marti, 09.08.2022
Să fii student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) nu înseamnă doar să urmezi cursurile uneia dintre cele mai bune universităţi din ţară. E o experienţă care te maturizează şi te pregăteşte pentru viaţă, gata să fii unul dintre cei mai buni când ieşi de pe băncile facultăţii. Pe lângă asta, e mai distractiv decât ţi-ai putea vreodată imagina.
Ştiai că la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii vei încerca să construieşti cea mai rezistentă structură din spaghete? La Mecanică iei un ARO vechi şi-l adaptezi la standarde moderne, sau faci o maşină de Formula 1 şi te întreci cu ea pe circuitele din Catalunya şi Hungaroring. La Textile-Pielărie îţi croieşti singur hainele, iar la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor afli exact din ce-s făcute laptopul şi telefonul tău.
Dar cum reuşeşte TUIAŞI să fie mai mult decât o bună universitate tehnică? Mai jos sunt descrise doar câteva dintre activităţile extracurriculare care-ţi stau la dispoziţie.
Stagii de practică în afară, la universităţi şi companii de prestigiu
An de an, prin parteneriatele pe care TUIAŞI le semnează cu alte universităţi şi companii străine, ai ocazia să pleci în vizite de studiu. Aici vei lua parte la proiecte alături de colegi din alte ţări sau vei lucra chiar în fabricile acestor companii.
În vara aceasta, de exemplu, un grup de 24 de studenţi şi patru cadre didactice de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial a plecat în Bari, Italia, pentru un stagiu de practică la universităţi şi companii italiene de top. Acolo, tinerii au primit consiliere profesională şi au participat la stagii de practică în cadrul firmelor partenere.
Alţi 10 studenţi de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului au beneficiat de stagii de internship la Universitatea Politehnică din Torino, Italia. Timp de o lună, aceştia au realizat proiecte în colaborare cu studenţi italieni, au participat la sesiuni de training, au efectuat stagii în companii italiene şi vizite de studii la obiective industriale.
Te dezvolţi personal şi legi prietenii într-o organizaţie studenţească
Înscriindu-te într-o organizaţie studenţească, ai ocazia să-ţi cunoşti colegii mai bine, să legi prietenii şi alături de ei să te implici în tot felul de proiecte care îmbină învăţatul cu distracţia. Veţi lua parte la activităţi academice, artistice, sportive, dar şi de divertisment şi relaxare. O să faceţi atâtea chestii că te vei trezi schimbându-ţi poza de profil la Facebook din două în două zile.
Proiectele te vor aduce alături de studenţi din toată universitatea şi uneori chiar din tot oraşul. Vei participa la cursuri de formare, seminarii, workshop-uri şi conferinţe, dar vei organiza şi petreceri, baluri şi festivaluri, iar în vacanţe vei merge alături de colegii din asociaţie în team building la munte sau la mare. Împreună cu noii prieteni nu vei duce niciodată lipsă de activităţi creative, educaţionale, distractive şi inovaţionale.
Un bun exemplu este Festivalul de Artă şi Creaţie Gaudeamus, un concurs între asociaţiile studenţeşti din Iaşi care implică cele mai spectaculoase acte artistice create de acestea. Organizaţiile din tot oraşul se grupează în alianţe şi, sub sloganuri precum „Construim reacţii artistice”, se întrec în momente de umor, cântec satiric, teatru şi dans.
Cei din asociaţii nu duc niciodată lipsă de idei. Împreună veţi construi brazi de Crăciun din obiecte geometrice, veţi juca Counter Strike, League of Legends, FIFA, DotA şi altele în LAN party-uri masive, sau, dacă sunteţi mai old school, puteţi să vă întreceţi în şah şi table, veţi aduce la un loc pasionaţii de autoturisme la show-uri auto cu drifturi şi maşini tunate, veţi cânta folk în campus, pe holurile sau în faţa căminelor, veţi construi case eco din PET-uri, veţi învăţa Photoshop şi AutoCAD împreună şi veţi sta la o cafea cu oameni de succes din domeniul în care vreţi să profesaţi.
