anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Turcia blochează circulaţia petrolului care nu este supus sancţiunilor împotriva Rusiei

GALERIE
nave_petrol_Turcia1
 • nave_petrol_Turcia1
- +

Nave pline cu petrol kazah sunt întârziate în călătoria lor prin strâmtoarea Bosfor, ca urmare a noii reguli a Turciei referitoare la asigurare pentru navele care transportă petrol rusesc, acum supus sancţiunilor UE, şi a unui plafon de preţ pentru acesta, impus de G7, relatează CNBC.

Statele Unite au anunţat vineri că sunt în contact cu Turcia în legătură cu acest blocaj. Petrolul din Kazahstan trece prin conducte prin Rusia şi este încărcat în cisterne în portul Novorossiysk, iar autorităţile pot urmări originea petrolului.

”Se pare că toate, cu excepţia unuia, dintre cele aproximativ douăzeci de tancuri de ţiţei încărcate care aşteaptă să traverseze strâmtoarea transportă petrol de origine kazahă. Aceste mărfuri nu ar fi supuse plafonului de preţ în niciun scenariu şi nu ar trebui să existe nicio schimbare în statutul asigurării lor faţă de transporturile kazahe din săptămânile sau lunile anterioare”, a declarat un oficial al plafonului de preţ pentru CNBC.

Pe baza numărului de nave, peste 20 de milioane de barili de petrol, echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, sunt blocate.

Noile reguli turceşti de asigurare privind petrolierele care transportă ţiţei rusesc au încetinit circulaţia tancurilor în largul coastei Turciei şi între porturile Rusiei de la Marea Neagră şi Mediterana, de la începutul acestei săptămâni, când plafonul de preţ şi sancţiunile au intrat în vigoare pentru prima dată.

”Dacă întârzierile vor creşte, rafinăriile vor căuta alternative de aprovizionare din alte ţări sau vor reduce capacitatea de operare pentru că nu au suficient petrol, ceea ce va afecta furnizarea de benzină şi motorină. Dacă acest lucru va continua încă o săptămână, vom începe să vedem un impact asupra pieţei petrolului”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.

Cumpărătorii de petrol kazah sunt din Asia, Europa şi de pe Coasta de Est a SUA. Timpul de aşteptare al navelor cisternă pentru traversdarea Bosforului a crescut faţă de săptămâna trecută cu aproximativ 47%, când erau 14 nave cu o durată medie de aşteptare de 64 de ore şi o capacitate de tonaj combinată de 1,46 milioane de tone.

Ministerul Energiei din Kazahstan a declarat într-un comunicat de joi că timpii de aşteptare sunt tipici. ”Timpul de aşteptare în Bosfor şi Dardanele este de şase zile deocamdată. Pentru sezonul de iarnă, aceasta este o aşteptare normală; anul trecut, aşteptarea în strâmtori în decembrie a fost de aproximativ 14 zile.”

MarineTraffic monitorizează numărul de tancuri care aşteaptă prin Bosfor. Compania, care foloseşte urmărirea AIS a navelor, spune că numărul tancurilor care aşteaptă este acum de până la 40 şi s-a dublat în ultimele zile.

”Putem vedea o listă tot mai mare de petroliere cu ţiţei şi produse chimice care aşteaptă să traverseze Bosforul de pe ambele părţi, cu o varietate de destinaţii, în principal Turcia şi Rusia, dar şi Ucraina, Georgia, Italia”, a declarat Nikos Pothitakis, purtătorul de cuvânt al Trafic maritim.

Miercuri, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a vorbit cu ministrul adjunct de Externe al Turciei, Sedat Onal, pentru a discuta despre implementarea plafonului de preţ pentru petrolul rusesc.

Adeyemo a subliniat că regimul plafonului de preţ se aplică numai petrolului de origine rusă şi nu necesită controale suplimentare asupra navelor care trec prin apele teritoriale turceşti, potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

Ambii oficiali au declarat că un regim simplu de conformitate al Turciei pentru a permite petrolului maritim să tranziteze strâmtorii Turciei ar ajuta la menţinerea pieţelor globale de energie bine aprovizionate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.