UAIC are aparatură şi o echipă care poate lucra teste pentru identificarea COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

UAIC are aparatură şi o echipă care poate lucra teste pentru identificarea COVID-19

GALERIE
uaic testare coronavirus laborator
  • uaic testare coronavirus laborator
- +

O echipă de cercetători de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a exprimat interesul de a putea realiza teste pentru identificarea prezenţei COVID-19. 

Aceştia au la dispoziţie un aparat Real Time PCR şi o echipă de cercetători specializaţi în genetică și biologie moleculară care au experienţă de a prelucra probe într-un mod similar cu felul în care sunt prelucrate probele pentru coronavirus. Specialistul universităţii este profesorul Lucian Gorgan, specializat în biologie moleculară și genetică, alături de echipa sa. Mai mult decât atât, facultatea dispune şi de un extractor automat, care poate reduce timpul de aşteptare. Problema facultăţii este aceea că nu dispune încă de un laborator cu circuite puse la punct pentru a se putea testa fără emoţii, iar în acest sens au fost discuţii cu Direcţia de Sănătate Publică pentru autorizarea unui spaţiu. „Avem aparatură perfect funcţională, ştim să lucrăm cu ea, dar DSP şi respectiv Guvernul trebuie să furnizăm kiturile. Cu spaţiul avem însă încă discuţii - se poate transforma unul dintre laboratoarele noastre cu circuite specifice sau putem deplasa echipa şi aparatul acolo unde este nevoie - la Infecţioase, la Parhon, iar acolo să se facă un circuit special. Eu aşa aş vedea rezolvarea cea mai simplă - să meargă aparatul cu oamenii acolo, fiindcă probele pot fi contaminate pe drum. Aşa creşte acurateţea, viteza de procesare etc. Noi suntem dispuşi să mergem cu aparatura şi oamenii“, a declarat prof.dr. Ionel Mangalagiu, prorector responsabil cu cercetarea la UAIC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.