Ucraina afirmă că bombardamentele ruseşti vizează civili din regiunea Harkov

duminică, 19 mai 2024, 12:57
3 MIN
 Ucraina afirmă că bombardamentele ruseşti vizează civili din regiunea Harkov

Ucraina a anunţat că bombardamentele ruseşti au vizat, sâmbătă, civili din două oraşe din regiunea nord-estică Harkov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, relatează Reuters.

Procurorii ucraineni au declarat că investighează ca o potenţială crimă de război un atac aerian rusesc asupra unei zone rezidenţiale din capitala regională Harkov, în care şase civili au fost răniţi, inclusiv o fată de 13 ani, un băiat de 16 ani şi un copil de opt ani.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise şi rănite de la invazia din 2022 a Ucrainei.

La aproximativ 70 km spre nord-est, în Vovceansk, un oraş aflat la doar 5 km de graniţa cu Rusia, procurorii au declarat că bombardamentele ruseşti au ucis o femeie de 60 de ani şi au rănit alţi trei civili. Un bărbat de 59 de ani a fost, de asemenea, rănit în satul Ukrainske, au precizat aceştia.

Dincolo de graniţă, în regiunea rusă Belgorod, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele sale au doborât o rachetă Tochka-U lansată de Ucraina. O rachetă similară a provocat săptămâna trecută prăbuşirea unei clădiri de apartamente din Belgorod, provocând moartea a cel puţin 15 persoane, potrivit Rusiei.

Acuzații din partea cealaltă

Sâmbătă seara, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un atac cu drone ucrainene a rănit o femeie şi un bărbat în satul Petrovka. Aceştia au fost trataţi pentru răni provocate de schije în Belgorod, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că forţele ucrainene sunt pe poziţii mai sigure, în special în regiunea Harkov.

„Ocupantul îşi pierde infanteria şi echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe o înaintare rapidă pe teritoriul nostru”, a spus Zelenski, referindu-se la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina în luna februarie a acelui an.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au capturat sâmbătă satul Starytsia din regiunea Harkov, la opt zile după ce a început o nouă ofensivă rusă în zonă.

Au ars vehicule blindate şi au zdrobit inamicul

Zelenski a declarat că forţele sale au respins un asalt la sud, în estul regiunii Doneţk, în jurul Chasiv Yar, un oraş considerat o ţintă cheie în campania Rusiei.

„Soldaţii noştri au distrus mai mult de 20 de unităţi de vehicule blindate ale ocupantului”, a spus el.

Guvernatorul regional Vadym Filashkin a creditat unităţile speciale din cadrul agenţiei de informaţii militare HUR pentru succesul de pe câmpul de luptă, care, potrivit acestuia, a avut loc vineri.

„Nu există niciun ocupant în Chasiv Yar”, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Au ars vehicule blindate şi au zdrobit inamicul”, a adăugat el.

În satul Stanislav din regiunea sudică Herson, guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că un atac cu dronă rusească a ucis un bărbat de aproximativ 40 de ani şi a rănit o femeie.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii