anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

UBS analizează o preluare a Credit Suisse. Presiunea autorităţilor din Elveţia este în creştere

GALERIE
UBS
  • UBS
- +

UBS analizează sâmbătă o posibilă preluare a băncii Credit Suisse, care are probleme financiare mari, au declarat surse, o mişcare care ar putea atenua temerile că criza în curs ar putea destabiliza sistemul bancar global, transmite Reuters.

Credit Suisse, cu o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută bancă implicată în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în ultima săptămână, pierzând de luni un sfert din valoarea bursieră.

Pentru a ţine sub control criza, UBS a fost sub presiunea autorităţilor elveţiene pentru a prelua banca rivală Credit Suisse, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea prevedea ca guvernul elveţian să ofere o garanţie împotriva riscurilor implicate, în timp ce divizia elveţiană a Credit Suisse ar putea fi separată. UBS, Credit Suisse şi organismul de reglementare financiar din Elveţia, FINMA, au refuzat să comenteze.

Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, şi echipele sale s-au întâlnit în weekend pentru a-şi evalua opţiunile pentru bancă, au spus oameni cu cunoştinţă de acest lucru şi au existat mai multe informaţii legate de interes din partea rivalilor.

Gigantul financiar american BlackRock a declarat că nu are planuri sau interesul de a face o ofertă rivală pentru Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a scris că Deutsche Bank analizează posibilitatea de a cumpăra unele dintre activele băncii.

Preţul acţiunilor Credit Suisse a înregistrat o fluctuaţie mare în această săptămână, timp în care banca a fost forţată să obţină o finanţare de urgenţă de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană. Starea de spirit din Elveţia, considerată mult timp un model pentru stabilitatea bancară, era temperată, în timp ce directorii se luptă cu viitorul celor mai mari bănci ale ţării.

”Băncile aflate într-un stres permanent”, arată sâmbătă titlul de prima pagină al ziarului Neue Zuercher Zeitung. Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial, al căror eşec ar provoca turbulenţe în întregul sistem financiar.

În semn de vulnerabilitate, cel puţin patru dintre principalii rivali ai Credit Suisse, inclusiv Societe Generale şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor lor care implică banca elveţiană sau valorile sale mobiliare, au declarat cinci persoane care au cu cunoştinţe directe despre această problemă.

Goldman Sachs şi-a redus recomandarea privind expunerea la datoria băncilor europene, spunând că lipsa de claritate cu privire la viitorul Credit Suisse ar pune presiune asupra sectorului mai larg din regiune.

Fundamentele sectorului sunt mai puternice, iar legăturile sistemice globale mai slabe decât la momentul crizei financiare globale, a scris analistul Goldman Lotfi Karoui într-o notă pentru clienţi. Această tendinţă a limitat foarte mult riscul unui potenţial cerc vicios de pierderi din creditul contrapartidei, a menţionat Karoui. ”Cu toate acestea, este probabil necesar un răspuns politic mai puternic pentru a aduce o oarecare stabilitate”, a spus Karoui.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.