Vara îţi faci bagajul şi pleci cu colegii la munte sau la mare
După un an universitar în care ai fost la cursuri, ai învăţat pentru examene şi te-ai implicat în proiecte alături de colegi, vine vacanţa, când îţi faci rucsacul şi pleci într-o tabără de vară la munte sau la mare. De regulă, se pleacă la Predeal şi la Costineşti, iar taberele se dau în funcţie de performanţa academică sau de activităţile extracurriculare (voluntariat, participări la concursuri naţionale, internaţionale etc). Acolo te întâlneşti şi cu colegii din asociaţii şi împreună vă întreceţi în competiţii sportive, mergeţi la concerte şi petreceri pe plajă, vă bateţi cu apă şi cu prafuri colorate, cântaţi la karaoke, mergeţi în club şi faceţi focuri de tabără. În fiecare an, vreo 6.000 de studenţi din toată ţara se întâlnesc în taberele de vară şi petrec împreună, iau parte la activităţi de team building şi alte activităţi de dezvoltare personală bazate pe educaţie non-formală.
Pe lângă taberele mai sus menţionate, care vin de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi mai oferă anual, din fonduri proprii, şi câteva tabere în străinătate. Anul acesta, de exemplu, 46 de studenţi au plecat în Grecia, iar anul trecut s-a făcut un circuit european, în care tinerii au vizitat Austria, Germania, Franţa, Cehia.
De la student la expert
Acestea sunt doar câteva dintre activităţile extracurriculare de care pot beneficia studenţii TUIAŞI. Pe timp de vară, cine vrea se poate înscrie şi la cursurile gratuite de limba engleză, oferite printr-un acord cu două prestigioase universităţi din Marea Britanie, iar organizaţiile studenţeşti mai mereu au pregătite câte un curs sau seminar educativ.
Vrei să fii student la TUIAŞI? Înscrie-te între 7 – 25 septembrie!
Cuvinte cheie: + tuiasi, asachi, iasi, universitate, admitere, septembrie 2015, inginer, arhitect, student, stagiu de practica, companii, obiective, licentiat, expert, master
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO - Ismaila Sarr de la Watford a marcat un gol de la 50 de metri în Championship
BioNTech se aşteaptă să înceapă livrările a două vaccinuri adaptate la Omicron încă din octombrie
În ce farmacii din judeţul Iaşi se distribuie pastilele de iod
Oppo şi OnePlus au oprit vânzările în Germania. Ce legătură are Nokia?
Analist: Apple va vinde cel mult 1,5 milioane de exemplare din prima cască de AR în primul an
Încă un tânăr de 25 de ani s-a înecat în această dimineaţă la Costineşti
WhatsApp creşte perioada de graţie pentru ştergerea mesajelor
La Let’s Go Travel gasesti oferte de top pentru un sejur de neuitat in Punta Cana (P)
Cancelarul Olaf Scholz a ajuns în atenţia Poliţiei. ÎI sunt cercetate e-mailurile
Boeing va relua livrările de avioane 787 Dreamliner în zilele următoare
Poliţiştii protestează astăzi în faţa Ministerului de Finanţe
Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului
Analiză, după remiza din weekend - Poli Iaşi are destui jucători. Îi mai trebuie însă echipă!
Festivalul INIMO, pe stadion în Copou, cu cei mai apreciaţi artişti români
A murit Olivia Newton-John. Artista australiană avea 73 de ani
60 de ieșeni evacuați din apartamente. Au luat foc vechiturile strânse în casa scării
VIDEO Pandemia din pandemie. COVID-19 ne-a afectat psihic. Ce facem?
Sacourile de dama - o tinuta formala, eleganta, seducatoare! (P)
VIDEO Creații în aer liber pentru a vă ușura viața! Cât de repede se face un duș de grădină
Deputatul PNL Muraru, un aristocrat de mucava. Zero realizări pentru Iași! (P)
Tânărul ieșean scos din mare, la Saturn, a murit. A ignorat steagul roșu
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Cătălin ONOFREIAsupritori, paraziţi şi ipocriţi |
Briscan ZARAAgua! |
Cristina DANILOVNu căuta cheile sub veioză |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.