Tunisian terorist expulzat din Romania. A fost declarat indezirabil 15 ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tunisian terorist expulzat din Romania. A fost declarat indezirabil 15 ani

GALERIE
terorist, tunisian
  • terorist, tunisian
- +

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, referitor la cetăţeanul tunisian suspectat de terorism declarat indezirabil pentru 15 ani de către Curtea de Apel, că "desfăşura activităţi de promovare a unor curente extremist-teroriste, precum şi activităţi de recrutare de adepţi ai Jihadului".

Sorin Sava a precizat, pentru MEDIAFAX, că SRI a întreprins pe profil antiterorist măsuri specifice complexe de monitorizare şi documentare a activităţilor derulate în România de un cetăţean străin începând cu anul 2012. Datele şi informaţiile relevante obţinute de SRI în acest caz, în urma cooperării internaţionale şi a complexului de măsuri specifice au fundamentat decizia Curţii de Apel Bucureşti din 22 august, prin care cetăţeanul străin a fost declarat persoană indezirabilă în România pe o perioadă de 15 ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, "s-a stabilit că străinul, în calitate de student, desfăşura activităţi care, potrivit legii, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale" în problematica antiteroristă.

"Concret, cetăţeanul străin, în calitate de membru de rang înalt al unor mijloace de informare online aflate sub influenţa grupării Al-Qaida desfăşura activităţi de promovare a unor curente extremist-teroriste, precum şi activităţi de recrutare de adepţi ai Jihadului. Acesta deţinea materiale cu privire la mijloacele şi metodele de realizare a unor atacuri teroriste, ce conţineau inclusiv schiţe şi documentare video cu practicile de confecţionare a unor dispozitive explozive improvizate. În timpul prezenţei în România, cetăţeanul străin, adept fervent al ideologiei Al-Qaida şi susţinător al activităţilor teroriste derulate de grupările afiliate care acţionează în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, a adoptat un comportament de tip «lup singuratic». Acesta a iniţiat şi permanentizat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul României în mod conspirat şi folosind tehnici complexe de criptare a comunicaţiilor", a declarat Sava.

Potrivit sursei citate, acesta a fost reţinut în urma deciziei Curţii de Apel şi luat în custodie publică cu sprijinul MAI, în speţă al Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

De asemenea, SRI are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu partenerii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precum şi cu partenerii externi.

Un tunisian suspectat de terorism a fost declarat indezirabil pentru 15 ani de către Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei sesizări a Serviciului Român de Informaţii (SRI), şi va fi expulzat, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

În urma unei propuneri formulate de SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat, miercuri, această instanţă, cu privire la declararea ca indezirabil a tunisianului, pe considerente de securitate naţională, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Parchet.

Sursa citată arată că "în cauză au rezultat indicii temeinice că cetăţeanul tunisian desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională", fiind vorba despre sprijinirea ori iniţierea de acte teroriste sau de organizaţii care se ocupă cu astfel de activităţi.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, sesizarea procurorilor şi a dispus declararea ca indezirabil a tunisianului şi luarea acestuia în custodie publică până la îndepărtarea lui de pe teritoriul României, a mai precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.