anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Tun de 10 milioane lei din comerţul cu maşini

Firma a dedus TVA fără să aibă acest drept pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi.

GALERIE
masini-targ
 • masini-targ
- +
 

Un comerciant de maşini second-hand a „păcălit” din nou statul şi a provocat o gaură de peste 10 milioane lei în bugetul naţional, aceasta fiind cea mai mare evaziune fiscală din 2013. În total, în primele două luni ale anului, inspectorii fiscali au constatat, în urma controalelor, că lipsesc peste 26,4 milioane lei de la bugetul de stat, proveniţi din neplata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale.

De aproximativ 40% din sumă se face responsabil un operator economic ieşean care are ca obiect de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare, sub 3,5 tone. „Organul de control i-a stabilit obligaţii suplimentare de plată de circa 10,5 milioane lei. La TVA s-a stabilit o diferenţă suplimentară de 7,6 milioane lei pentru că societatea a dedus eronat TVA pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi. Pentru diferenţa stabilită, reprezentând TVA calculat suplimentar, s-au stabilit şi accesorii de plată în sumă de circa 2,9 milioane lei”, a declarat Maria Ţăran, purtătoare de cuvânt a Direcţiei Generale de Finanţe Publice a Judeţului. O situaţie similară a fost descoperită de comisarii Gărzii Financiare şi în luna octombrie a anului trecut, când l-au depistat pe administratorul firmei păşcănene Exod Int SRL, Neculai Viorel Buta, că a dat un tun de epste şase milioane lei bugetului de stat, potrivit unui raport întocmit de comisarii Gărzii Financiare. Acelaşi document arăta că, în perioada aprilie 2011-iulie 2012, firma ar fi realizat achiziţii de autoturisme de la 59 de operatori economici înmatriculaţi în Germania şi Belgia, valoarea tuturor achiziţiilor făcute în spaţiul Uniunii Europene fiind de 21.760.297 lei. „Din verificările documentare şi cele efectiv desfăşurate la sediul firmei, a rezultat faptul că societatea Exod Int SRL Paşcani nu a declarat fiscului masa impozabilă şi nu a contabilizat veniturile şi impozitele aferente. În cauză, Garda Financiară a procedat la reîntregirea veniturilor realizate din comercializarea autoturismelor şi a stabilit un prejudiciu în sarcina contribuabilului de 5.918.801 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit sustrase de la plată. Administratorul societăţii a intrat în atenţia Parchetului Iaşi, care efectuează cercetări cu privire la existenţa elementelor cosntitutive ale infracţiunii de fraudă fiscală“, au justificat comisarii în raport. În total, în primele două luni, inspectorii fiscali au înreprins 533 acţiuni de control, aplicând 16 amenzi al căror cuantum total trece de 60.000 lei. „Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2013, au fost înaintate sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală, pentru continuarea verificărilor şi stabilirea persoanelor vinovate şi a gradului de participare a acestora la infracţiune, încheindu-se 22 procese verbale de control, valoarea totală a prejudiciului fiind de 423,954 mii lei”, a mai specificat Maria Ţăran. În cazul persoanelor fizice, inspectorii au efectuat 55 de controale, atrăgând la buget circa 1,9 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.