Tun de 10 milioane lei din comerţul cu maşini
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Tun de 10 milioane lei din comerţul cu maşini

Firma a dedus TVA fără să aibă acest drept pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi.

GALERIE
masini-targ
  • masini-targ
- +
 

Un comerciant de maşini second-hand a „păcălit” din nou statul şi a provocat o gaură de peste 10 milioane lei în bugetul naţional, aceasta fiind cea mai mare evaziune fiscală din 2013. În total, în primele două luni ale anului, inspectorii fiscali au constatat, în urma controalelor, că lipsesc peste 26,4 milioane lei de la bugetul de stat, proveniţi din neplata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale.

De aproximativ 40% din sumă se face responsabil un operator economic ieşean care are ca obiect de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare, sub 3,5 tone. „Organul de control i-a stabilit obligaţii suplimentare de plată de circa 10,5 milioane lei. La TVA s-a stabilit o diferenţă suplimentară de 7,6 milioane lei pentru că societatea a dedus eronat TVA pentru diverse achiziţii de pe facturi emise de furnizori declaraţi inactivi sau radiaţi. Pentru diferenţa stabilită, reprezentând TVA calculat suplimentar, s-au stabilit şi accesorii de plată în sumă de circa 2,9 milioane lei”, a declarat Maria Ţăran, purtătoare de cuvânt a Direcţiei Generale de Finanţe Publice a Judeţului. O situaţie similară a fost descoperită de comisarii Gărzii Financiare şi în luna octombrie a anului trecut, când l-au depistat pe administratorul firmei păşcănene Exod Int SRL, Neculai Viorel Buta, că a dat un tun de epste şase milioane lei bugetului de stat, potrivit unui raport întocmit de comisarii Gărzii Financiare. Acelaşi document arăta că, în perioada aprilie 2011-iulie 2012, firma ar fi realizat achiziţii de autoturisme de la 59 de operatori economici înmatriculaţi în Germania şi Belgia, valoarea tuturor achiziţiilor făcute în spaţiul Uniunii Europene fiind de 21.760.297 lei. „Din verificările documentare şi cele efectiv desfăşurate la sediul firmei, a rezultat faptul că societatea Exod Int SRL Paşcani nu a declarat fiscului masa impozabilă şi nu a contabilizat veniturile şi impozitele aferente. În cauză, Garda Financiară a procedat la reîntregirea veniturilor realizate din comercializarea autoturismelor şi a stabilit un prejudiciu în sarcina contribuabilului de 5.918.801 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit sustrase de la plată. Administratorul societăţii a intrat în atenţia Parchetului Iaşi, care efectuează cercetări cu privire la existenţa elementelor cosntitutive ale infracţiunii de fraudă fiscală“, au justificat comisarii în raport. În total, în primele două luni, inspectorii fiscali au înreprins 533 acţiuni de control, aplicând 16 amenzi al căror cuantum total trece de 60.000 lei. „Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2013, au fost înaintate sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală, pentru continuarea verificărilor şi stabilirea persoanelor vinovate şi a gradului de participare a acestora la infracţiune, încheindu-se 22 procese verbale de control, valoarea totală a prejudiciului fiind de 423,954 mii lei”, a mai specificat Maria Ţăran. În cazul persoanelor fizice, inspectorii au efectuat 55 de controale, atrăgând la buget circa 1,9 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.