De Business

Punem punctul pe știi

Turcia, în fiecare casă din Iași. Cât de mult depindem de mărfurile de acolo și de ce ar putea ajunge produsele „Made in Turkey” mai ieftine?

luni, 24 martie 2025, 04:18
3 MIN
 Turcia, în fiecare casă din Iași. Cât de mult depindem de mărfurile de acolo și de ce ar putea ajunge produsele „Made in Turkey” mai ieftine?

În casele ieșenilor, de fapt ale românilor, în general, produsele „Made in Turkey” sunt peste tot – de la haine și încălțăminte, până la electrocasnice și materiale de construcții. Ce înseamnă așadar pentru noi scăderea lirei?

Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României, iar orice turbulență economică de acolo se resimte și la noi. În această perioadă, criza din Turcia se adâncește. Arestarea primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, a provocat un cutremur politic și economic, iar lira turcească s-a prăbușit. În acest context, firmele românești ar putea profita de prețuri mai bune și ar putea exporta mai mult către Turcia.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Raportul dintre importuri și exporturi arată clar cât de mult depinde județul Iași de mărfurile turcești. În 2024, importurile au fost de 4,5 ori mai mari decât exporturile, în anul 2023 de 3,2 ori, iar în 2022 de 5,4 ori. Un deficit comercial considerabil, greu de diminuat în condițiile actuale.

Importatorii români ar putea negocia prețuri mai bune

În cifre, situația este și mai clară. În perioada ianuarie – octombrie 2024, Iașul a exportat în Turcia mărfuri de aproximativ 12,2 mil. euro, în timp ce importurile s-au ridicat la 55 mil. euro, adică s-a înregistrat un deficit comercial de 42,8 mil. euro, potrivit calculelor făcute de „Ziarul de Iași” pe baza datelor Direcției Județene de Statistică Iași.

În 2023, firmele ieșene au exportat mărfuri de 16,9 mil. euro, însă importurile au ajuns la 54 mil. euro, ceea ce arată o diferență de 37,1 mil. euro în favoarea mărfurilor aduse din Turcia.

Dar în 2022, tot în primele zece luni, diferența a fost și mai mare: exporturile Iașului au însumat 11,1 mil. euro, în timp ce importurile au ajuns la aproape 60 mil. euro, adică s-au adus mărfuri din Turcia cu 48,8 mil. euro mai mult decât s-au vândut acolo.

O monedă slabă îi poate forța pe producătorii turci să-și vândă marfa la prețuri mai atractive

Acum, pe fondul crizei economice din Turcia, schimburile comerciale s-ar putea reconfigura. Arestarea primarului din Istanbul a avut un efect profund asupra politicii și economiei. Lira turcească s-a prăbușit, investitorii au început să-și retragă capitalul, iar Banca Centrală a Turciei a fost nevoită să intervină masiv, cheltuind aproape 12 mld. dolari pentru a opri deprecierea monedei. Cu toate acestea, piețele financiare rămân instabile, iar riscurile economice cresc.

Această scădere a valorii ar putea avea două efecte importante asupra comerțului dintre Iași și Turcia. Pe de o parte, firmele turcești ar putea încerca să compenseze pierderile din țara lor prin exporturi mai mari, oferind produse mai ieftine. Pe de altă parte, companiile ieșene care importă din Turcia ar putea profita de un curs de schimb mai favorabil și ar putea obține prețuri mai bune.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii