Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ucigașii de la cel mai mare spital din Moldova: birocrația și lipsa unui aparat vital pentru bolnavi

GALERIE
angiograf
  • angiograf
- +

Singura şansă a ieşenilor care suferă un infarct miocardic stă în mâinile medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“, (IBCV), întrucât Spitalul „Sf. Spiridon“ nu deţine un angiograf performant, cu toate că este spital clinic judeţean de urgenţe. Şi cu toate că este cel mai mare spital din Moldova.

Aparatul prin care se poate realiza procedura medicală numită angioplastie, care distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi deschide artera afectată, lipseşte din Clinica de Cardiologie a spitalului, în ciuda faptului că unitatea medicală deserveşte pacienţii din toată zona Moldovei, nu doar pe cei din judeţul Iaşi.

Potrivit conducerii spitalului, demersuri privind achiziţia unui astfel de aparat s-au făcut pe cale oficială de mai multe ori către Ministerul Sănătăţii, însă în zadar, până în prezent unitatea medicală având doar promisiunea că, la un moment dat, va primi banii necesari investiţiei. Pe de altă parte, deşi spitalul nu dispune de angiograf, atunci când prin numărul naţional unic pentru urgenţe 112 se solicită ajutor pentru un bolnav care a suferit un infarct miocardic, pacientul este preluat de ambulanţă şi adus în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a acestuia, unde abia după confirmarea diagnosticului este transferat către IBCV, în Copou. Un traseu în urma căruia, în mod cert, se poate muri cu zile.

Bolile inimii, cauza celor mai multe decese

Bolile cardiovasculare au făcut cele mai multe victime anul trecut în judeţ. Potrivit unor date furnizate de către DSP, în 2014 au murit din cauza complicaţiilor apărute la nivelul cordului aproximativ 500 de ieşeni la fiecare 100.000. „Principalele afecţiuni ale inimii care duc la deces sunt infarctul de miorcard complicat, insuficienţa cardiacă, trombo-embolismul pulmonar şi tulburările grave de ritm ventricular sau aşa-numite aritmii ventriculare ameninţătoare pentru viaţă. La noi în spital, infarctul miocardic, principala urgenţă medicală din sfera bolilor de inimă, nu poate fi tratat de urgenţă pentru că nu avem acest angiograf, cu toate că atât eu, în calitate de şef de clinică la vremea respectivă, cât şi conducerea spitalului am făcut împreună demersuri pentru a obţine aparatul“, a arătat conf. dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog, fostul şef al Clinicii de Cardiologie.

Medicul a explicat că nu este suficient faptul că pacientul este preluat de urgentişti şi i se administrează tratament trombolitic, care are rolul de a dispersa cheagul de sânge, angiograful permiţând dezobstrucţia arterei astupate. Angioplastia transcutanată presupune introducerea unei sonde cu balon prin piele, până la coronara care este dilatată prin umflarea balonului. Din cauză că aparatul lipseşte din spital, în funcţie de caz, bolnavul este transferat către IBCV, unde se fac aceste proceduri medicale, sau este menţinut în Spitalul „Sf. Spiridon“ sub tratament trombolitic.

Doi morţi

„Angiograful este un deziderat mai vechi al spitalului nostru. Pacientul preluat în UPU cu infarct miocardic este resuscitat, dacă vorbim şi de un stop cardio-respirator - cum am avut, de exemplu, săptămâna trecută, când doi pacienţi nu au mai putut fi salvaţi -, iar dacă are boli asociate sau alte intervenţii chirurgicale rămâne la noi cu tratament trombolitic, însă dacă nu are contraindicaţii pentru montarea de stenturi sau bypass, este transferat la IBCV, conform protocoalelor medicale“, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

Dotarea celui mai mare spital din Moldova cu angiograf ţine de MS, minister către care conducerea unităţii a înaintat mai multe memorii în vederea obţinerii fondurilor necesare pentru achiziţionarea aparatului, fără însă să primească un răspuns concret. Preţul unui angiograf nou poate ajunge până la un milion de euro. „Noi avem un angiograf în spital, însă este mai vechi, şi nu poate fi folosit pentru salvarea pacienţilor cu infarct miocardic. Spitalul a făcut demersurile necesare nu o dată, chiar de mai multe ori, prin documente oficiale şi discuţii, dar momentan nu s-a schimbat nimic. Sperăm ca, aşa cum am obţinut finanţarea pentru RMN, să obţinem şi pentru un angiograf nou“, a arătat ec.

Ioan Bârliba, managerul spitalului. Infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi de miocard ca urmare a faptului că inima nu mai este irigată cu sânge şi oxigen. Din această cauză celule inimii mor, eliberând enzime care distrug ţesutul înconjurător.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri