
Turiștii au ocolit Iașul: scădere de 8,3% . În primul trimestru, față de anul trecut, au fost cu peste 6.400 mai puțini vizitatori

În primul trimestru, față de anul trecut, au fost cu peste 6.400 mai puțini vizitatori cazați în unitățile de primire ieșene. Procentual, cea mai mare scădere o avem la turiștii străini.
Scăderi îngrijorătoare ale numărului de turiști la Iași. În primul trimestru din acest an, numărul total al vizitatorilor cazați în unitățile de primire turistică din acest județ a scăzut cu peste 6.400. Procentual, față de 2023, numărul turiștilor români și străini care au vizitat acest județ în ianuarie – martie a fost cu 8,3% mai mic – scădere care a plasat Iașul pe locul al nouălea în topul județelor care au scăzut cel mai mult ca număr de vizitatori în primul trimestru din an. Iar în ce îi privește pe turiștii străini, Iașul a „pierdut“ cei mai mulți vizitatori dintre toate județele (-1.424).
„Cred că favorizarea construcției de noi hoteluri – iar hotelurile de patru stele sunt câștigătoare – e o măsură urgentă pentru a favoriza creșterea turismului la Iași“, spune lector univ. dr. Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași, co-fondator al asociației Iași.Travel.
Mai mult, Mihai Bulai pune la îndoială datele furnizate ca de Institutul Național de Statistică: „Eu cred că în Iași a crescut numărul de turiști. În trecut, am contestat datele INS și s-a dovedit atunci că nu erau definitive“. Datele analizate de noi pentru Suplimentul de Business au fost publicate pe platforma Tempo Online a Institutului Național de Statistică și prezentate ca fiind definitive. Iar realitatea din aceste statistici ar trebui să pună autoritățile pe gânduri.
La Iași scădere, la nivel național creștere
La Iași au ajuns în primele trei luni din acest an cu 4.988 mai puțini turiști români și cu 1.424 mai puțini străini față de primul trimestru din 2023. A fost, cu alte cuvinte, județul cu a șasea cea mai mare scădere a numărului de turiști români și cu cea mai mare scădere a numărului de vizitatori străini.
Am prins un loc în Top 10
Asta în timp ce la nivel național, numărul total al turiștilor a crescut cu 2,4% față de 2023. Această creștere la nivel național a însemnat un plus de aproape 59.000 de turiști față de anul trecut, creștere determinată majoritar de vizitatorii străini (cu 33.640 mai mulți în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din anul trecut, în creștere procentuală de 8,8%). În ce-i privește pe turiștii români, numărul lor a crescut cu 25.023 (1,2% mai mult față de anul precedent).
Chiar și așa, Iașul a „prins“ ultimul loc în topul celor mai vizitate zece județe din țară (inclusiv Municipiul București). De remarcat e și faptul că dintre cele zece județe cu cei mai mulți vizitatori, patru au înregistrat scăderi față de primul trimestru al anului 2023 (Cluj, Iași, Sibiu și Brașov).
Citiți aici integral ediția Ziarul de Business nr. 7
Trei județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est se numără printre județele cu cele mai mari scăderi procentuale față de perioada similară din 2023: Iași, Botoșani și Vaslui. Fără a fi o consolare, nici Clujul nu a stat mai bine: față de anul anterior a avut cu 9,2% mai puțini turiști. Județul Ilfov a scăzut cu 13,4%, dar cele mai mari diferențe față de 2023 s-au înregistrat în județele Dâmbovița și Teleorman, care au avut cu 30%, respectiv 47% mai puțini turiști.
Suceava, pe primul loc în Regiunea NE
În total, regiunea din Nord-Estul țării a primit oficial în unitățile de cazare turistică peste un sfert de milion de vizitatori în primele trei luni ale anului 2024 (272.166 sosiri), iar aproape două treimi dintre aceștia au vizitat doar județele Suceava (37,6%) sau Iași (26,4%).
Suceava e liderul regional după numărul de sosiri (102.252) și a fost, în același timp și unul dintre cele trei județe ale regiunii cu o creștere a numărului turiștilor față de 2023 (Suceava cu 1,2%, Neamț cu 6% și Bacău cu 9%). La polul opus, Vaslui (-17%), Botoșani (-12%) și Iași au înregistrat scăderi în numărul de sosiri turistice.
