi de Arte, dar şi Universitatea „Petre Andrei“, instituţie privată, şi-au deschis porţile pentru studenţi, organizând ceremonii festive la care au participat reprezentanţi ai comunităţii academice şi ai autorităţilor locale.
 
LEGENDĂ FOTO: Deschiderea festivă de la TUIASI. De la stânga la dreapta: prorectorul de la „Arte“, primarul municipiului, rectorul UMF, cel al USAMV, şi rectorul Politehnicii, Dan Caşcaval, gazda evenimentului de ieri
 
                                                                                                                                                                                            Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.