TUIASI coordonează un proiect transfrontalier de aproape jumătate de milion de euro pentru pregătirea studenţilor în domeniul automotive
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

TUIASI coordonează un proiect transfrontalier de aproape jumătate de milion de euro pentru pregătirea studenţilor în domeniul automotive

GALERIE
proiect
  • proiect
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) coordonează un proiect transfrontalier în urma căruia vrea să adapteze programele didactice, laboratoarele şi pregătirea studenţilor conform ultimelor tendinţe de dezvoltare pe piaţa automotive.

Proiectul coordonat de către TUIASI poartă numele de CROSSCOMP (Cross-Border Regional Hub of Competences for the Automotive Industry), are valoarea de 440.000 de euro, şi are ca parteneri două universităţi din Republica Moldova: Universitatea Tehnică din Moldova şi Universitatea Agrară de Stat din Moldova. În cadrul proiectului va fi dezvoltată o strategie comună de către cele trei universităţi pentru a dezvolta învăţământul şi cercetarea în domeniul automotive: mai multe discipline de la facultăţile celor trei instituţii de învăţământ superior vor avea conţinutul curricular adus la zi, cu ultimele noutăţi din domeniu, în timp ce la Facultatea de Mecanică de la TUIASI va fi organizat un nou program de master pe tema „Vehicule electrice şi hibride”.

În acelaşi timp, câte două laboratoare de la fiecare universitate vor fi dotate cu cele mai moderne echipamente, fiind vorba de discipline care au legătură cu domeniul automotive. La TUIASI vor fi realizate astfel de investiţii într-un laborator al Facultăţii de Mecanică şi unul al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI). Totodată, CROSSCOMP se adresează şi studenţilor - va fi organizată o şcoală internaţională de vară şi cinci webinarii despre provocările şi liniile principale de inovaţie din industria automotive.

„În zona transfrontalieră se remarcă o înflorire a domeniului automotive, de partea noastră a Prutului sunt foarte multe companii care şi-au deschis centre de cercetare-dezvoltare, iar în Republica Moldova sunt multe fabrici care chiar produc tot felul de subansamble pentru industria automotive, cu capital din Vest. De aceea, plecând de la ideea că domeniul e foarte prezent în regiune şi cunoaşte transformări radicale, am ajuns la concluzia că trebuie să facem şi noi ceva pentru a furniza angajatorilor studenţi cu abilităţile potrivite care să poată să facă faţă la provocările moderne din domeniu”, a declarat conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, managerul proiectului, cadru didactic la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI. Acesta a explicat că, în prezent, industria automotive se dezvoltă în trei direcţii majore: evoluţia către conducerea automată şi autonomă, electrificarea (tendinţa de a înlocui motoarele termice cu cele electrice) şi partea de interacţiune a automobilului cu infrastructura înconjurătoare.

„Dacă acum 20 de ani electronica era 10% dintr-un automobil, acum este peste 60%; necesitatea ca maşina să citească în mod constant mediul înconjurător duce la o complexitate a arhitecturii interne din ce în ce mai mare, fiindcă sunt tot felul de senzori şi camere video care trebuie să funcţioneze toate unitar, pentru acelaşi scop, de la recunoaşterea semnelor de circulaţie, a obstacolelor, a celorlalte maşini din trafic cu care comunică etc.”, a completat conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, conferinţa de lansare având loc la finalul lunii trecute.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.