Tulcea, o destinație pe val
Turiștii români s-au îndreptat mai mult în primul trimestru din acest an către Tulcea (în creștere cu 67% față de anul trecut), în timp ce restul județelor de la granița de est a țării au fost mai puțin vizitate (vezi harta sosirilor turiștilor români). Alte județe cu creșteri importante față de anul trecut ale sosirilor turiștilor români au fost Giurgiu (+44%), Argeș (+34%) și Hunedoara (+28%).
În schimb, județele aflate în sudul Regiunii Nord-Est, Vrancea și Galați, au înregistrat creșteri importante ale numărului de turiști străini care le-au vizitat în primul trimestru din an (în Vrancea creșterea a fost de 117% față de trimestrul I din 2023, iar în Galați de 73%). În contrast, județele de pe granița de sud a țării au înregistrat cele mai mari scăderi procentuale (vezi harta evoluției sosirilor turiștilor străini). Astfel, Olt (-76%), Călărași (-67%) și Teleorman (-43%, la egalitate cu Botoșani) au fost mai ocolite de turiștii străini în acest an.
Din Regiunea Nord-Est, doar județele Bacău (+531) și Neamț (+372) au avut în primul trimestru din acest an mai mulți vizitatori străini decât în anul anterior, în timp ce Iașul a scăzut cu 11% față de anul anterior.
Scădere importantă a turiștilor străini în luna martie
Luna martie era până acum pentru județul Iași una dintre cele mai pline cu turiști. În martie 2022, ajungeau aici 6.179 de turiști străini (Iașul era atunci al doilea cel mai vizitat județ, excluzând Municipiul București). Iar în martie 2023 numărul vizitatorilor străini era de 5.488, iar Iașul cobora pe locul al patrulea în topul celor mai vizitate județe de către străini (excluzând Bucureștiul). În acest an, numărul vizitatorilor străini la Iași, în martie, a scăzut la 4.205 (locul 10 în topul județelor).
Practic, numărul străinilor sosiți în unități turistice din Iași a scăzut cu o treime față de acum doi ani și cu aproape un sfert față de anul trecut. Exceptând anii de pandemie (2020 – 2021), Județul Iași a înregistrat cel mai mic număr de sosiri ale turiștilor străini din 2017.
Ce înseamnă turismul pentru Iași și cum ar putea crește? Potrivit lui Mihai Bulai, „turismul contribuie cu 4% – 5% la economia Iașului și ar putea crește până la 7% – 8% dacă s-ar lua o serie de măsuri. Bine, în această cifră e calculat ce înseamnă HoReCa, adică hoteluri, restaurante, cafenele. Dar și o parte din transporturi, atracțiile turistice, parcuri și muzee, ar trebui să beneficieze de asemenea de o strategie comună de promovare.
Spuneam că la noi văd o urgență în favorizarea construcției de noi hoteluri. În perioadele de vârf – în mai și octombrie, iar în ultimele luni și pe timpul verii – hotelurile sunt ocupate la capacitate maximă. De aceea cred că ar merge un parteneriat public-privat, cum am văzut că funcționează la Palas, pe segmentul care ne intereseaza pe noi: hoteluri tip boutique“.
Mihai Bulai: „Oamenii vin pentru alți oameni“
Co-fondator al asociației Iași.Travel, care oferă tururi ghidate în Iași, Mihai Bulai intră în contact cu diferite tipuri de turiști.
„Mai ales turiștii străini apelează la aceste tururi. În general, turiștii vin la Iași fie pentru că au cunoscut aici pe cineva, fie pentru că au o disponibilitate de timp sau un zbor ieftin. În plus, city break-ul național a venit foarte fain după pandemie, iar Iașul este o atracție de weekend pentru județele Neamț, Bacău, Suceava sau pentru turiștii din Chișinău. Înainte veneau și de la București, cu zboruri low-cost. În concluzie, în epoca asta mi-e greu să cred că vine cineva ca turist doar pentru a vizita un anumit obiectiv. Oamenii vin pentru alți oameni“.
Publicitate și alte recomandări video