anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

TVR a decis reducerea timpului de lucru al angajaţilor la 4 zile şi a salariilor cu 20%

GALERIE
tvr
 • tvr
- +

Consiliul de Administraţie al TVR a decis, marţi, reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la 5 la 4 zile pe săptămână şi, în consecinţă, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar şi începerea discuţiilor cu sindicatele în vederea realizării de restructurări de personal.

Mai multe surse din Televiziunea Publică au declarat, pentru MEDIAFAX, că membrii Consiliului de Administraţie al TVR au luat, marţi, noi măsuri de redresare a instituţiei.

Reducerea timpului de lucru al angajaţilor TVR şi a salariilor acestora ar urma să fie implementată de la 1 august, însă, potrivit mai multor surse, acest lucru nu este posibil, având în vedere că nu pot fi parcurse toate procedurile necesare în acest sens.

În cazul restructurării de personal, nu a fost stabilit câte persoane ar urma să fie concediate.

În timpul desfăşurării şedinţei de marţi a Consiliului de Administraţie al TVR, aproximativ 150 de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituţiei, fiind îngrijoraţi de situaţia în care se află SRTv, căreia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.

Aceştia sunt totodată îngrijoraţi de faptul că negocierile purtate cu administraţia Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, reprezentanţii SRTv confirmă faptul că, în şedinţa de marţi, Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat un plan de măsuri organizatorice şi administrative în vederea atenuării efectelor financiare determinate de blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, "în condiţiile în care, după blocarea conturilor TVR, televiziunea publică nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp", CA al TVR a decis "reducerea temporară a activităţii pentru perioada 1 august - 31 decembrie 2015 (de la 5 la 4 zile), cu excepţia următoarelor structuri: Direcţia Ştiri şi Sport, Serviciul Financiar, Serviciul Contabilitate, Compartimentul Grilă trafic şi coordonare programe plus angajaţii de planificare pentru TVR Internaţional cu activităţi grilă trafic coordonare programe, Serviciul Emisie, Formaţia de Intervenţii Salvare şi Prim ajutor (Divizia de pompieri), Serviciul Transmisii, Paza garaj Victoria, Cabinetul medical", se spune în comunicatul care a fost publicat pe intranetul TVR, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie.

De asemenea, potrivit comunicatului, CA al TVR a decis "iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructrurarea şi reducerea de personal, prin concedire colectivă", "diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii", "reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe", "neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari", "reducerea cheltuielilor curente", "atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale", "renegocierea unor contracte comerciale".

"Aceste măsuri se adaugă celor de săptămâna trecută, când CA a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR, precum şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere. Pentru ca numerarul existent să fie gestionat judicios, conducerea executivă a TVR a luat deja măsuri de diminuare a cheltuielilor aferente producţiei, prin reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri, însă, pentru depăşirea situaţiei, acestea nu sunt suficiente", se mai spune în comunicatul TVR.

ANAF a blocat, pe 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate - începând din anul 2005 - către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

Pe de altă parte, în şedinţa Consiliului de Administraţie al TVR din 21 iulie, membrii CA au decis alte măsuri de diminuare a cheltuielilor, între care închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

De cealaltă parte, peste 700 de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au transmis, luni, o scrisoare către cele două Camere ale Parlamentului, în care le-au solicitat senatorilor şi deputaţilor să analizeze de urgenţă situaţia Televiziunii Române.

Scrisoarea a fost semnată de Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv. Documentul are ataşate tabele cu semnăturile a peste 700 de salariaţi ai Televiziunii Române, între care se numără atât membri de sindicat, cât şi angajaţi care nu sunt membri ai sindicatului.

În această scrisoare, care a fost obţinută şi de agenţia MEDIAFAX, angajaţii Televiziunii Române solicită senatorilor şi deputaţilor să ia de urgenţă măsuri care să salveze această instituţie strategică a statului român.

"De 10 ani, Televiziunea Română este pe un drum descendent din punct de vedere al situaţiei financiare, cauzată atât de un sistem legislativ depăşit, cât şi de valuri de conduceri defectuoase şi incompetente. Televiziunea Română este în prezent în colaps financiar şi cu conturile blocate, în pericol să nu îşi mai poată îndeplini misiunea publică conferită prin Constituţie şi prin Legea nr. 41/1994", se spune în scrisoare.

Aceşti angajaţi ai TVR le mai cer parlamentarilor să dispună controale ale organelor statului la Televiziunea Română, care să stabilească vinovaţii de situaţia SRTv.

"Vă solicităm să dispuneţi în cât mai scurt timp posibil efectuarea de controale de către toate instituţiile statului, abilitate în acest sens, care să stabilească şi să identifice cauzele acestei stări de fapt, persoanele vinovate care au produs pagube Televiziunii Române şi tragerea la răspundere a reponsabililor pentru dezastrul din SRTV", se mai spune în scrisoare.

În plus, parlamentarilor li se solicită să analizeze performanţele conducerii actuale a TVR.

"Vă solicităm, de asemenea, să analizaţi performanţele actualei structuri de conducere a Televiziunii Române şi să demaraţi procedurile care se impun pentru înlocuirea managerilor care nu şi-au dovedit competenţa în poziţiile pe care le ocupă", se spune în acelaşi document.

Totodată, aceşti angajaţi ai TVR solicită celor două Birouri Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care să analizeze în regim de urgenţă Raportul de Activitate al SRTV pe anul 2014.

O eventuală respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalentă cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, în frunte cu Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR.

De cealaltă parte, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, pe 22 iulie, pentru MEDIAFAX, că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, "o revanşă" pe care şi-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.