anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

TUIAȘI, pe a cincea poziție la nivel național după impactul cercetării în clasamentul The Transparent Ranking

GALERIE
prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval - mod landscapeUniversitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași
 • prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval - mod landscape
 • Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este a cincea instituție de învățământ superior din țară în clasamentul internațional The Transparent Ranking și pe locul al treilea în ceea ce privește universitățile cu profil tehnic. TUIAȘI se clasează pe poziția 1.789, în creștere cu aproximativ 500 de poziții față de datele raportate de același clasament la ultima analiză din urmă cu șase luni.  

The Transparent Ranking se folosește de indexarea lucrărilor științifice publicate de către platforma Google Scholar. Este considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informațiilor cu privire la gradul de citări și lucrările publicate de cadrele didactice și cercetătorii instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume. 

„«Politic» ar trebui să afirm că poziționarea Universității este bună. În fapt, așa este, având în vedere ca sunt 10.000 de universități incluse în acest clasament. Însă, dacă privim lista celor zece colegi care contribuie decisiv la această poziție, și care provin în proporție de 90% dintr-o singură facultate, îmi asum să spun că putem mai mult și sunt sigur că vom evolua în viitorul imediat în sensul dorit”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Pentru ca mărimea universităților sau a colectivelor didactice să nu influențeze rezultatul și pentru a se concentra pe calitatea cercetării din instituții, clasamentul se realizează prin adunarea sumelor citărilor pe care le-au avut articolele științifice de la cei mai citați zece autori, de la fiecare universitate în parte. Clasamentul este gândit pentru a reflecta poziția universităților după impactul științific al muncii cercetătorilor, fiind apreciată citarea și calitatea lucrărilor științifice și nu strict numărul acestora. „Clasamentul este foarte interesant făcut tocmai pentru că se iau primii zece clasați pe fiecare universitate în parte, ca să se facă abstracție de mărimea universității. Este o idee interesantă - nu mai are importanță dacă universitatea are 5.000 sau 500 de cadre didactice, pentru că doar cei mai citați zece vor fi indexați. O problemă care se poate naște aici este însă legată de faptul că nu toată lumea și-a făcut sau și-a actualizat pagina de Google Scholar, deși am fost obligați de Ministerul Educației să o facem, la un moment dat, pentru a raporta o serie de date”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la TUIAȘI. 

În momentul de față, clasamentul interpretează datele de la aproximativ 10.000 de universități și clasifică în jur de 5.000. Pe prima poziție din România se găsește Universitatea din București, aflată și pe locul 1.357 mondial, urmată de Universitatea Politehnica București, pe 1.528, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe 1.568, și Universitatea Politehnică din Timișoara, pe 1.683. Conform informațiilor oferite de către organizatori, clasamentul ar vrea să indexeze în viitor toate universitățile existente în lume, fiind unul relevant de urmărit datorită dinamismului său, după cum explică prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc. „Este actualizat în funcție de numărul de citări, dar ele nu apar ritmic. Poate exista o lucrare de interes care să strângă 200 de citări în două săptămâni și apoi cercetătorul să nu mai aibă nimic timp de șase luni. Este foarte, foarte dinamic și în șase luni te poți trezi de pe locul 1.000 pe 5.000, fiind un joc permanent care ține foarte mult de prezent - nu este un clasament care să îți arate o situație a cercetării pe ultimii cinci ani”, a completat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc. 

Clasamentul final poate fi accesat la link-ul următor - http://www.webometrics.info/en/node/169. Trebuie specificat faptul că informațiile cu privire la acest clasament se regăsesc exact la acest link, dacă accesați secțiunile superioare vizând Europa sau chiar România, veți fi trimiși către clasamentul webometrics, care are în vedere prezența în online a universităților, și care datează din 2016, varianta pentru 2017 fiind încă în lucru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.