Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ucraina forţează străpungerea liniei defensive a ruşilor în sud şi avansează în est

GALERIE
Ucraina
  • Ucraina
- +

Forţele ucrainene au străpuns linia defensivă a Rusiei în sudul ţării, în acelaşi timp extinzându-şi ofensiva rapidă în est, recucerind noi teritorii în zonele anexate de Moscova şi ameninţând liniile de aprovizionare pentru trupele ruseşti, potrivit Reuters.

În cea mai mare breşă din sud de la începutul războiului, forţele ucrainene au recucerit, luni, mai multe sate, în avansul lor de-a lungul strategicului fluviu Nipru, au declarat oficiali ucraineni şi un conducător instalat de ruşi în zonă. Breşa din sud reflectă avansul recent al ucrainenilor în est, chiar în timp ce Moscova a încercat să ridice miza, anexând teritorii, ordonând mobilizarea şi ameninţând cu riposta nucleară.

Acum, Ucraina a înregistrat avansuri semnificative în două din cele patru regiuni ocupate de ruşi pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută după aşa-zisele referendumuri – scrutinuri denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale ca ilegale şi coercitive. Ca un semn că Ucraina ia avânt pe frontul estic, reporterii Reuters au văzut coloane de vehicule militare ucrainene îndreptându-se, luni, pentru a întâri nodul feroviar Lîman, recucerit în weekend, şi post de pregătire pentru a face presiuni în regiunea Donbas.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că armata ucraineană a recucerit oraşe în mai multe zone, fără a oferi detalii. ”Noi aşezări au fost eliberate în mai multe regiuni. Lupte grele sunt în desfăşurare pe mai multe sectoare ale frontului”, a spus Zelenski, într-un mesaj video.

Serghei Gaidai, guvernatorul din Lugansk – una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbas – a spus că forţele ruse au preluat controlul asupra unui spital de psihiatrie din oraşul Svatovo, o ţintă pe ruta de a recaptura oraşele Lîsîceansk şi Severodoneţk.

”Există o reţea de încăperi subterane în clădire şi ei au luat poziţii defensive”, a declarat el pentru o televiziune ucraineană. ”Poate fi o tactică de înţeles, dar nu îi va salva”, a spus el. În sud, trupele ucrainene au recucerit oraşul Dudceanî, pe malul vestic al fluviului Nipru, care împarte ţara, a declarat televiziunii de stat din Rusia Vladimir Saldi, conducătorul instalat de ruşi în părţile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.

”Sunt localităţi care sunt ocupate de forţele ucrainene”, a spus Saldi. Dudceanî se află la circa 30 de kilometri de locul unde era linia frontului înainte de breşa de luni, indicând cel mai rapid avans de până acum în războiul din sud. Forţele ruse de acolo au stat în poziţii fortificate de-a lungul unei linii a frontului mai mult statice, din primele săptămâni ale invaziei.

Kievul nu a oferit încă un raport complet al noilor evenimente, dar armata ucraieană şi oficialii regionali au dat câteva detalii. Soldaţi din Brigada de Asalt Montan 128 a Ucrainei au ridicat steagul ţării, albastru-galben, în Mîroliubivka, un sat aflat între fosta linie a frontului şi Nipru, potrivit unui material video publicat de Ministerul Apărării.

Serghei Khlan, un membru al consiliului regional din Herson, a enumerat patru alte sate recucerite sau unde trupele ucrainene au fost fotografiate. ”Asta înseamnă că forţele noastre armate se mişcă puternic de-a lungul malurilor fluviului Nipru, înspre Berîslav”, a spus el.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste evenimente. Avansul din sud ţinteşte liniile de aprovizionare pentru aproximativ 25.000 de trupe ruseşti aflate pe malul vestic al fluviului Nipru. Ucraina a distrus deja principalele poduri peste fluviu, forţând trupele ruseşti să folosească traversări improvizate.

Un avans substanţia în josul fluviului ar putea să le izolele complet. ”Faptul că am spart frontul înseamnă că… armata rusă şi-a pierdut deja abilitatea de a ataca şi azi şi mâine şi-ar putea pierde şi abilitatea de a se apăra”, a afirmat Oleg Zhdanov, un analist militar de la Kiev.

Ucraina pare să fie pe cale de a-şi atinge mai multe dintre obiective pe câmpul de luptă, dând Kievului o ”mai bună poziţie defensivă pentru a depăşi ceea ce va fi, probabil, o reducere a luptelor aprige peste iarnă”, a declarat luni Celeste Wallander, un oficial de la Pentagon.

De la începutul lui septembrie, forţele ucrainene au câştigat rapid teritorii în est, pentru a prelua controlul asupra liniilor de aprovizionare ale ruşilor, izolând numeroase forţe ruseşti şi obligându-le să se retragă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri