Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea

GALERIE
bucea
  • bucea
- +

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis vineri, avându-i alături pe patru lideri europeni, între care preşedinta Maia Sandu, că Ucraina nu-i va ierta niciodată pe ruşii care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Bucea, oraşul de lângă Kiev marcând un an de la eliberarea sa după după 33 de zile de ocupaţie rusă.

Forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra oraşelor Bucea şi Irpin, aflate la nord-vest de Kiev, la sfârşitul lunii martie a anului trecut, după ce forţele de invazie ruseşti au renunţat la încercarea de a mai cuceri capitala Ucrainei. După retragerea forţelor ruse, imaginile de la Bucea, cu cadavre ale civililor zăcând pe străzi şi gropi comune, au cutremurat întreaga lume, au devenit un simbol al brutalităţii războiului rus de agresiune şi au sporit solidaritatea europeană cu Kievul. 

Bucea a devenit o escală frecventă pentru liderii internaţionali care au venit după aceea în Ucraina. 

"Când Bucea a fost dezrobită, am văzut că diavolul nu era undeva în afară, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce se întâmpla în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii", a reamintit vineri Zelenski. 

Imaginile cu cadavrele care zăceau în stradă au fost transmise în întreaga lume după ce Ucraina a recăpătat controlul în oraş. Kievul afirmă că peste 1.400 de persoane au fost ucise la Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, iar peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune şi în camere de tortură.

"Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica niciodată. Umanitatea va învinge", a declarat Zelenski, la o ceremonie în cadrul căreia a fost ridicat steagul ucrainean la Bucea., iar preşedintele a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, rudele primind distincţiile post mortem în numele celor căzuţi la datorie.

Lui Zelenski i-au stat alături vineri, la ceremoniile de la Bucea, omoloaga sa din Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu, şi trei premieri europeni: prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob, prim-ministrul croat Andrej Plenkovic şi prim-ministrul slovac Eduard Heger.

Peste 9.000 de crime de război ruseşti au fost identificate în Ucraina, în timp ce Moscova neagă acuzaţiile de execuţii, violuri şi tortură din partea trupelor sale de ocupaţie care au lăsat cadavre pe străzi atunci când au fugit.

Anchetatorii internaţionali colectează încă dovezi ale crimelor de război din Irpin, Bucea şi alte locuri. Zelenski a descris Bucea ca fiind un "simbol al atrocităţilor" comise de forţele de ocupaţie ruseşti. "Nu vom uita niciodată victimele acestui război şi, cu siguranţă, vom aduce toţi criminalii ruşi în faţa justiţiei", a scris Zelenski şi pe reţelele sociale. "Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaş", a promis el.

MESAJUL TRANSMIS DE MAIA SANDU

"Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi. Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite", a declarat preşedinta Maia Sandu, care i s-a alăturat lui Zelenski în încercarea de a obţine aderarea ţărilor lor la Uniunea Europeană şi care zilele trecute declara că atât timp cât Ucraina rezistă, Moldova este la adăpost de o eventuală agresiune rusă.

"Astăzi, eu, dar şi oamenii din Moldova suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în oraşul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul şi hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruşi. Onorăm şi deplângem victimele nevinovate – bărbaţi, femei, părinţi şi copii – sute de oameni ucişi, mulţi alţii violaţi, torturaţi sau traumatizaţi. Suferinţa lor e un semn că s-ar putea să nu existe o limită pentru brutalitatea fără sens a invaziei ruse în Ucraina.

Am simţit asta în Moldova. Mulţi dintre oamenii noştri au urmărit cu tristeţe şi groază sângerarea din Bucea şi Ucraina. Am vizitat oraşele îndurerate Bucea, Irpin şi Borodianka în iunie anul trecut pentru a vedea cu ochii mei consecinţele agresiunii Rusiei. Crimele comise aici mă marchează şi astăzi. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia dumneavoastră", a transmis Maia Sandu.

"Moldova sprijină puternic vecinii şi prietenii noştri din Ucraina. Când a venit războiul, am fost alături de toţi ucrainenii care fugeau de război. Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiaţi, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranţă", a promis Maia Sandu.

"Domnule preşedinte, a mai spus ea, adresându-se lui Zelenski, credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existenţa ca stat, ca naţiune, cu restabilirea completă a integrităţii teritoriale a ţării dumneavoastră. Şi cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace. Glorie Ucrainei!", a încheiat Maia Sandu.

Maia Sandu a avut vineri şi o întâlnire bilaterală cu Volodimir Zelenski.

"CEL MAI ÎNGROZITOR AN"

Preşedintele Ucrainei a declarat joi că anul trecut a fost "cel mai îngrozitor" din viaţa multor locuitori din regiunea Kiev, unde trupele ruseşti sunt acuzate că au comis crime de război înainte de a se retrage, în urmă cu un an.

Pentru localităţi precum Bucea, aflate la sute de kilometri de linia frontului, războiul încă se resimte, sirenele de raid aerian spunând regulat locuitorilor să se pună la adăpost de raidurile cu rachete şi drone care au provocat întreruperi majore de energie electrică. Locuitorii din Bucea vorbesc despre rănile psihologice profunde lăsate de ocupaţie şi spun că ar fi nevoie de generaţii pentru a trece peste ele. Unele clădiri din oraş au rămas distruse, iar un depozit de fier vechi este plin de maşini şi vehicule militare distruse în timpul luptelor de anul trecut, relatează Reuters.

"Ar trebui să înţelegem că este uşor să reconstruieşti ziduri, dar este mult mai greu să reconstruieşti un suflet rănit", a declarat Andri Holovin, preot la o parohie ortodoxă ucraineană.

Procurorul general Andrii Kostin a declarat că biroul său a identificat aproape 100 de soldaţi ruşi suspectaţi de crime de război la Bucea, iar acuzaţiile împotriva a 35 dintre ei au fost trimise în instanţă. Printre aceştia se numără un general cu trei stele care comandă Districtul Militar Central al Rusiei, a spus el. Doi militari ruşi capturaţi în Ucraina au fost închişi pentru încarcerarea ilegală a civililor şi jafuri, a adăugat el.

Marea majoritate a suspecţilor ruşi nu se află însă în custodie ucraineană. Kievul spune că speră ca aceştia să poată fi judecaţi într-o zi. "Sunt convins că toate aceste crime nu sunt o coincidenţă. Aceasta face parte din strategia planificată a Rusiei de a distruge Ucraina ca stat şi pe ucraineni ca naţiune", a declarat procurorul Andrii Kostin.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri