Tunul de la Drumuri şi Poduri a fost oprit. Fostul director este însă bine mersi. Cel puţin un milion de euro la mijloc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O afacere putredă, semnalată de "Ziarul de Iaşi"

Tunul de la Drumuri şi Poduri a fost oprit. Fostul director este însă bine mersi. Cel puţin un milion de euro la mijloc

GALERIE
drdp sediu splai (1)drdp sediu splai (2)drdp sediu copou (1)drdp sediu copou (2)Directia de Drumuri Iasi
 • drdp sediu splai (1)
 • drdp sediu splai (2)
 • drdp sediu copou (1)
 • drdp sediu copou (2)
 • Directia de Drumuri Iasi
- +

Punct final la aventura DRDP în Podul de Piatră. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri se mută în fostul sediu din Copou. "Aventura" a costat peste un milion de euro. Firma familiei Covalciuc, beneficiara contractului de închiriere, a făcut o nouă ofertă pe ultima sută de metri: a coborât preţul de la 15,5 euro/mp la doar 6,9 euro/mp.

 

La doi ani după ce a aprobat stabilirea sediului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi într-un spaţiu cu o chirie foarte mare, peste valoarea de piaţă de atunci, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis mutarea DRDP în vechea locaţie din Copou. De câteva zile, în sediul din Podul de Piatră bate vântul, iar firma uriaşă instalată pe clădirea cu trei etaje a dispărut. Încă de astă-vară se vorbea despre mutarea din imobilul pentru care DRDP plătea o chirie exorbitantă, în timp ce chiar alături, pe Şoseaua Naţională, era finalizată o clădire uriaşă de birouri, cu preţuri mai bune la chirie. Până la urmă, n-a fost să se mute Direcţia acolo, ci înapoi pe strada Gheorghe Asachi.

6 euro negociabil la ofertă, 15,50 euro la finalul negocierii

Ziarul de Iaşi a dezvăluit în februarie 2019 condiţiile împovărătoare pentru DRDP din contractul încheiat cu acordul Consiliului de Administraţie al CNAIR. Banii însă veneau de la CNAIR, companie finanţată din bugetul de stat.

Astfel, chiria lunară pentru cei aproape 2.500 mp ai clădirii care aparţine SC Ştefana SRL se ridica la exact 38.097,30 de euro, respectiv 15,50 euro/mp (fără TVA). La vremea respectivă, ziarul nostru a identificat mai multe asemenea spaţii la preţuri sub 12 euro/mp, dar directorul DRDP de atunci, Ovidiu Laicu, a insistat pe faptul că suprafaţa mare permite includerea tuturor serviciilor şi birourilor Direcţiei într-un singur loc. El a justificat nivelul ridicat al chiriei prin suportarea de către DRDP a costurilor amenajărilor interioare, care s-ar fi ridicat la 400 de mii de euro.

Cititi si: EXCLUSIV! Aici sunt banii de autostrad\ - în sediul DRDP! A cerut 6 €/mp, statul i-a dat 15

Până acum, în cei doi ani, proprietarul clădirii şi-a decontat aceste cheltuieli, ne-a spus ieri fostul director al DRDP. Laicu a adăugat că, încă din toamna trecută, familia Covalciuc, care deţine firma ce administrează cădirea din Şos. Naţională nr. 23, ar fi propus CNAIR scăderea chiriei de la 15,50 la 6,90 euro/mp. Asta înseamnă ceva mai mult decât preţul cu care imobilul fusese scos la închiriere în 2018, respectiv 6 euro/mp negociabil, potrivit anunţurilor pe care le-am găsit pe mai multe site-uri. Nu am putut lua ieri legătura cu proprietarii clădirii din Podul de Piatră ca să ne confirme dacă a existat o asemenea intenţie de reducere a chiriei.

Contravaloarea a 6 chirii, despăgubire pentru renunţarea la contract înainte de termen

Contractul reziliat în octombrie 2020 de administratorii CNAIR avea însă mai multe clauze impuse locatarului (DRDP). Astfel, chiria de 38 de mii de euro nu conţine TVA pentru că locatorul este scutit de plata taxei. Dacă însă legislaţia s-ar fi schimbat, TVA-ul (19 la sută în acest caz) ar fi intrat în sarcina chiriaşului. Apoi, utilităţile, dar şi impozitul pe clădirea din care DRDP ocupa patru niveluri (fără subsol), au căzut de asemenea în sarcina Direcţiei. Contractul a fost închiriat pe o perioadă de 5 ani şi prevede că, dacă chiriaşul îl va întrerupe înainte de termen, va trebui să plătească chiria pe încă 6 luni drept despăgubiri. Sau echivalentul a 8 chirii, dacă proprietarul clădirii nu va putea să le recupereze pe cele 6 decât în instanţă. În fine, orice întârziere la plată, atrăgea după sine penalităţi.

Vechiul sediu, de 5 ori mai ieftin. Ce s-ar fi putut face cu banii plătiţi în plus?

Faţă de chiria de 38 de mii de euro, pentru sediul închiriat pe strada Gh. Asachi nr. 19 DRDP va plăti aproximativ 8 mii de euro, de aproape 5 ori mai puţin. Şi aici termenul de locaţiune este de 3 ani, timp în care DRDP va trebui să decidă asupra investirii în construirea sau achiziţia unui spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea.

Un simplu calcul arată că „aventura” din Podul de Piatră a costat DRDP 912 mii de lei, la care se mai adaugă 228 de mii, contravaloarea celor 6 chirii trecute în contract drept despăgubiri. În total, 1,15 milioane de euro sau 5,6 milioane de lei. Suma reprezintă o treime din costul actualizării studiului de fezabilitate în curs de realizare pe tronsonul montan al A8, contract atribuit pentru 17 milioane de lei. Pe de altă parte, în anul mutării în noul sediu, CNAIR oferea 8 milioane de lei pentru completarea/revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor pentru tronsonul de autostradă Iaşi-Ungheni, inclusiv realizarea conexiunii cu podul peste Prut. Licitaţia respectivă a fost anulată anul trecut.

Pentru săptămâna viitoare este anunţată verificarea reinstalării în vechiul sediu atât de către administratorii CNAIR, cât şi de inspectorii Curţii de Conturi. Ieri, angajaţii DRDP încă mai aranjau lucrurile în sediul din Copou, vopseau gardul şi curăţau curtea. Fostul director, Ovidiu Laicu este acum consilier local din partea PSD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.