Tun de tun la Aeroportul Iași? 7800 mp dați pe ascuns unei firme suspecte. Popa tace
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tun de tun la Aeroportul Iași? 7800 mp dați pe ascuns unei firme suspecte. Popa tace

GALERIE
teren aeroport
  • teren aeroport
- +

În timp ce preşedintele CJ se vaită că se pun beţe în roate autorizării complexului medical de la Leţcani, o suprafaţă de 7.800 mp de la Aeroport a fost concesionată pe tăcute pentru 25 de ani. Suma pentru care a fost dat este sub 7 lei/mp/an . Câştigătorul ofertei este chiar firma care a propus conducerii aerogării, cu doi ani în urmă, să închirieze terenul. Ce este aici suspect?

Una dintre cele mai controversate afaceri puse la cale de actuala administraţie a Aeroportului a fost parafată recent departe de ochii publicului: un teren în suprafaţă de 7.800 mp, situat între Terminalul T3 al Aeroportului Iaşi, platforma de staţionare a avioanelor, clădirea Aviaţiei Utilitare şi drumul care ajunge la aerogară, a fost concesionat exact firmei care s-a arătat interesată de preluare, cu doi ani în urmă. Terenul pe care firma respectivă ar urma să construiască un hangar de mentenanţă a elicopterelor va aduce Consiliului Judeţean, nu Aeroportului, 10.800 de euro pe an din taxa de redevenţă. La cursul de zi euro/leu, înseamnă 6,75 lei/mp/an. Potrivit unui anunţ strecurat în secţiunea de licitaţii a paginii de internet a Consiliului Judeţean, procedura de atribuire a contractului de concesionare pe 25 de ani a fost fixată pentru data de 21 august 2020. Anunţul de pe site-ul CJ a fost publicat în Monitorul Oficial şi trebuia să apară şi în două cotidiene, unul de circulaţie naţională şi unul local. Licitaţia, care s-a desfăşurat după criteriul celui mai ridicat nivel al redevenţei,  a atras două oferte, dintre care cea câştigătoare este a firmei Heli Avia Service SRL, cu sediul în Vale Adâncă, pe strada Trifoiului nr. 9.

Firma înfiinţată marţi a trimis vineri oferta

Ziarul nostru a relatat că această firmă a fost înfiinţată pe data de 21 august 2018, care a picat într-o zi de marţi, iar trei zile mai târziu a trimis o adresă Aeroportului Iaşi în care propunea concesionarea unui teren pentru o „staţie/organizaţie de deservire tehnică pentru elicoptere şi avioane”. Administratorul firmei, Sergiu Ciobanu, reprezintă în România interesele a două companii aeriene din Republica Moldova, Aim Air SRL şi Aim Helicopter Plant SRL, ambele din Republica Moldova, care prestează diverse activităţi, inclusiv transport de pasageri (aerotaxi). Intenţia iniţială a fost de a prelua clădirea dezafectată şi tot terenul Aviaţiei Utilitare, în suprafaţă de 1,29 hectare. Ulterior, imobilul a fost împărţit în două - consilierii judeţeni cedând clădirea şi o parte din teren Inspectoratului General de Aviaţie, suprafaţa rămasă, 7.800 mp, urmând să fie concesionată.

O decizie pe care nu a văzut-o nimeni

Pentru ambele părţi, a fost depusă - atenţie! doar la mapa primului proiect de hotărâre - o adresă semnată de preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului, Mitică Rebegea. Ea menţionează o hotărâre a Consiliului de Administraţie al aerogării, pe care însă nu a văzut-o nimeni până acum. În baza acestei hotărâri, cu numărul 128/ 20 iunie 2019, CA „este de acord cu cedarea folosinţei Aviaţiei Utilitare pentru desfăşurarea activităţilor SMURD precum şi concesionarea unei suprafeţe de teren de 7.800 mp adiacente Aviaţiei Utilitare pentru construirea unei staţii de mentenanţă elicoptere”.

Fosta coaliţie majoritară din CJ, formată din consilierii PSD, ALDE şi UNPR, a reuşit să impună concesionarea abia la începutul acestui an, după intrarea deplină în vigoare a Codului administrativ adoptat în vremea guvernării Dăncilă. Imediat, hotărârea a fost atacată la Instituţia Prefectului, unde, în mod surprinzător, a fost găsită în regulă. Totuşi, dosarul a fost trimis mai departe Poliţiei, pentru verificarea legalităţii şi autenticităţii fiecărui act care a stat la baza proiectului de hotărâre. Până ieri, nu a fost prezentată nicio concluzie a verificărilor solicitate. Consilierii liberali, aflaţi în opoziţie, au reclamat că în acest fel se blochează extinderea infrastructurii aeroportuare în zonă, lucru respins de administraţia Aeroportului impusă de conducerea executivă PSD-ALDE a CJ. Ei au cerut prezentarea HCA a Aeroportului, acuzând că hotărârea CJ nr. 36/2020 se bazează pe un fals.

Maricel Popa s-a dat la fund

Cât priveşte firma care a obţinut contractul de concesiune, din 2018, de la înfiinţare, şi până acum, societatea Heli Avia Service a avut o activitatea foarte redusă: cifra de afaceri anuală nedepăşind 19 de mii de lei, iar datoriile trecând de 20 de mii. Am încercat să îl contactăm pe preşedintele CJ, să ne explice cum a găsit timp să avizeze concesionarea unui teren de lângă platforma de staţionare a avioanelor în timp ce se luptă pentru punerea în funcţie a spitalului mobil, dar nu am primit nici un răspuns. Am fi vrut de la Maricel Popa să ne spună şi de ce nu a organizat o ceremonie publică de semnare a contractului, aşa cum a făcut la atribuirea terenului pentru construirea unui hangar de mentenanţă a avioanelor, situat în apropiere. N-a fost să fie... 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.