Tupeistul care ne râde în nas la toţi! Mai marii Iaşului stau şi se scarpină la ureche

miercuri, 04 decembrie 2019, 02:50
4 MIN
 Tupeistul care ne râde în nas la toţi! Mai marii Iaşului stau şi se scarpină la ureche

În ciuda ordinelor de suspendare ori interdicţie, blocul plombă din Nicolina al omului de afaceri Alex Zămosteanu care a scandalizat un oraş întreg merge fluierând mai departe. Epopeea de trei săptămâni a continuat ieri cu turnarea plăcii pentru un nou nivel. Acum trei săptămâni a fost prefectul acolo, ca să aplice interdicţia: în urma lui s-a finalizat un nivel. Recent a fost şi delegaţia primarului, cu ordin de suspendare: în urma ei s-a turnat placa pentru al doilea nivel. Cum este posibil ca un afacerist imobiliar să râdă în nas nu numai tuturor ieşenilor de rând, dar şi autorităţilor, de la Prefectură, Primărie şi până la Jandarmi sau Poliţie, atât Locală, cât şi naţională? Iată că se poate, căci în acest timp toţi stau şi se gândesc ce ar mai fi de făcut! Astăzi este însă o zi decisivă pentru acest şantier. Vom vedea!

Scandalul de la „blocul-plombă“ din Nicolina a ajuns în instanţă. Astăzi, judecătorii ieşeni vor decide dacă beneficiarul proiectului (Alexandru Zămosteanu) poate continua lucrările la şantier. După emiterea ordinului de sistare de acum trei săptămâni, lucrările au continuat pe şoseaua Nicolina 76B: ieri, muncitorii au turnat placa de beton pentru un nou nivel. Autorităţile statului s-au dovedit neputincioase în faţa omului de afaceri imobiliar: Primăria, Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Prefectura au făcut controale, dar nimeni nu a putut opri efectiv lucrările la şantier. „Constituie infracţiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente“, se arată la litera c) a art. 24 din legea urbanismului (50/1991).

Pedeapsa vizează ori amendă, ori închisoare de la 3 luni la un an. În mediul instituţional se vehicula ieri un posibil scenariu care să ducă la obligarea beneficiarului de a opri lucrările: deschiderea unei acţiuni în instanţă care să ducă la o decizie rapidă. Numai că investitorul imobiliar este cu un pas în faţa autorităţilor: pe 29 noiembrie a chemat în instanţă Municipiul Iaşi şi Poliţia Locală şi a solicitat „ordonanţă preşedinţială reluarea şi continuarea lucrărilor de construcţie“. Termenul de judecată este astăzi.

Primăria ar putea dispune desfiinţarea autorizaţiei

O altă direcţie în clarificarea situaţiei şantierului de pe şos. Nicolina 76B este urmată de Primărie şi poate duce, eventual, la o desfiinţare a autorizaţiei de construire, emisă tot de această instituţie. În acest sens, primarul Mihai Chirica a declarat ieri că, de câteva zile, se fac măsuri cadastrale pentru a stabili dacă amplasamentul pe care construieşte beneficiarul este sau nu integral în proprietatea acestuia. Demersurile municipalităţii au venit în contextul în care pe terenul beneficiarului „au apărut brusc“ două conducte de apă caldă de uz comun care „nu trebuiau să fie acolo“, spune primarul. „Noi nu am cerut încă desfiinţarea autorizaţiei; dacă a depăşit cu 50 cm şi a ieşit din teritoriul pe care în mod legal trebuia să-l aibă, atunci vom trece la desfiinţarea autorizaţiei“, a declarat primarul Chirica. El a explicat că ordinul de sistare a fost dat tocmai pentru a verifica situaţia în teren legată de conducte, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ relata în luna noiembrie. „Problema mea nu este în mod expres de a-l obstrucţiona pe el, ci de a mă edifica, ceea ce i-am transmis şi în scris, asupra documentelor de cadastru şi a faptului că pe ampla­sa­ment au apărut nişte conducte care nu erau, şi eu trebuie să ştiu de ce brusc au apărut conductele acolo“, a mai spus primarul Chirica.

„Lacune legislative“

Edilul-şef al Iaşului a adăugat că a trimis Poliţia Locală de mai multe ori la amplasament, dar singurul lucru pe care îl pot face poliţiştii este de a încheia, la fiecare control, un proces-verbal de constatare a faptului că lucrările continuă după sistare. „Am trimis Poliţia din nou, am raportul şi de ieri (luni, n.r.), şi de săptămâna trecută. Eu cred că cel de la firma constructoare este inconştient, altă variantă nu am. Noi nu putem aplica sancţiuni, noi constatăm şi trimitem la Parchet, ceea ce am făcut şi ieri, iar acum (marţi, n.r.) am trimis din nou Poliţia“, a precizat primarul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Marian Şerbescu, a declarat ieri că există „lacune legislative“ în obligarea beneficiarului de a opri efectiv lucrările.

„Am solicitat tuturor instituţiilor abilitate să ia măsuri urgente, dar atât se poate face deocamdată“, a spus prefectul. IPJ a confirmat zilele trecute pentru „Ziarul de Iaşi“ că a fost deschis un dosar penal în cazul şantierului din şos. Nicolina 76B. Între timp, vecinii direct afectaţi de şantier au ajuns în pragul disperării: „blocul-plombă“ este construit pe o suprafaţă mică de teren între blocuri existente, iar peste 270 de familii din zonă au semnat că sunt împotriva proiectului. În acelaşi timp, beneficiarul declara săptămânile trecute pentru „Ziarul de Iaşi“ că are acordul asociaţiei de proprietari care gestionează una dintre scările din imediata apropiere. Dar vecinii nu au sesizat doar problema lipsei de consultare publică, ci au acuzat un şir lung de ilegalităţi, inclusiv asupra modului în care sunt executate lucrările de construcţie a blocului. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii