Turismul din Iași, în scădere – Atât sosirile cât și înnoptările turiștilor aici sunt în declin
Turismul din Iași a înregistrat o scădere notabilă în august 2024 comparativ cu aceeași lună a anului precedent, potrivit unui comunicat emis de Direcția Județeană de Statistică Iași. Datele indică un trend descendent atât în numărul de sosiri, cât și în cel al înnoptărilor în structurile de cazare. Această tendință, persistentă pe parcursul întregului an, reflectă o perioadă mai dificilă pentru sectorul turistic local. Excepţia – Sfânta Parascheva – nu este prinsă în studiu.
În luna august 2024, sosirile în structurile de cazare au scăzut cu 8,7%, totalizând 35.621 de turiști față de 38.995 în august 2023. De asemenea, numărul de înnoptări a înregistrat o scădere de 10,7%, de la 67.866 la 60.571. Această tendință negativă este vizibilă și în primele opt luni ale anului, înregistrând o reducere de 11,6% a sosirilor și o scădere de 10,6% în înnoptări față de perioada similară din 2023.
Preferințele turistice și durata medie a șederii
Turiștii români au reprezentat o pondere covârșitoare, de 86,1% din totalul sosirilor din august 2024, în timp ce doar 13,9% dintre vizitatori au fost străini, dintre care 71,9% au provenit din Europa. Durata medie a șederii a fost de 1,71 zile pentru turiștii români și de 1,64 zile pentru cei străini, valori similare cu cele din anul precedent.
Prin „sosiri” ale turiștilor, statisticienii au în vedere situația în care o persoană este înregistrată în registrul unei unități de cazare turistică, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopți. Astfel, se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din șederea sa neîntreruptă. Pe de altă parte, „înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidența structurii de cazare turistică și beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat. Sunt incluse aici și înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turiști)”.
Un alt indicator important al sănătății sectorului turistic, rata de utilizare netă a locurilor de cazare, a fost de 46,3% în august 2024, cu aproape 4 puncte procentuale mai mică decât cea din anul precedent. Dintre tipurile de structuri de cazare, popasurile turistice au avut cel mai ridicat indice de utilizare (54,8%), urmate de hoteluri (52,3%) și cabane turistice (49,8%). Indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică în funcțiune se calculează prin raportarea numărului de înnoptări realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcțiune din perioada respectivă.
Scăderea din august 2024 sugerează o perioadă de adaptare
Direcția Județeană de Statistică iași a realizat și un grafic care oferă o imagine clară asupra evoluției lunare a gradului de ocupare din ianuarie 2022 până în august 2024. În grafic se observă variațiile sezoniere, cu vârfuri anticipate în lunile de vară și scăderi în extrasezon. Scăderea din august 2024 sugerează o perioadă de adaptare pentru operatorii de turism din Iași, care ar putea necesita ajustări în strategiile de atragere a turiștilor. Declinul înregistrat în turismul ieșean poate fi un semnal pentru autorități și operatorii locali să reconsidere modalitățile de promovare a orașului, în special în rândul turiștilor străini. Iașul, un oraș bogat în patrimoniu cultural și istoric, cu un potențial turistic considerabil ar putea deveni mai atractiv prin îmbunătățirea infrastructurii turistice, dar și prin promovarea activă și organizarea de evenimente care să atragă un public mai larg.
Publicitate și alte recomandări video