Tunelul subacvatic care conectează două continente. Este considerat o „minune a ingineriei moderne”

luni, 05 mai 2025, 13:51
1 MIN
 Tunelul subacvatic care conectează două continente. Este considerat o „minune a ingineriei moderne”

Deschis circulației în decembrie 2016, tunelul Eurasia este o capodoperă inginerească ce conectează două continente, Europa și Asia, printr-o galerie subacvatică ce traversează Strâmtoarea Bosfor, scrie gandul.ro.

Proiectat și construit într-o zonă cu activitate seismică intensă, tunelul Eurasia nu este doar un mijloc eficient de transport, ci și un simbol al progresului tehnologic și al ambiției Turciei de a deveni un nod de infrastructură între Est și Vest.

Tunelul Eurasia este situat în Istanbul, Turcia, și conectează partea europeană a orașului cu cea asiatică. Construcția a început în 2011 și a fost finalizată în decembrie 2016, cu un buget impresionant de aproximativ 1,3 miliarde de dolari. Proiectul a fost realizat într-un timp record pentru un astfel de nivel de complexitate inginerească, notează gandul.ro.

Cu o lungime totală de 14,6 kilometri, dintre care 5,4 kilometri sunt construiți sub nivelul mării, galeria ajunge la o adâncime de până la 106 metri sub apă, devenind unul dintre cele mai adânci tuneluri rutiere din lume.

Una dintre cele mai impresionante trăsături ale tunelului Eurasia este capacitatea sa de a rezista unui cutremur cu magnitudinea de până la 7,5 grade pe scara Richter și este proiectat special pentru a face față activității tectonice intense din regiune. Citește articolul complet pe gandul.ro.

Etichete: Istanbul, tunel

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii