duminica, 14.08.2022
Turismul din judeţul Iaşi este mai degrabă un turism de weekend, academic, de business, cultural şi religios - în special cel prilejuit de Hramul Sf. Cuv. Paracheva de la Iaşi, din luna octombrie. Obiectivele culturale (Palatul Culturii, Teatrul, Opera, Filarmonica, Ateneul, universităţile), istorice (muzeele, casele memoriale), religioase (mănăstirile şi bisericile) şi comerciale (mall-urile) reprezintă punctele de atracţie turistică ale judeţului nostru, facilitate de transportul rutier şi aerian. Rămâne să visăm frumos la ce ar însemna turismul pentru economia judeţului Iaşi şi a întregii regiuni moldave în condiţiile construirii Autostrăzii „Unirii” - A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) şi extinderii Aeroportului Iaşi...
Turismul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice în perioada celor 2 ani de pandemie. Reamintim că prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgenţă pe teritoriul României, timp de 30 de zile, urmată de starea de alertă prelungită până pe data de 9 martie a anului curent. Izolarea şi carantinarea persoanelor sau a unor localităţi întregi, închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat, limitarea sau interzicerea temporară a circulaţiei rutiere, feroviare, maritime sau aeriene, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri au prăbuşit efectiv activitatea în domeniul turismului. În condiţiile restricţiilor sanitare impuse de autorităţi în perioada pandemică, oamenii şi-au limitat deplasările, preferând destinaţii apropiate localităţii de reşedinţă, deplasarea cu mijloace auto personale, cazarea pe cont propriu, în cadrul familiei sau cu grupuri restrânse de prieteni. Activitatea agenţiilor de turism s-a redus considerabil, a scăzut numărul de înnoptări la pensiuni, moteluri sau hoteluri, oamenii au preferat cazarea pe cont propriu, cel mai adesea într-un cadru informal („la negru”).
La nivel mondial, Europa reprezintă jumătate din destinaţiile turistice. Statele europene cele mai dependente de turism, ca pondere la formarea PIB, sunt următoarele: Croaţia cu 25%, Cipru 22%, Grecia 21%, Portugalia 19%, Austria, Estonia şi Spania cu 15%, Italia 13%, Slovenia şi Bulgaria 12%, Malta 11% şi Franţa 10%. Potrivit INS, în anul 2019, ponderea turismului românesc în PIB a fost de 2,7%, faţă de 1,5% în urmă cu doi ani. În ceea ce priveşte acest sector economic suntem în urma Bulgariei care are o pondere a turismului în PIB de circa 12%.
Deşi România este o ţară generoasă în destinaţii turistice, nu reprezintă o atracţie deosebită pe plan european. Infrastructura de transport precară, costul serviciilor raportat la calitatea acestora, comparativ cu alte ţări, descurajează turismul intern. Românii preferă turismul de weekend, asociat cu rezolvarea unor afaceri, cu participarea la anumite evenimente culturale sau religioase. Turiştii străini care ne vizitează ţara, de regulă, petrec puţin timp şi nu cheltuiesc suficient din cauza dificultăţilor în accesarea unor destinaţii turistice şi a calităţii scăzute a serviciilor oferite de către unităţile de cazare. Conform Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Turismului 2019-2030, în anul 2015, turismul şi călătoriile în România au generat 1,7 miliarde euro şi au contribuit direct cu 2,4% la PIB-ul României. În anul 2017, încasările din turismul internaţional s-au ridicat la 1,3 miliarde euro. Deşi numărul de turişti care sosesc în România a înregistrat o creştere constantă, suma medie cheltuită per turist este în continuare scăzută, respectiv 476 euro pe călătorie.
