Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tulburările de menstruaţie: când trebuie să mergem la medic?

GALERIE
menstruatie
  • menstruatie
- +

Între 14 şi 20 de ani, în primii ani după apariţie, ciclul este frecvent neregulat şi mai dureros. Cel mai adesea responsabile de acest lucru sunt absenţa ovulaţiei şi progesteronul insuficient. Aflaţi din articolul următor care sunt cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de menstruaţie şi în ce situaţii trebuie să ne adresăm specialistului.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi: „La femeie, ciclurile aparatului genital poartă denumirea de cicluri menstruale, datorită apariţiei hemoragiilor uterine lunare, care marchează începutul şi sfârşitul ciclurilor ovariene. Primul ciclu menstrual apare la o vârstă medie de 13-14 ani. Ciclurile menstruale se desfăşoară până la menopauza, care survine la 40-52 ani. Ele au o durată medie de 28 de zile dar acest lucru nu este o regulă. În mijlocul ciclului menstrual survine ovulaţia, adică ruperea foliculului ovarian şi eliberarea ovulului către uter. Dacă ovulul este fecundat, ciclul menstrual se opreşte şi nu reapare decît după naştere. Dacă ovulul nu este fecundat, activitatea ciclică ovariana se reia. Sfârşitul ciclului este marcat de apariţia hemoragiei menstruale, a cărei durata normală este variabilă, fiind în medie de 3-4 zile.

Care sunt cele mai grave tulburări de menstruaţie

Rărirea menstruaţiilor poartă denumirea de oligomenoree şi este dată de un dezechilibru hormonal sau de apariţia menopauzei. Absenţa menstruaţiei, amenoreea, poate surveni după o perioadă de oligomenoree sau se poate instala brusc. Repetarea menstruaţiilor la intervale mai scurte de 21 de zile se numeşte polimenoree. Polimenoreea reprezintă de fapt un ciclu menstrual cu o durată mai scurtă decât la normal, în sensul că durează între 17 şi 21 de zile. Astfel sângerările menstruale sunt mai frecvente, apărând adesea de două ori în aceeaşi lună. Cel mai frecvent este provocată de dezechilibre hormonale sau boli genitale. Evident că se va trata cauza. De exemplu în situaţia unui dezechilibru hormonal, medicul poate indica un tratament de substituţie hormonală, cum ar fi pilulele contraceptive. În cazul infecţiilor pelvine sau genitale acestea se vor trata funcţie de germenul care a produs infecţia.

Amenoreea: ce este şi din ce cauze apare?

Amenoreea este absenţa menstruaţiei şi este de două tipuri: primară - care se manifestă atunci când menstruaţia nu apare înainte de 16 ani, şi secundară - care se instalează brusc şi este semnul prezenţei unei sarcini, al lactaţiei, al debutului menopauzei sau al unor boli genitale sau endocrine. Obezitatea, administrarea de diverse medicamente, exerciţiul fizic susţinut, stresul pot fi tot atâtea cauze de amenoree secundară. Dacă lipsa ciclului menstrual este însoţită de o senzaţie de greaţă, vărsături, creşterea apetitului alimentar, modificarea modului de percepere a mirosurilor, creşterea dimensiunii sânilor, senzaţia de oboseală, somnolenţa, creşterea în greutate, poate fi vorba de apariţia unei sarcini. De regulă, în cazul amenoreei primare, fetele de până în 16-17 ani care nu au ciclu sunt fie obeze, fie prea slabe, fie au boli genitale sau cromosomiale. Simptomele asociate amenoreei includ dureri de cap, lactaţia, chiar şi dacă femeia nu este însărcinată, tulburări de vedere.
Cum apare dismenoreea şi cum poate fi prevenită?

Menstruaţia dureroasă sau dismenoreea poate fi primară - adică instalată odată cu apariţia ciclurilor şi este de cauză hormonală. Poate fi şi secundară - din cauza unor boli ale uterului, ovarelor sau trompei. Dismenoreea secundară poate fi cauza unor infecţii sau chisturi şi, uneori, tratamentul este chirurgical. Dismenoreea este, de regulă, însoţită de diaree, greaţă, dureri de cap, de spate, depresie. Totuşi, câteva zile de odihnă la pat, însoţite de scurte plimbări, un regim alimentar uşor, fără grăsimi, lichide multe şi suplimentele de calciu previn şi tratează dismenoreea primară. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, trebuie consultat medicul.

Din ce cauze apar menstruaţiile prelungite?

Menoragia, adică ciclurile anormale, prelungite, cu sângerări abundente, apar, de regulă, în ultimii 2-3 ani înainte de menopauza sau în primii 2 ani de la declanşarea menstruaţiei. Menoragia este dată, de cele mai multe ori, de un dezechilibru hormonal dar şi alte cauze cum ar fi fibroamele uterine, polipii cervicali, cancerul cervical sau bolile pelvine. Şi steriletul poate cauza menoragii în primele luni de utilizare. Aceste femei trebuie să vină la medic pentru un control genital şi examene de sânge. Este bine să ia suplimente de fier şi de calciu, date fiind pierderile de sânge care pot cauza anemii. Calciul şi fierul nu se administrează în acelaşi timp, ci la 2-4 ore interval“.

În primii ani după apariţie, menstruaţia este frecvent neregulată şi însoţită de dureri

Între 14 şi 20 de ani, în primii ani după apariţie, ciclul este frecvent neregulat şi mai dureros. Cel mai adesea responsabile de acest lucru sunt absenta ovulaţiei şi progesteronul insuficient. Tulburările sunt trecătoare şi nu afectează viaţa de femeie sau de viitoare mamă. Vizita la specialist este totuşi obligatorie pentru eliminarea altor cauze mai grave. Se poate administra un tratament cu pilule hormonale care va duce la rezolvarea problemei pe perioada administării.

Între 20 şi 40 de ani - acum producţia hormonilor (estrogen şi progesteron) este sub controlul a două zone din creier (hipotalamus şi hipofiza), al căror rol este reglarea secreţiei hormonale a ovarelor. O stimulare insuficienta a acestor zone poate fi responsabilă de ciclul neregulat. Insuficienţă de progesteron este frecvent întâlnită şi printre cauzele ei se numără: insuficienţa sau hiperproducţia tiroidiană, hiperprolactimia, anomalie ovariană cu hiperandroginie (producerea în exces a hormonilor masculini), insuficienţa ovariană, obezitate, maladie asociată. Un stres sau un şoc psihoafectiv pot, de asemenea, provoca o tulburare de ovulaţie (infertilitatea poate fi asociată cu o menstruaţie neregulată), un deficit de progesteron. Dereglările vor regresa în urma unui tratament cu progestative de sinteză sau cu pilula clasică. Trebuie să treci neapărat pe la medic pentru a elimina o cauză organică (infecţie, fibrom, endometrioza).

De la 40 de ani în sus - secreţia de progesteron devine insuficientă, iar cea de estrogen va fi preponderenţă. Este pre-menopauza. Din cauza secreţiei hormonale neregulate vei simţi tensiune în sâni, dureri pelviene şi vei avea tulburări de ciclu. Acum se dezvolta fibroamele, tot din cauza variaţiilor hormonale care durează până la instalarea menopauzei. Mergi la medic pentru a exclude -o patologie ovariană, cervicală sau uterină (fibrom).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri