anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

UAIC are aparatură şi o echipă care poate lucra teste pentru identificarea COVID-19

GALERIE
uaic testare coronavirus laborator
  • uaic testare coronavirus laborator
- +

O echipă de cercetători de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a exprimat interesul de a putea realiza teste pentru identificarea prezenţei COVID-19. 

Aceştia au la dispoziţie un aparat Real Time PCR şi o echipă de cercetători specializaţi în genetică și biologie moleculară care au experienţă de a prelucra probe într-un mod similar cu felul în care sunt prelucrate probele pentru coronavirus. Specialistul universităţii este profesorul Lucian Gorgan, specializat în biologie moleculară și genetică, alături de echipa sa. Mai mult decât atât, facultatea dispune şi de un extractor automat, care poate reduce timpul de aşteptare. Problema facultăţii este aceea că nu dispune încă de un laborator cu circuite puse la punct pentru a se putea testa fără emoţii, iar în acest sens au fost discuţii cu Direcţia de Sănătate Publică pentru autorizarea unui spaţiu. „Avem aparatură perfect funcţională, ştim să lucrăm cu ea, dar DSP şi respectiv Guvernul trebuie să furnizăm kiturile. Cu spaţiul avem însă încă discuţii - se poate transforma unul dintre laboratoarele noastre cu circuite specifice sau putem deplasa echipa şi aparatul acolo unde este nevoie - la Infecţioase, la Parhon, iar acolo să se facă un circuit special. Eu aşa aş vedea rezolvarea cea mai simplă - să meargă aparatul cu oamenii acolo, fiindcă probele pot fi contaminate pe drum. Aşa creşte acurateţea, viteza de procesare etc. Noi suntem dispuşi să mergem cu aparatura şi oamenii“, a declarat prof.dr. Ionel Mangalagiu, prorector responsabil cu cercetarea la UAIC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.