Problemele din turism sunt amplificate şi de politicile publice care descurajează antreprenoriatul în acest sector economic, reorientează forţa de muncă spre domeniile în care se câştigă mai bine, menţinând multe capacităţi de cazare într-o zonă mai degrabă informală. Salariile în domeniul turismului sunt cele mai mici dintre toate ramurile economice. Chiar dacă turismul românesc nu are o pondere consistentă în ceea ce priveşte contribuţia la formarea PIB-ului, acest sector economic este important prin dependenţa pe care o exercită asupra altor sectoare: comerţul, serviciile, transporturile de mărfuri şi persoane, construcţiile.
Analiză statistică a turismului se bazează pe câţiva indicatori importaţi, diseminaţi de INS pe tipuri de structuri turistice şi forme de proprietate, destinaţii turistice, pe localităţi, judeţe, regiuni, la nivel naţional: 1) structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare; 2) capacitatea de cazare existentă pe tipuri de structuri de cazare turistică; 3) sosirile turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică; 4) înnoptările în structurile de primire turistică; 5) sosiri ale vizitatorilor străini în România; 6) plecări ale vizitatorilor români în străinătate; 7) indicele utilizare netă a capacităţilor de cazare.
În anul pandemic 2020, turismul s-a prăbuşit cu circa 60% faţă de anul 2019. De exemplu, în iulie 2020, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din judeţul Iaşi au însumat 12116 persoane, în scădere cu 59,5% faţă de cele din luna iulie 2019. Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică au reprezentat în luna iulie 2020, 94,9% din numărul total de sosiri (11498 persoane), în timp ce turiştii străini au reprezentat 5,1% (618 persoane), cu 89,2% mai puţini comparativ cu luna iulie 2019. În structurile de primire turistică ale judeţului Iaşi, în luna iulie 2020 au fost înregistrate 21365 înnoptări (în scădere cu 59,8% faţă de luna iulie 2019).
Analiza indicatorilor statistici care descriu activitatea din turism, în judeţul Iaşi, pentru anul 2020, comparativ cu perioada similară a anului 2019, arată o scădere de ansamblu cu aproximativ 60%. Această scădere a activităţii în turismul din vremea pandemiei a însemnat o reducere a locurilor de muncă, venituri mai mici pentru antreprenorii în turism, pentru celelalte sectoare dependente de turism, încasări de taxe şi impozite mai mici la bugetul statului, o scădere a contribuţiei turismului românesc la PIB în anul pandemic 2020, comparativ cu anul 2019.
După ridicarea stării de alertă şi eliminarea tuturor restricţiilor sanitare, turismul a revenit la parametrii anterior declanşării pandemiei de la SARS-COV-2. În judeţul Iaşi, în luna aprilie 2022, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere cu 87,0%, iar înnoptările cu 95,2%. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2022 au însumat 25705 persoane, în creştere cu 87,0% faţă de cele din luna aprilie 2021. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna aprilie 2022, 80,7% din numărul total de sosiri (20740 persoane), în timp ce turiştii străini au reprezentat 19,3% (4965 persoane). Spre comparaţie, în perioada pandemiei, turiştii străini reprezentau circa 5% din totalul sosirilor în unităţile de cazare ale judeţului nostru. În structurile de primire turistică ale judeţului Iaşi, în luna aprilie 2022, au fost înregistrate 46147 înnoptări faţă de 23637 în luna aprilie 2021, durata medie a cazării fiind de 1,70 zile pentru turiştii români şi 2,18 zile pentru turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna apilie 2022 a fost de 39,1% pe total structuri de cazare turistică, mai mare cu 17,7 puncte procentuale în comparaţie cu cel din luna aprilie 2021 (21,4%).
Turismul din judeţul Iaşi este mai degrabă un turism de weekend, academic, de business, cultural şi religios - în special cel prilejuit de Hramul Sf. Cuv. Paracheva de la Iaşi, din luna octombrie. Obiectivele culturale (Palatul Culturii, Teatrul, Opera, Filarmonica, Ateneul, universităţile), istorice (muzeele, casele memoriale), religioase (mănăstirile şi bisericile) şi comerciale (mall-urile) reprezintă punctele de atracţie turistică ale judeţului nostru, facilitate de transportul rutier şi aerian. Rămâne să visăm frumos la ce ar însemna turismul pentru economia judeţului Iaşi şi a întregii regiuni moldave în condiţiile construirii Autostrăzii „Unirii” - A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) şi extinderii Aeroportului Iaşi...
