Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UA declară război bacterilor rezistente la antibioticele

GALERIE
bacterie
  • bacterie
- +

Apariţia unei super-bacterii pe teritoriul american a pus în alertă autorităţile. Washingtonul pregăteşte înfiinţarea unor laboratoare regionale care să oprească răspândirea acestor agenţi patogeni.

Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA îşi vor intensifica eforturile pentru a opri apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele, după recenta descoperire a unui pacient infectat cu o bacterie mutantă, insensibilă chiar şi la un antibiotic de ultimă instanţă. Centrul de control şi prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a anunţat marţi înfiinţarea, din toamna anului 2016, a unei reţele de laboratoare regionale în fiecare stat din componenţa SUA şi în şapte arii urbane şi teritorii pentru a urmări rezistenţa microbiană în probe umane şi a-i face faţă. De asemenea, CDC va debloca noi resurse pentru a sprijini serviciile de sănătate ale SUA în efortul lor vizând limitarea focarelor de infecţie rezistente la antibiotice şi oprirea răspândirii acestor agenţi patogeni.


Teama faţă de un scenariu catastrofal a crescut de la detectarea la o femeie de 49 de ani, care suferea de o infecţie persistentă a tractului urinar, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtătoare a genei MCR-1. Această descoperire a fost subiectul unui articol publicat recent în revista medicală Antimicrobial Agents and Chemotherapy.
CDC a precizat că a lucrat cu ministerul apărării, ai cărui virusologi au detectat bacteria, precum şi cu autorităţile sanitare din statul Pennsylvania, unde a fost spitalizată pacienta, pentru "identificarea persoanelor care ar fi putut veni în contact cu ea, astfel încât să se ia măsurile necesare pentru evitarea contagiunii locale".
Gena MRC-1 este temută deoarece face această bacterie rezistentă la colistin, un antibiotic datând din 1959 folosit ca tratament de ultimă instanţă împotriva enterobacteriilor rezistente la carbapeneme (ERC). Aceasta este o altă clasă importantă de antibiotice utilizate pentru tratarea infecţiilor bacteriene multi-rezistente.


Este pentru prima oară când a fost găsită în SUA gena MRC-1 la o bacterie care a infectat un om, dar acest fenomen fusese deja detectat în Europa şi în China, la păsările de curte şi la porci. Însă bacteria E. coli care a infectat acest pacient, astăzi vindecat, a fost, din fericire, încă sensibilă la carbapeneme, a spus CDC.

23.000 de americani mor anual din cauza antibiticelor prescrise greşit

Gena mutantă MCR-1, situată pe un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la o bacterie la alta, propagând răspândirea rezistenţei la antibiotice la multe specii de bacterii. În cazul în care carbapenemele rezistente la enterobacterii dobândesc această genă, atunci nu va mai fi nici un antibiotic disponibil în prezent pentru a le opri proliferarea, sunt îngrijorate autorităţile din domeniul sănătăţii. "Suntem foarte aproape de a ajunge să vedem apariţia unor enterobacterii care sunt imposibil de tratat cu antibiotice", a avertizat dr. Lance Price, de la Universitatea George Washington, citat de New York Times. Pentru dr. Tom Frieden, directorul CDC, "riscăm să ne întoarcem la o lume de dinainte de antibiotice".


Dar oamenii de ştiinţă de la Pentagon subliniază pe un blog că gena MRC-1 este rară. Ei precizează că cercetătorii agenţiilor federale americane au analizat 44.000 de bacterii de salmonela şi 9.000 de bacterii E. coli prelevate de la oameni şi din carnea vândută în supermarket-uri, fără a găsi urme ale acestei gene.
Până la 30 la sută dintre antibioticele administrate pe cale orală, prescrise la consultaţii de medicii din SUA sunt inadecvate, potrivit unui studiu recent publicat în revista "Journal of American Medical Association" (JAMA). Această utilizare greşită a antibioticelor este principala cauză a dezvoltării rezistenţei microbiene, care afectează două milioane de oameni din Statele Unite şi produce anual 23.000 de decese, a atras atenţia CDC.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri