Tun de 10 milioane lei din comerţul cu maşini
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Tun de 10 milioane lei din comerţul cu maşini

Firma a dedus TVA fără să aibă acest drept pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi.

GALERIE
masini-targ
  • masini-targ
- +
 

Un comerciant de maşini second-hand a „păcălit” din nou statul şi a provocat o gaură de peste 10 milioane lei în bugetul naţional, aceasta fiind cea mai mare evaziune fiscală din 2013. În total, în primele două luni ale anului, inspectorii fiscali au constatat, în urma controalelor, că lipsesc peste 26,4 milioane lei de la bugetul de stat, proveniţi din neplata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale.

De aproximativ 40% din sumă se face responsabil un operator economic ieşean care are ca obiect de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare, sub 3,5 tone. „Organul de control i-a stabilit obligaţii suplimentare de plată de circa 10,5 milioane lei. La TVA s-a stabilit o diferenţă suplimentară de 7,6 milioane lei pentru că societatea a dedus eronat TVA pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi. Pentru diferenţa stabilită, reprezentând TVA calculat suplimentar, s-au stabilit şi accesorii de plată în sumă de circa 2,9 milioane lei”, a declarat Maria Ţăran, purtătoare de cuvânt a Direcţiei Generale de Finanţe Publice a Judeţului. O situaţie similară a fost descoperită de comisarii Gărzii Financiare şi în luna octombrie a anului trecut, când l-au depistat pe administratorul firmei păşcănene Exod Int SRL, Neculai Viorel Buta, că a dat un tun de epste şase milioane lei bugetului de stat, potrivit unui raport întocmit de comisarii Gărzii Financiare. Acelaşi document arăta că, în perioada aprilie 2011-iulie 2012, firma ar fi realizat achiziţii de autoturisme de la 59 de operatori economici înmatriculaţi în Germania şi Belgia, valoarea tuturor achiziţiilor făcute în spaţiul Uniunii Europene fiind de 21.760.297 lei. „Din verificările documentare şi cele efectiv desfăşurate la sediul firmei, a rezultat faptul că societatea Exod Int SRL Paşcani nu a declarat fiscului masa impozabilă şi nu a contabilizat veniturile şi impozitele aferente. În cauză, Garda Financiară a procedat la reîntregirea veniturilor realizate din comercializarea autoturismelor şi a stabilit un prejudiciu în sarcina contribuabilului de 5.918.801 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit sustrase de la plată. Administratorul societăţii a intrat în atenţia Parchetului Iaşi, care efectuează cercetări cu privire la existenţa elementelor cosntitutive ale infracţiunii de fraudă fiscală“, au justificat comisarii în raport. În total, în primele două luni, inspectorii fiscali au înreprins 533 acţiuni de control, aplicând 16 amenzi al căror cuantum total trece de 60.000 lei. „Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2013, au fost înaintate sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală, pentru continuarea verificărilor şi stabilirea persoanelor vinovate şi a gradului de participare a acestora la infracţiune, încheindu-se 22 procese verbale de control, valoarea totală a prejudiciului fiind de 423,954 mii lei”, a mai specificat Maria Ţăran. În cazul persoanelor fizice, inspectorii au efectuat 55 de controale, atrăgând la buget circa 1,9 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.