Ciprian Iftimoaei este director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi şi lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Bilanţul persoanelor ucise în incendiul izbucnit într-o biserică din Giza a crescut la 41
CE gimnastică feminină: Medalie de bronz pentru Amalia Puflea, în finală la bârnă
Mauro Icardi nu va fi transferat la Monza, anunţă Adriano Galliani
Accident cu patru victime în localitatea Boureni. Au fost implicate două autoturisme
Zeci de şoferi care au blocat circulaţia pe Transfăgărăşan au fost amendaţi
Tragedie într-o biserică din Giza (Egipt): 35 de morţi şi 45 de răniţi în urma unui incendiu
Ionela Cozmiuc, medalie de aur la simplu vâsle feminin categorie uşoară la CE de la Munchen
Canotaj: România a cucerit aurul la Europene în proba feminină de 8+1
O fată de 17 ani şi un băiat de 14 ani au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan
L'Equipe, după victoria şi recordul mondial al lui David Popovici: Veni, Vidi, Popovici
Analistul politic Stelian Tănase: UDMR trebuie să iasă de la guvernare
CE de Nataţie: Alexandra Victoriţa Bogdăneci a ratat calificarea în semifinale la 100 metri fluture
Stelian Tănase: Iohannis va decide dacă această coaliţie merge mai departe sau se desface
Simona Halep o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia în finala turneului de la Toronto
Sabrina Voinea, medalie de aur în finală la săriturila CE gimnastică feminină
Atenție la viteză și alcool! Suntem în trafic, cu poliția, în municipiul Iași! FOTO
David Popovici, locul 2 în serii la 200 metri liber şi calificat în semifinale
Copil de 13 ani, gasit înecat în Bistriţa. Un altul a fost salvat la limită
Sri Lanka autorizează acostarea unei nave chineze despre care India afirmă că ar fi una de spionaj
VIDEO - Accident cu opt victime pe raza localităţii Moţca. Două autoturisme s-au izbit frontal
Cod galben de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, până luni seară
Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream
VIDEO: Maşină filmată pe autostrada Bucureşti – Constanţa în timp ce mergea pe contrasens
Rectificările bugetare sau trezirea periodică la realitatea economică
Cum ne protejăm economiile de efectele tot mai distructive ale inflaţiei
Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Toronto. Românca va reveni în Top 10 WTA
Acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa participanţilor la traficul rutier
Ancelotti spune că se va retrage după ce i se va încheia contractul la Real Madrid
David Popovici, mesaj motivaţional după performanţa de la Roma
StirileProTV: Florin Salam ar fi murit. Manelistul pe Facebook: “Nu. Nu am murit”
Ciprian Marica, reacţie după performanţa lui Popovici: Bravo, copile! Sper să te merităm!
Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse
Blocaj pe alocuri pe Transfăgărăşan din cauza unor şoferi care au parcat pe carosabil
Două maşini s-au făcut zob în Păcurari, la intersecţia cu pasarela Octav Băncilă (VIDEO)
Salvamontiştii intervin pentru salvarea unui turist care a făcut o criză cardiacă la Cabana Dochia
Zeci de refugiaţi ucraineni au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei WORLDSTREET FOTO
Campionatul Naţional de Volei pe Plajă Brizo 2022 se apropie de faza finalelor (FOTO)
Balaton, supranumit „Marea Ungariei”, mult mai ieftin decât Mamaia
Actorul Steven Seagal s-a aruncat în braţele dictatorului Vladimir Putin
Florin Cîţu, fost premier, atrage atenţia că vine vremea reglementării pensiilor speciale
Campionatul European de canotaj: A patra medalie pentru România, bronz la patru rame masculin
Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani, descoperite la 100 de km de Iaşi
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.