anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Tusea: simptom al unei răceli sau al unei boli mai grave?

GALERIE
tuse
 • tuse
- +

Tusea apare în mod curent în foarte multe afecţiuni respiratorii, frecvente în sezonul rece. Dar, atenţionează specialiştii, în spatele tusei persistente care nu cedează la tratament se poate ascunde şi un cancer pulmonar. Aflaţi mai multe din articolul următor.

Prof. dr. Traian Mihăescu, Spitalul de Penumologie Iaşi: „În sezonul rece o tuse persistentă poate fi trecută cu vederea. Pusă pe seama răcelilor frecvente în perioada rece a anului, tusea poate ascunde însă o boală pulmonară cronică - de exemplu BPOC - sau, mai grav, poate fi simptomul unui cancer pulmonar. De aceea, o tuse persistentă care nu cedează la tratament trebui investigată.

Tuse seacă în primele zile ale răcelii

Tusea poate apărea şi dispărea rapid (când v-aţi înecat cu ceva), poate dura câteva zile (când aveţi un guturai) sau poate fi cronică (în astmul bronşic, bronşita cronică). Tusea este un reflex protector al căilor respiratorii, când acestea sunt iritate de un factor intern sau extern. Cele mai multe dintre situaţiile în care apare tusea se asociază cu bolile respiratorii. Într-o primă fază, tusea cauzată de infecţiile căilor respiratorii - viroze, bronşite - este uscată, obositoare. În laringite, tusea acută de primă fază este foarte zgomotoasă, aşa-numita tuse-lătrătoare.

În a doua fază a unei răceli tusea e însoţită de expectoraţii

În a doua fază a unei răceli, tusea este însoţită de expectoraţii. În prima fază se apelează la antitusive, iar în a doua sunt recomandate expectorantele. „În prescrierea medicamentelor, medicul trebuie să facă o distincţie clară între tusea uscată, de tip iritativ, şi cea umedă, productivă. La copiii mici nu se folosesc antitusivele, pentru că există riscul de blocare a respiraţiei. La adulţi, aceste medicamente se utilizează numai dacă este neapărată nevoie. În general, antitusivele şi expectorantele nu se administrează mai mult de trei-patru zile fiecare.

Dacă tusea nu cedează, poate fi ceva grav

Dacă tusea este persistentă, fără o cauză bine determinată şi nu răspunde la tratamentul convenţional - antibiotice, antitusive - în spatele ei poate fi o tuberculoză. În aceste cazuri sunt recomandate investigaţiile specifice, inclusiv radiografia pulmonară. La persoanele de peste 40 de ani, o tuse cronică, aparent banală, poate să reprezinte prima fază a unui cancer pulmonar. Multe cancere sunt depistate tardiv, tocmai pentru că pacienţii nu se prezintă la medic din cauza tusei“, spune prof. dr. Mihăescu. De asemenea, tusea cronică mai poate apărea în astmul bronşic, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), dar şi în bolile profesionale (aspergiloza pulmonară, silicoza pulmonară). Simptomele se agravează în special noaptea sau la expunerea la alergeni (fum, praf, polen).

Ce alte afecţiuni pot fi însoţite de tuse

Este important să reţinem că tusea apare într-un număr mare de afecţiuni, iar unele nu au localizare exclusiv pulmonară. Deci dacă tuşim nu înseamnă neapărat că am răcit la plămâni sau suferim de o infecţie respiratorie. Plămânul este influenţat de o serie de alte tulburări din organism. De exemplu, unele boli cardiace pot prezenta tusea ca simptom al agravării bolii printr-un edem pulmonar, care ameninţă viaţa pacientului. Alte afecţiuni care evoluează cu tuse cronică sunt refluxul gastroesofagian şi afecţiunile din sfera ORL (rinite cronice, sinuzite). De asemenea, unele medicamente (cum ar fi enapul) pot da ca efect secundar tusea cronică. Aceasta dispare însă în 2-3 săptămâni de la întreruperea medicaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.