anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ucraina a retras 19 milioane de cărţi ruseşti şi sovietice din bibliotecile sale

GALERIE
carte-ucraina
 • carte-ucraina
- +

Ucraina a retras din bibliotecile sale, până în noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat luni un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare şi informaţionale, a precizat că din cele 19 milioane de cărţi retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

"Anumite cărţi tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate", a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declaraţie publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

"Există şi recomandări pentru a anula şi a elimina cărţile ai căror autori au sprijinit agresiunea armată împotriva Ucrainei", a mai spus ea.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, autorităţile de la Kiev au restricţionat tot mai mult folosirea cărţilor ruseşti. Procesul aşa-numitei "de-rusificări" s-a accelerat după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

La jumătatea anului 2022, Ucraina a restricţionat distribuţia de cărţi ruseşti, încercând să taie şi mai mult legăturile culturale dintre cele două ţări şi să anuleze politicile despre care autorităţile de la Kiev afirmă că au suprimat identitatea ucraineană timp de secole.

"În general, raportul dintre cărţile de limbă rusă şi cele de limbă ucraineană din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Aşadar, acum vorbim despre faptul că este necesar să reînnoim fondurile pentru a cumpăra cărţi în limba ucraineană cât mai rapid posibil", a adăugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat că aproximativ 44% dintre cărţile aflate în bibliotecile ucrainene sunt în limba rusă, restul fiind tipărite în ucraineană sau în limbi ale unor ţări din Uniunea Europeană.

Ucraineana este singura limbă oficială din această ţară.

Aproximativ jumătate din populaţia ţării vorbeşte majoritar sau exclusiv limba ucraineană, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusă, potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Atât rusa, cât şi ucraineana sunt limbi slave răsăritene, însă, în timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc ruseşte, ruşii care nu sunt familiarizaţi cu limba ucraineană întâmpină dificultăţi în înţelegerea ei, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Limba rusă continuă să deţină un rol important în companiile, cultura şi mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, deşi utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricţionată. Legile adoptate de autorităţile de la Kiev obligă companiile şi instituţiile oficiale să folosească limba ucraineană. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.