anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Turneul internaţional al tinerilor matematicieni, mâine, la Iaşi

GALERIE
matematicieni
  • matematicieni
- +

În intervalul 5-12 iulie 2013, Colegiul Național este gazda celei de-a V-a ediții a Turneului Internațional al Tinerilor Matematicieni (INTERNATIONAL TOURNAMENT of YOUNG MATHEMATICIANS), la care participă 87 de elevi cu performanțe deosebite la matematică şi 47 de profesori reprezentând șapte țări: Franţa, Germania, Rusia, China, Belarus, Bulgaria şi România, elevii fiind organizaţi în 15 echipe.
 
România, în calitate de ţară organizatoare, este reprezentată prin 5 echipe: două sunt formate din olimpicii naţionali ieşeni din Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul Naţional „E. Racoviţă” şi Colegiul Naţional Iaşi şi trei echipe sunt formate din olimpicii naţionali şi internaţionali ai României.
 
Cele 15 echipe participante sunt  evaluate de către un juriu internaţional alcătuit din reprezentanţi ai unor instituţii universitare şi de cercetare din Elveţia, Franţa, Germania, Rusia, Belarus, Bulgaria şi România.
 Prestigioasa competiție a fost lansată la iniţiativa unor studenţi şi tineri cercetători, foști olimpici internaționali din Franța, fiind susţinută de Universitatea Paris Sud și ilustra organizație Animath.
 
Turneul este organizat sub forma unui concurs pe echipe adresat elevilor de liceu din toată lumea. Scopul competiției este de a stimula interesul pentru matematică și aplicațiile ei, de a dezvolta gândirea științifică, abilitățile de comunicare și lucrul în echipă.
 
Datorită interesului crescut pentru acest tip de competiții, în mai multe țări se organizează turnee naționale, echipele câştigătoare participând la turneul internaţional (Franţa, Bulgaria şi Belarus).
 
Spre deosebire de olimpiade, seturile de probleme pentru Turneu sunt publicate cu câteva luni înainte și conțin probleme ale căror soluții nu se cunosc încă. În timpul competiției participanţii își expun rezultatele cercetărilor în cadrul unei dezbateri între echipe.
 
Concursul este organizat în trei runde, runda finală fiind decisivă în stabilirea echipelor câştigătoare. Pe site-ul concursului – itym.org – sunt publicate seturile de probleme și formularele de aplicație.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.