„Tuturor le recomand să aibă grijă de corpul și sănătatea lor” (P)

joi, 30 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 „Tuturor le recomand să aibă grijă de corpul și sănătatea lor” (P)

Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia, atrage atenția asupra importanței prevenției afecțiunilor cardiovasculare, a diagnosticării și tratării acestora.

Care sunt factorii de risc cei mai importanți în dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare?

Factorii de risc cardiovascular sunt de două categorii: nemodificabili și modificabili. Primii sunt reprezentați de vârstă, sex, rasă și istoricul familial de afecțiuni ale inimii.

Factorii de risc modificabili sunt cei pe care noi îi putem influența: controlul tensiunii arteriale, menținerea în limite normale a valorilor colesterolului și trigliceridelor, controlul optim al diabetului zaharat, oprirea fumatului. Este important să controlăm stresul, acesta poate afecta inima în diverse moduri, cum ar fi: creșterea tensiunii arteriale; excesul de fumat, abuzul de alcool, mâncatul excesiv, uneori stresul intens poate induce direct un atac de cord. La acesta din urmă se adaugă lipsa unui program insuficient de somn sau apneea de somn.

Cine este predispus să sufere un infarct de miocard?

În primul rând bărbații cu vârsta peste 45 de ani, care asociază unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular menționați mai sus, dar și femeile peste 55 de ani. Riscul crește cu cât înaintăm în vârstă, maxim fiind în jurul vârstei de 70 de ani, după care tinde să scadă ușor. Dar infarctul de miocard poate să apară și la pacienții cu vârsta de 40 de ani sau chiar mai tineri. De obicei, debutul este în plină sănătate aparentă. De cele mai multe ori, pacientul este surprins de apariția durerii în piept, nu realizează că aceasta poate însemna debutul unei afecțiuni grave, amenințătoare de viață și amână astfel să se prezinte la medic. Se pierde un timp prețios pentru inițierea cât mai precoce a tratamentului.

Care sunt simptomele după care putem recunoaște infarctul de miocard?

Durerea în piept este manifestarea clasică, ce anunță debutul. Este situată în spatele sternului, iradiază la baza gâtului, în brațe sau în spate, este deosebit de intensă (strânge pieptul ca într-o menghină), durează de la 30 minute până la câteva ore. Durerea se însoțește de transpirații, anxietate, greață (uneori vărsătură), dificultate la respirat, alteori palpitații sau sincopă. Moartea subită poate surveni la debutul unui infarct, de regulă din cauza unei tulburări majore de ritm. Atunci când apar aceste simptome sau simptome asemănătoare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Orice amânare poate fi fatală.

Ce recomandați pacienților?

Să aibă grijă de corpul și sănătatea lor învățând câteva lucruri simple, dar deosebit de valoroase: să facă exercițiu fizic zilnic, să adopte o dietă sănătoasă, să nu fumeze sau să oprească fumatul, să controleze stresul și să aibă un program de somn adecvat, să adopte o stare emoțională pozitivă, să nu consume alcool (deloc până la vârsta de 21 de ani și cu moderație ulterior). Dacă au în familie rude apropiate cu afecțiuni ale inimii sau simptome sugestive pentru acestea, să programeze o vizită la medicul cardiolog.

www.arcadiacardio.ro

Comentarii