anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Tumoră pe creier: „Nu am mai putut vorbi. Ştiam ce vreau să spun, dar nu-mi ieşea pe gură, îmi ieşeau bazaconii”

Operaţia de rezecţie a tumorii, printr-un procedeu ultramodern, s-a făcut într-un întuneric total.

GALERIE
tumora pe creier
 • tumora pe creier
- +

O femeie în vârstă de 48 de ani, care a fost operată de o tumoră cerebrală de 5,5 centimetri la Spitalul de Neurochirurgie, povesteşte experienţa prin care a trecut. Nicoleta Niculescu spune că, după ce a aflat că are o tumoră, nu a crezut că va mai vedea lumina zilei şi nici că îşi va mai putea vedea copilul, o fată de 18 ani care are nevoie de sprijinul mamei sale, fiind elevă în clasa a XII-a. 

„Nu am mai putut vorbi. Nu să vorbesc, ci să vorbesc articulat. Ştiam ce vreau să spun, dar nu-mi ieşea pe gură, îmi ieşeau nişte bazaconii, cuvinte prosteşti ce nu aveau legătură cu ceea ce gândeam eu şi încercam să spun. Lipsa de concentrare a fost totală, am observat că nu mai pot scrie mesaje pe telefon, aveam o stare de confuzie foarte mare, nu ştiam unde mă duc şi de unde vin. Nu puteam să stau în picioare, nu puteam să vorbesc”, a povestit femeia. Prima dată a mers la unitatea medicală din Câmpulung, iar apoi la Suceava, unde i s-a spus să vină la Iaşi.

Aici a aflat că este vorba despre o tumoră pe creier care trebuie operată. „A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă, şi aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescenţa prin 5-ALA - preparatul Gliolan. Cu ajutorul acestuia am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientei”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

Preparatul Gliolan este o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, ajutând astfel la delimitarea tumorii de ţesutul sănătos din jur. Operaţia are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos.

„Mă simt bine, merg, vorbesc, simt, vă daţi seama că judec ceea ce fac şi ceea ce spun. Nu am cuvinte pentru implicarea, dragostea şi devotamentul pentru omul de rând mare sau mic”, a mai spus femeia, dorind să mulţumească întregii echipe medicale care s-a ocupat de acest caz. Conform specialiştilor, cu ajutorul acestei tehnologii tumora nu mai evoluează în primele 12 luni de la intervenţie, fiind o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.