Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tutoriat

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam  te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.

Am tot mai multe amintiri academice de dinaintea pandemiei. Una mă obsedează de câteva zile. Prin ianuarie 2020, l-am întâlnit pe colegul meu de la Chimie, Drăguşilă Derdeluc. Părea să fi căzut într-o depresie serioasă. Mi-a mărturisit că nu vedea cu ochi buni soarta educaţiei în următoarele decenii (oare cum o mai vede azi?). „Ne ducem de-a berbeleacul, bătrâne!” a spus el cu glas melodramatic. „Ne prăbuşim. Îmi vine chiar să-mi schimb, simbolic, numele pentru a-mi ilustra degenerata condiţie de profesor universitar. Din Drăguşilă Derdeluc să devin Prăbuşilă Derdeluş. Pentru că asta ne aşteaptă - alunecarea accelerată pe toboganul istoriei paideice. Te întrebi, desigur, de când am ajuns atât de pesimist! Indicii erau de mult timp, dar, de un an încoace, lucrurile au luat-o razna. Mi s-a dat îndrumare (sau tutoriat) la anul I de la licenţă. Îţi aminteşti că exista şi în studenţia noastră statutul de îndrumător de an, rezervat profesorilor cu abilităţi pedagogice mai mari, care suplineau rolul diriginţilor liceali. Am acceptat, întrucât îmi doresc să interacţionez cu studenţii... Frate, parcă am pătruns în jungla amazoniană, nu altceva! Copiii ăştia nu ştiu nimic despre instituţia unde au aterizat, cel puţin în comparaţie cu noi, care ne pregăteam de prin clasa a VIII-a pentru a fi admişi la facultate! A doua zi după ce coordonatele şi afilierea mea s-au publicat, a venit peste mine tăvălugul mail-urilor, sms-urilor, apelurilor telefonice şi solicitărilor de prietenie pe Facebook. Problemele proaspeţilor învăţăcei erau multiple şi majore. Între cele benigne şi oarecum fireşti, se numărau localizarea cantinei ori a bibliotecii şi amplasamentul diverselor amfiteatre din clădire. Am răspuns, cuminte, la toate, gândindu-mă că nu era uşor să te descurci în labirintul universitar, chiar dacă aveai semne de orientare pretutindeni. Au apărut însă şi curiozităţi colaterale. Care ar fi cluburile ca lumea din oraş, unde se poate hali blană, cum stau mall-urile locale la capitolul ţoale de ţoale, care e pizzeria cea mai cool din zonă, unde se găsesc barosanii cu marfă (la asta n-aş şti ce să replic nici torturat de specialiştii de la Guantanámo!), când este mai bine să bage la ghiozdan materie, în sesiunea de examene sau în cea de reexaminări, cum să fenteze cuiele şi cine ar fi godacul din facultate pe lângă care ei ar trebui să se gudure în avans?”

Derdeluc a răsuflat atunci învins şi a continuat: „Apoi au început solicitările. Nu pot eu să merg la Secretariat să le semnez contractele de studii, că el sau ea au alte chestii pe cap? Dar să le iau vize de flotanţi de la Poliţie, să le pun pile la conducerea căminului, să le fac rost de bilete de vacanţă, să le motivez viitoarele absenţe, să le împrumut bani, ceva mălai acolo, să le împac pe Didina şi Florina, deoarece, din cauza tensiunilor dintre ele, are de suferit şi Ina, să-l pun la punct pe Maricel, fiindcă umblă cu nasul pe sus ca un cormoran (îţi jur că aşa mi-a scris un june pe Messenger!)? Ce puii mei ori, în fine, ce puii lor? N-ai să crezi, dar unul, Vasilică Mordefrică (îţi jur că aşa îl cheamă şi cu asta - apropo de numele pe care le dai tu personajelor tale - sper că te-ai convins de principiul conform căruia realitatea bate, la orice oră din zi şi din noapte, ficţiunea!), m-a rugat să-i fac lipeala cu Angelica Durdulica (da, nu mai căsca ochii, îţi jur din nou că aceasta-i identitatea tipei în acte!). Iar altul, Romeo Noaptetare, m-a implorat să o opresc pe Desdemona Zinebună să-l mai hărţuiască, întrucât inima lui e dăruită deja Julietei Crapăzorii. Văd că mă priveşti în continuare cu neîncredere. Mă jur pe ce am mai sfânt - ce vrei, să mă crucific aici, în faţa ta, ca să mă crezi? - că nu mistific în nici un fel apelativele oficiale ale respectivilor studenţi! Pentru a adăuga bombonica pe tort, o menţionez şi pe tânăra Norişor Slanăfiartă care mi-a scris, indignată, un mesaj unde deplângea tăcerea mea persistentă la alte 200 de sms-uri anterioare, expediate în ultimele două zile. Tăcusem, într-adevăr, însă crezusem că ele fuseseră nişte erori de tastare. Unele conţineau vocabula îngî, iar altele doar feţe zâmbitoare. Norişor îmi comunica, imperativ, că se va alătura campaniei internaţionale #MeToo şi mă va denunţa, cu vehemenţă, drept hărţuitor!” Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.” „La Decanat?” a întrebat colegul meu. „Nuuu!” a exclamat Bâtă. „Mi-a zis o amică de la anul al II-lea că ar fi un loc cu becuri multe. Deci Becanat. Ce-i aia Decanat? Nu prea le sfârâi, deşi o rasoleşti de veacuri pe-acilea, ai?” Profesorul a dat, brusc, ochii peste cap şi s-a prelins sub masă. M-am repezit să-l opresc pe Derdeluc din alunecarea sa pe derdeluş. Inutil însă. Se-nmuiase precum slana fiartă...

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri